A hálózatról tölthető gépkocsik járműtöltését segítő digitális szolgáltatások a CES-en

Bemutatkozik a BMW Digitális Töltési Szolgáltatás és a BMW ChargeForward: intelligens megoldások, amelyek az energiaátvitel költséghatékony formáját váltják valóra

Az alapfelszereltségként kínált BMW ConnectedDrive szolgáltatás-paletta és a BMW Connected okosalkalmazás innovációival a BMW, a MINI, a tisztán elektromos BMW i és a plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellek nagyfeszültségű akkumulátorainak töltése már intelligensen, digitális szolgáltatásokon keresztül is megvalósítható. A BMW Digitális Töltési Szolgáltatás (BMW Digital Charging Service) ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy a bajor prémiumgyártó ügyfelei a legkedvezőbb időszakban, a tervezett indulási időt megelőző legoptimálisabb tarifa szerint töltsék fel járművüket.

A BMW ChargeForward mindezek tekintetében még egy lépéssel továbbmegy. Az egyelőre csupán kísérleti projektként működő megoldás valós körülmények közötti tesztelésében több mint 300 darab BMW i modell vesz részt a kaliforniai San Francisco környékén. A BMW a helyben székelő Paciéi Gay and Electrád gáz- és áramszolgáltató vállalattól itt órákra lebontott kimutatást kap a megújuló energia kihasználtságáról, az információ birtokában pedig a megújuló energia legkedvezőbb és leghatékonyabb kihasználása szerint hangolja össze a tesztautók járműtöltési idejét és helyszínét. A bajor prémiumgyártó a projektben résztvevő autótulajdonosok részére személyre szabott pénzügyi elemzést is küld, amelyben tételesen felvázolja, hogy a megújuló energia hasznosítása hosszú távon mennyire költséghatékony megoldás. A kísérleti projektben résztvevők ráadásul nem csupán San Franciscóban hasznosíthatják a rendkívül olcsó és emisszió-mentes megújuló energiát, hiszen a széndioxid-semleges energia a hétköznapi ingázások nagy százalékában is kitart. Amint a megújuló energia iránt hatványozottan nagy felhasználói szükséglet jelentkezik, digitálisan vezérelt, rugalmas járműtöltési stratégiája részeként a BMW azon nyomban jelzést küld az autótulajdonosoknak, hogy szakítsák meg a járműtöltést. A technológia így valamelyest úgy tehermentesíti az energiahálózatot, hogy közben a járműtulajdonosok szempontjait is szem előtt tartja. Az idő előrehaladtával a hálózatról tölthető BMW és MINI modellek nagyfeszültségű akkumulátorai nem csupán a lehető legoptimálisabban hasznosítják majd a megújuló energiát, de a hálózat energiaszükséglete esetén képesek lesznek azt visszatáplálni is. A „zöld” energia hírvivőiként ezek a járművek azon túlmenően, hogy nagymértékben támogatják a megújuló energia áramlását, egy intelligens hálózat szerves részeivé is válnak, amely kulcsfontosságú tényezőként közreműködik az elektromos hálózat stabilizálásában.

Related posts

Leave a Comment