A NIU Lite széria, a mindennapok elektromos járműve

A NIU intelligens elektromos robogók 2014-es megjelenésekor új kategóriát teremtettek az elektromos kétkerekűek piacán. A NIU létrehozta a Smart Urban Mobility kategóriát a kétkerekű szegmensben. Az innovatív ötletek, és a városi közlekedés teljesen más irányból történő megközelítésének a hatására, egy olyan intelligens (SMART) járműcsalád jött létre, mely évtizedekre meghatározza a városi közlekedésünket. A NIU ötletének a helyességét igazolni látszik az a tény, hogy szinte minden ország piacán a megjelenése utáni évben már piacvezető szerepet töltött be a kategóriájában. A hatalmas technológiai lépés azonban új kihívások elé is állította a világ piacvezető elektromos robogó gyártóját.

A NIU alapötlete szakítani akart az elektromos közlekedéssel kapcsolatos beidegződésekkel, és széles körben elérhető árú, de prémium minőségű és szolgáltatású okos közlekedési eszközöket alkotott. A globális méretű közlekedési problémákra nem lehet egy-két elektromos autóval válaszolni. A környezettudatosság a közlekedésben akkor tud kimutatható áttörést elérni, ha széles körben elterjednek a jövőbe mutató technológiák. Ennek eléréséhez sok feltételnek egyszerre kell teljesülnie. Láttuk, hogy a jó ár nem elegendő, mert az olcsó termékek a minőségük miatt nem tudnak elterjedni. A jó minőség sem elegendő önmagában, ha nem párosul tartóssággal, megbízhatósággal. Ha az ár is jó, tartós, és megbízható a termék, de nincs alkatrész utánpótlás, vagy műszaki terméktámogatás, akkor szintén nem tud széles körben elterjedni. A dizájn is nagyon fontos, mert ki akar egy jó, de ronda robogót vásárolni? Ezeket, és még ezernyi hasonló szempontot figyelembe véve, a NIU a fejlesztőket arra ösztönözte, hogy egy széles körben elérhető árú, tartós, megbízható, olcsó üzemeltetésű, innovatív járművet tervezzenek, amely messze megelőzi korát technológiában és felhasználási élményben. Alapanyag használatban és a beszállítói lánc kiválasztásánál is ezek a szempontok vezérelték a gyártót. Ez a koncepció a NIU-nak olyan jól sikerült, hogy robbanásszerű volt a piaci megjelenése. Olyan nagy volt a piaci igény a NIU intelligens elektromos járműveire, hogy egyes típusokra a szocialista időket idéző jármű várólisták alakultak ki. Az importőrök egymás elől próbáltak NIU kvótákat szerezni. A NIU új gyártókapacitásainak az üzembeállításával a szállítás mára normalizálódott, és megvalósulni látszik az a kezdetben megfogalmazott cél, miszerint a globális méretű közlekedési problémákra széles körben tudunk válaszolni.

Az elérhető árú intelligens elektromos motorok fejlesztése nagyon ki volt hegyezve a gyorsulás, hatótávolság, akkumulátor töltési sebesség igényekre. Az előbbi három tulajdonság fejlesztésében a NIU igen jó eredményekkel büszkélkedhet és versenytársait megelőző tulajdonságokkal forgalmazza robogóit. A közvéleménykutatások ezeknek az adatoknak a fejlesztését jelezték vissza, de mára kiderült, hogy az ügyfelek szükséglete bőven elmarad az elvárásaiktól. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a potenciális elektromos robogót vásárló ügyfelek olyan okos motort vásárolnának szívesen, amelyik rendelkezik minden NIU által kifejlesztett „SMART” tulajdonsággal. Ehhez ragaszkodnak, viszont egy kedvezőbb eladási árért cserébe lemondanának a hétköznapi használat során fölöslegesen nagy hatótávolságról, gyorsulásról. A statisztikai adatok is alátámasztják ezeket az ügyfélelvárásokat az elektromos robogókkal szemben, ugyanis Magyarországon a napi átlagos robogó használat (benzineseket is beleértve) 9,1 km/nap. Ausztriában, ahol a robogózásnak nagyobb hagyománya van és a távolságok is nagyobbak, ott is csak 14,5 km/nap az átlagos robogóhasználat. Tehát az „átlagember” számára az a NIU, amelyik teljes terheléssel nyélgázon 170 km-t tud elmenni egy töltéssel, az messze meghaladja a szükségleteket. Az a gyorsulás, ami piros lámpánál szinte mindenkit maga mögé utasít, az is nagyon jó érzés, de a mindennapok emberének nem feltétlenül fontos (összetörik a tojás, kiömlik a tej…).

Azt is belátta a NIU, hogy a kategóriájában versenytárs nélkül maradt, a konkurenciaharc az alacsonyabb géposztályokban van. Ezeknek az információknak a birtokában és a potenciális ügyfelek visszajelzését meghallgatva hozta létre a piacvezető gyártó a NIU Lite sorozatot.

A NIU Lite modellek minden intelligens SMART funkcióval rendelkeznek, ugyanúgy, mint az összes többi típus. Viszont árban jóval kedvezőbben hozzá lehet jutni a Lite modellekhez. Elérhető NIU NQi Lite, és M+Qi Lite változatban. A jelentős mértékű árelőny oka a kővetkező tulajdonságoknak köszönhető >>>

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..