Kona Electric kapcsolódás és gondoskodás

A vadonatúj Kona Electric az ügyfelek változó életmódjának megfelelõen fejlett kapcsolódási és navigációs funkciókkal rendelkezik. A vezetõ okostelefonjának zökkenõmentes csatlakoztatása, valamint az autó működtetésének még intuitívabbá és biztonságosabbá tétele érdekében a Hyundai a Display Audio rendszert az alapfelszerltség részeként kínálja, mely Apple CarPlay, Android Auto és Bluetooth kapcsolaton keresztül érhetõ el. Így a felhasználók mind zenéjüket, telefonjukat és navigációs funkcióikat is vezérelhetik a 7″-os kapacitív színes LCD érintőképernyő segítségével, miközben továbbra is az útra összpontosítanak. Ezenkívül, a 7”-os információs képernyő a műszerfal közepén található, a két kijelző között – ez a Kona Electric alapfelszereltségének a része. Az ügyfelek választhatják a 8”-os navigációs rendszert is, amely ugyanazokat a kapcsolódási lehetőségeket kínálja Apple CarPlay, Android Auto és Bluetooth technológiával. Valamint tartalmaz egy ingyenes hétéves előfizetést a LIVE szolgáltatásokra, amelyek valós időben frissített információkat szolgáltatnak az időjárásról, a forgalomból és a sebességmérő kamerákról (ahol törvényileg engedélyezett), valamint az érdeklődési körnek megfelelő internetes keresésekről. A navigációs rendszer 3D-s térképeket és a Hyundai egyedülálló Lifetime Mapcare**-jét is tartalmazza, ingyenes éves térképekkel és szoftverfrissítésekkel együtt. A működtetés fokozása érdekében mindkét rendszer dinamikus terelővonalakkal ellátott tolatókamerát is tartalmaz.

Indukciós vezeték nélküli telefontöltés

A vadonatúj KONA Electric indukciós töltőfelülettel (Qi szabvány) rendelkezik, hogy az utasok telefonjai mindig fel legyenek töltve. A telefon töltöttségi szintjét egy fölötte elhelyezett apró jelzőlámpa mutatja. A műszerfal központi kijelzője emlékeztető jelzést mutat az autó leállításakor, így a telefont nem felejtik el kivenni a bent tartózkodók.

A vásárlók további eszközeinek csatlakoztatásához a vadonatúj KONA Electric alapfelszereltségét képezi egy USB port és egy AUX csatlakozó is.

Csúcsminőségű Krell hangrendszer

Manapság az ügyfelek szeretik kedvenc zenéiket az autójukban hallgatni, ezért a vadonatúj Kona Electric csúcsminőségű Krell hangrendszert kínál, nyolc hangszóróval, köztük két 20 mm-es magassugárzóval, négy 160 mm-es mélysugárzóval, egy 100 mm-es központi hangszóróval és egy 200 mm-es mélynyomóval. A nyolc csatornás erősítő csatornánként 45 watt-tal biztosítja a hangminőség maximalizálását az utastérben.

Hyundai SmartSense: az aktív biztonság legmagasabb szintje

A vadonatúj Kona Electric a Hyundai SmartSense legmodernebb aktív biztonsági és vezetéstámogató funkcióival rendelkezik, melyek megfelelnek a legmagasabb szintű európai biztonsági előírásoknak: stop&go funkcióval felszerelt “intelligens” sebességtartó automatika (Smart Cruise Control with Stop & Go), elülső ütközésre figyelmeztető rendszer gyalogosfelismerő móddal, aktív sávtartó rendszer (alapfelszereltség), holttér-figyelő rendszer, mögöttes keresztirányú forgalomfelügyelet, vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer és sebességkorlátozásra figyelmeztető rendszer.

Stop&go funkcióval felszerelt “intelligens” sebességtartó automatika (SCCw/S&G)

Az SCC az autó elején elhelyezett radarérzékelők és a Stop & Go funkció segítségével állandó sebességben és távolságra tartja a járművet az előttünk haladó járműhöz képest és automatikusan gyorsul vagy fékez. Amennyiben leáll a forgalom, a Stop & Go rendszer a féket mindaddig alkalmazza, amíg az autó meg nem áll, illetve a kívánt sebességre gyorsít, amint az út tiszta lesz. Ha a jármű három másodpercnél hosszabb időre megáll, a vezetőnek újra be kell kapcsolnia a rendszert a kormánykeréken található kezelővel vagy a gázpedál rövid megnyomásával. A rendszer 0 és 180 km/h között működik.

Elülső ütközésre figyelmeztető rendszer gyalogosfelismerő móddal (FCA)

A vadonatúj Kona Electric tartozéka az elülső ütközésre figyelmeztető rendszer gyalogosfelismerő móddal (FCA), mely fejlett aktív biztonsági funkciójával figyelmezteti a járművezetőket a vészhelyzetekre, szükség esetén pedig fékez. Az elülső radar és a kameraérzékelők segítségével az FCA három szakaszban működik. Kezdetben fény-és hangjelzésekkel figyelmezteti a vezetőt, ellenőrzi a féket az ütközési veszélyhelyzetnek megfelelően, és amennyiben az ütközés elkerülhetetlen, a legnagyobb fékerőt alkalmazza az ütközés elkerülése vagy a károsodás minimalizálása érdekében. Amint egy gépkocsit vagy gyalogost érzékel az autó előtt 8 km/óra vagy annál nagyobb sebességgel, a rendszer aktiválódik.

Aktív sávtartó rendszer (LKA)

Az aktív sávtartó rendszer a jármű helyzetének érzékelése révén riasztja a vezetőt, ha 60 km/óra sebesség felett nem biztonságos manővereket végez. A sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDW) hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, még mielőtt az autó áthaladna a fehér, szürke vagy kék sávelválasztó vonalakon, valamint, az úttestbe süllyesztett kerek sávelválasztókon. Az aktív sávtartó rendszer (LKA) az autót a biztonságos helyzetbe kormányozva segíti a sofőrt.

Sávkövető asszisztens (LFA)

A rendszer a kormány irányításával segíti a vezetőt, hogy a sáv középsõ részén maradjon az autóval. A rendszer autópályán és városban egyaránt működtethető 150 km/ó sebességig. Az LFA és az SCC együttesen biztosítja a legmagasabb szintű vezetői kényelmet.

Holttér-figyelő rendszer (BCW)

A Holttér-figyelő rendszer is radart használ, így figyeli a hátsó sarkokat és ha másik járművet észlel, fényjelzéssel figyelmeztet a külső tükrökön. Ha ilyenkor a vezető bekapcsolja az irányjelzőt, hangjelzés szólal meg. Ez történik sávváltáskor is, ha a holttérben másik járművet észlel.

Mögöttes keresztirányú forgalomfelügyelet (RCCW)

A hátsó sarokban elhelyezett radarral a mögöttes keresztirányú forgalomfelügyelet (RCCW) a rosszul belátható, szűk területekről történő kitolatásnál csökkenti a közeledő járművekkel való ütközés kockázatát. Radarok segítségével a jármű mögött 180 fokos szögben érzékeli a közeledő keresztirányú forgalmat, és az RCCW fény- és hangjelzésekkel figyelmezteti a vezetőt.

Vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer (DAW)

A vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer (DAW) a biztonságot és a kényelmet egy teljesen új szintre emeli azáltal, hogy folyamatosan figyeli és elemzi a vezetési szokásokat, olyan bemeneti adatok segítségével, mint a kormányszög, a kormányzási nyomaték, a jármű sávon belül elfoglalt helye. Amikor a DAW rendszer a vezető fáradságát vagy figyelmének elterelődését észleli, akkor hangjelzéssel hívja fel erre a vezető figyelmét és egy megjelenő üzenetben pihenést javasol.

Intelligens sebességkorlátozó figyelmeztetés (ISLW)

Az intelligens sebességkorlátozó figyelmeztetés az auto elején elhelyezett kamerát és a navigációs rendszerből származó információt használja az út során érvényes sebességkorlátozó táblák azonosítására, így a sebességhatárt valós időben jeleníti meg. Az információ megjelenik mind a navigációs rendszer kijelzőjén, mind a TFT kijelzőn.

Intelligens fényszóró asszisztens (High Beam Assist)

A fényszórók a legmodernebb LED technológiával rendelkeznek, amely hosszú élettartamú nappali fényviszonyoknak megfelelő világítást és a halogén lámpáknál jelentősen alacsonyabb energiafogyasztást biztosít. Automata módba kapcsolva a távolsági fényszóró asszisztens (HBA) érzékeli mind a szembejövő, mind pedig az ugyanabban a sávban az auto előtt haladó járműveket éjszaka, és ennek megfelelően lekapcsolja a távolsági fényszórót, ezzel csökkentve a többi vezetőt érő vakító hatást. Amikor nem érzékel más járművet a közelben, a rendszer automatikus újra aktiválja a távolsági fényszórót. A statikus tompított fényszóró asszisztens (LBA-S) a jármű sebességétől és a kormányszögtől függően kapcsolja fel és le a kiegészítő világítást.

A legmagasabb szintű passzív biztonság

A vadonatúj Kona Electric élvezi a nagy szilárdságú acél, a nagyfokú energia elnyelő képesség, illetve a csekély mértékű alakváltozás nyújtotta kiváló ellenállóképesség előnyeit, ezáltal utasait még ütközéskor is meg tudja védeni

A nagy területen alkalmazott forró sajtolás és a rendkívül nagy szilárdságú acélból készült gyűrű alakú kabinhéjszerkezetnek köszönhetően a legmagasabb ütközésállóság érdekében a biztonsági zóna kibővült. A kabin multiload-áteresztő szerkezete szétoszlatja az energiát ütközés esetén, és csökkenti annak hatását.

A Kona Electric belterében körbe összesen hat légzsákot építettek be (kettő elöl, kettő oldalt és két függönylégzsák az első és második üléssor között, amely a vezetőt és utast egyaránt védi).

** A Lifetime MapCare™ a Hyundai MapCare™ program előfizetésének kereskedelmi neve, amely éves térkép frissítéseket kínál és a jogosult Hyundai gépkocsikban azok gyártásának beszüntetését követően még legalább tíz éven keresztül rendelkezésre áll.

Megosztás

Related posts