Komornyik kerül a Toyota és Lexus modelljeibe

Az Amazon népszerű Alexa digitális személyi titkárát készül integrálni néhány típusában a Toyota Motor Corporation. Már idén megjelenik a piacon a technológia.

Európában sem ismeretlen, de igazából Észak-Amerikában örvend hatalmas népszerűségnek az Amazon internetes áruház saját hangvezérelt személyi titkár szolgáltatása, az Alexa. A szóbeli parancsokra hallgató szoftver képes válaszolni felhasználójának, kéz nélküli hozzáférést biztosít a leggyakoribb okostelefon funkciókhoz (zene- vagy hangoskönyv lejátszása, ébresztés beállítása, naptárbejegyzés készítése, valós idejű híradások nyújtása), ezen felül alkalmas számos okoskészülék, akár egy teljes automatizált otthon vezérlésére.

Alexa eddig elsősorban hordozható vagy otthoni készülékekről volt elérhető, a Toyota Motor Corporation és az Amazon közös fejlesztése nyomán azonban egyes Toyota és Lexus modellek fedélzetéről már idén élvezhető lesz a digitális segéd minden szolgáltatása. Sőt, jó néhány, kifejezetten az autózáshoz kapcsolódó feladattal bővül Alexa tudása: szóban adhatunk meg neki például egy navigációs célállomást, megkérhetjük, hogy tárcsázzon egy számot, vagy írja meg és küldje el az általunk lediktált e-mailt.

A Toyota már most is kínál hasonló funkcionalitással felvértezett rendszereket; Alexa minden bizonnyal ezeknek az Entune és Enform infotainment berendezéseknek, illetve szolgáltatáscsomagoknak a kibővítéseként jelenik meg a piacon. Hogy pontosan mely típusokkal kezdődik meg az Alexa-rendszer integrálása, egyelőre nem tudni; körük 2019 folyamán bővülni fog.

Fotók: Lexus, Toyota, Reuters/Rick Wilking, Amelia Holowaty Krales

 

Posztteszt

Megosztás