Te melyik stílust képviseled az utakon?

Mindenki máshogy vezet, mert mindenkinek megvan a maga vezetési stílusa. A kérdés csak az, hogy melyiknél ismersz magadra.

Úgy vezetsz, mint egy ragadozó, vagy mint egy zsákmányállat? Szokott néha az embernek szegeződni a provokatív kérdés.

A valóság azonban nem ennyire fekete és fehér. Sokkal több és mélyebb rétegei vannak a különféle vezetési stílusoknak.

A nagyszájú

A volán mögött nagyon nagy a szád? Néha örülsz annak, hogy fel van tekerve az ablak, mert már többször kelletlenül elküldtél valakit melegebb éghajlatra? Mindennek tetejében olyan változatosan káromkodsz, mintha egy burleszk regény jobb szövegkönyvéből idéztél volna?

Akkor te valószínűleg a nagyszájúak ékes táborát gazdagítod, akiknek nem lehet a kedvére tenni. Mindenhez van hozzáfűzni valód, ha túl lassan mennek előtted azért, ha túl gyorsan, akkor meg azért. Nincs az a forgalmi helyzet, ami ne késztetne egy-egy jól irányzott anyázás elejtésére.

Agresszív

Ha nem csak az adrenalin fűt, hanem úgy érzed meg kell mutatnod a világnak, hogy neked van az autópályán a leggyorsabb kocsit, akkor valószínűleg agresszív vezetési stílusod van. Bátran belemész vakmerő előzésekbe, és az olykor életveszélyes helyzeteket sem veted meg.

Ezzel csak az a baj, hogy az autópályán nem csak a saját életeddel játszol, hanem másokéval is. Légy sokkal felelősségteljesebb!

Versenyszellem

Ha dúl benned a versenyszellem, akkor nem tudsz a vérednek parancsolni, mindig másokhoz méred magad. Az az életben is jellemző rád, így a vezetési stílusod is ehhez igazodik. Mindig megpróbálod megelőzni a másikat, még akkor is, ha ehhez át kell lépned olykor a sebességkorlátot.

Az egészséges versenyszellem egyébként nem baj, sőt, kifejezetten hasznos tulajdonság, de vigyázz, nehogy átess a ló túloldalára.

Nyugdíjas

Ha komótos tempóban döcögsz az úton, és mások már dudálva előzgetnek téged, akkor talán túlságosan is óvatos vagy. Nem vagy a gyorsaság híve, inkább lassan, de biztosan szeretsz célba érni, és az sem érdekel ilyenkor, ha másoknak kellemetlenséget okozol ezzel.

Azonban nem mindig jó forgalmi akadályként vánszorogni az úton. Ha az autópályán vagy, mindig a külső sávban menj, és ha lehet, ott is törekedj a minimum sebesség teljesítésére.

Megfontolt

Ez az egyik legjobb tulajdonságú vezetési stílus. Gyorsan, határozottan vezetsz, de betartod a sebességkorlátokat. Tudod, mit vállalsz, és nem mész bele olyan helyzetekbe, melyek veszélyt szülhetnek.

Ellenben vakmerő tempóban vagy képes elérni a célt, és nehéz kihozni a sodrodból kicsinyes előzgetős játszmákkal.

Ha valahol magadra ismertél, magadnak kell eldöntened, hogy büszke vagy rá, vagy van min változtatnod. Bárhogyan is döntesz, vezess felelősségteljesen!

 

mensworld.hu

 

Megosztás

Related posts