A Toyota tisztábban gyárt a pokoli hőségben

Az elmúlt hetek időjárásának ismeretében kijelenthetjük, hogy a világ lassan megfő a saját levében, a Toyota angliai gyárában azonban örülnek a hosszú és forró nyárnak, hiszen napelemek biztosítják az üzem fenntartható energiaellátását.

Nézzük mindennek a jó oldalát: miközben az idei nyáron négy földrészen dőltek meg melegrekordok, környezetbarát Toyoták ezreit köszönhetjük az extrém időjárásnak.

A japán autógyártó még 2011-ben szerelte fel burnastoni (Derbyshire, Egyesült Királyság) gyárát napelemekkel: összesen 16 800 panelt helyeztek el, amelyek összfelülete eléri a 30 600 négyzetmétert (ez körülbelül 4,5 focipályányi felület). Ezek évente négy megawatt elektromos energiát állítanak elő, amivel 150 millió csésze teára elegendő vizet lehetne felforralni – ám a Toyota inkább az autógyártásban hasznosítja ezt a megújuló energiát: nem kevesebb mint 7000 autót tudnak így fenntartható módon gyártani. Idén nyáron azonban az Auris és Avensis modelleket gyártó üzem napelemei az előző két év átlagánál jóval több energiát termeltek – júniusban megdöbbentő 32 százalék volt a többlet –, így a létesítmény a szokásosnál is tisztábban tudott üzemelni.

Burnaston mellett 2014 óta a Toyota Deeside-i (Észak-Wales) motorgyárában is napelemek biztosítják az üzem energiaellátásának tíz százalékát; itt évente 22 500 darab erőforrást építenek a nap energiáját hasznosítva. A két nagy-britanniai létesítményt egy 2008-ban útjára indított kísérleti projekt keretében szerelték fel szolárpanelekkel: a Toyota világszerte öt létesítményében indította be a hulladékcsökkentést, a természeti erőforrások hatékony felhasználását és a környezetbarát működést célzó programot. A Toyota Manufacturing UK két mintaüzeme évente összesen 3800 tonnával csökkenti széndioxid-kibocsátását a napelemeknek köszönhetően, a hosszú és forró nyár miatt azonban idén már több mint 4000-4200 tonnával tudják csökkenti a kibocsátás mértékét.

Fotók: Toyota, F Stop Press

Megosztás

Related posts