A jövő életre kel a CES-en

A BMW Vision iNEXT első virtuális kilométerei

A BMW Vision iNEXT műszaki alapjaira építkező, a BMW új zászlóshajójává avanzsáló, sorozatgyártásban kínált modell tömegtermelése 2021-ben veszi kezdetét. A 2019-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításon felépített virtuálisvalóság-installációnak köszönhetően azonban a látogatók már most beülhetnek a forradalmi koncepció volánja mögé, hogy elsőként éljék át a virtuális térben a teljes mértékben hálózatba kapcsolt, automatizált vezetés élményét.

Minél több időt töltenek a látogatók a BMW Vision iNEXT virtuális vezetésével, az innovatív koncepció annál több oldalát fedi fel előttük és a személyes mobilitás jövője egy szempillantás alatt valósággá válik. Az installáció célja, hogy a virtuális valóság középpontjába ülő látogató az összes érzékszervével átélje a BMW Vision iNEXT vezetésének élményét: a volán mögé ülve a technológia segít előre megtervezni ügyfele teljes napját, méghozzá úgy, hogy az autóban töltött idő a leghasznosabban teljen – legyen szó akár munkáról, ügyintézésről, pihenésről vagy a barátokkal való találkozásról. A BMW Vision iNEXT a vezető digitális életének szerves részévé válik, a jármű és a BMW Intelligens Személyi Asszisztens együttese pedig egy olyan gördülékeny mobilitási élményt vált valóra, amely teljességgel stresszmentes és minden egyes szituációban a felhasználó igényeihez igazodik.

A virtuális valóság 2025-be, a közeli jövő egy elképzelt metropoliszába repíti a látogatókat, akik a BMW Intelligens Személyi Asszisztens segítségével vezethetnek keresztül a városon és élhetnek át megannyi mobilitási élményt. Indulás előtt a személyes mobilitás kiterjesztett valósága felvázolja a vezetőnek az utazás összes részletét, kitérve a feladatokra és a találkozókra is, megjelenítve a tisztán elektromos meghajtású BMW Vision iNEXT aktuális töltöttségi állapotát. A személyi asszisztens a jármű nagyfeszültségű akkumulátorában tárolt energia felhasználása és a fedélzeten dolgozó kétirányú energiakezelő rendszer optimális működése szerint állítja össze a bajor prémiumgyártó ügyfelének napi útvonalát, amelybe szükség szerint járműtöltő állomásokat is beiktat.

A vezető ezt követően felveszi a VR-szemüveget és azon nyomban a virtuális valóságban találja magát: kilép a liftből és a virtuális metropolisz utcájára érkezik, ahol a BMW Vision iNEXT személyre szabott üdvözlőüzenettel és –fénnyel fogadja.

Amint a bajor prémiumgyártó ügyfele helyet foglal a volán mögött, a digitális világ összekapcsolódik a járművel és kezdetét veszi az utazás. Az autót eleinte a vezető irányítja („Boost” üzemmódban), az első szélvédő pedig a kiterjesztett valóság kijelzőjeként funkcionál, amelyről a vezetéssel és a jármű közvetlen környezetével kapcsolatos összes információ leolvasható. Amint a jármű autópályára érkezik, a BMW Intelligens Személyi Asszisztens felajánlja, hogy átveszi az autó feletti irányítást és az utazás automatizált járművezetéssel folytatódik. A kormány és a pedálsor visszahúzódik, egy felettébb nyitott és tágas utasteret teremtve meg ezzel. Nem sokkal ezután a technológia egy videokonferenciát kezdeményez, az utasteret pedig a BMW ügyfele személyes preferenciái szerint állíthatja át. A BMW Intelligens Személyi Asszisztens automatikusan felkínálja az „Executive” módot, amely egy mozgó irodává változtatja az utastér első felét: az első szélvédő kijelzővé változik, amelyen sorra megjelennek a videokonferencia résztvevői, a beszélgetésbe beemelt dokumentumokat pedig a bajor prémiumgyártó ügyfele ezzel egy időben a központi kijelzőn látja.

A videokonferencia végén egy újabb napi teendő kerül a kijelzőként funkcionáló első szélvédőre: megnyílik a vezető preferenciái szerint összeállított, tökéletesen hálózatba kapcsolt vásárlási alkalmazás, amelyben a személyi asszisztens kíséri végig a felhasználót minden egyes megvásárolni kívánt tételen. A megvásárolt termékeket egy drón időben és helyben is pontosan az úti célba szállítja: az ügyfél otthonába. Nem sokkal később a vezető egy valós idejű jelzést kap az okosotthon bejárati ajtajától, amelyen a szűk baráti társaság csenget és várja a beengedést. A BMW Vision iNEXT a kijelzőre vetíti a bejárati ajtóba épített kamera élőképét, az autóba integrált távvezérlő rendszer használatával pedig a felhasználó a távolból kinyithatja az okosotthon ajtaját. Az utazás utolsó szakaszán a technológia informálja a vezetőt arról, hogy a barátai már bekapcsolták a tévét és minden készen áll az esti meccsnézésre. Az utolsó kilométereken a jármű az első szélvédőre vetíti az okosotthon tévéjéről érkező élő stream-et, hogy a bajor prémiumgyártó ügyfele semmiről ne maradjon le. A vezető pontosan a kezdőrúgásra ér haza, ahol barátaival együtt élvezheti a meccset.

Related posts

Leave a Comment