2020 – kihívásokkal teli év

Az autóipar történelmének legnagyobb átalakulásán megy keresztül, és az elkövetkező néhány év döntő jelentőségű, mély változásokat hozhat, amelyek az egész ágazatot érintik. A legközelebbi kihívások az elektromos jármű kifejlesztése, a kibocsátás csökkentési célok, az új mobilitás, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a kedvezőtlen makrogazdasági forgatókönyv, amelyet a COVID-19 súlyos hatása nehezít, amely arra késztette a SEAT-ot, hogy Ideiglenes Foglalkoztatási Szabályzási Tervet indítson.

A SEAT elnöke, a pénzügyekért és az informatikáért felelős alelnök Carsten Isensee kijelentette, hogy “2020-ban nagyon keményen dolgozunk az üzleti életünket érintő különféle kihívások kezelésére, mint például a piacok visszaesése és különösen a COVID-19 hatásai. A koronavírus-járványnak a globális gazdaságra és a SEAT 2020-as teljesítményére gyakorolt hatása megakadályoz minden megbízható előrejelzést. Ebben az összefüggésben a likviditás biztosítására irányuló intézkedések végrehajtása rendkívül fontos lesz, amíg a válság folytatódik. Amikor vége lesz, akkor a mi prioritásunk a gyártás és értékesítés lehető leggyorsabb folytatása.”

A jövő kihívásainak való megfelelés érdekében a SEAT 2019-ben stratégiai döntéseket fogadott el a fontos projektekkel kapcsolatban. Ennek megfelelően a Volkswagen-csoport márkáinak, piacának és gyártási rendszereinek stratégiai felülvizsgálata keretében a SEAT úgy döntött, hogy elhalasztja Kínába való belépését, és nem lesz része a JAC Volkswagen részvényesi struktúrájának, bár folytatja az együttműködést a tervezés és a K + F területén. Ezenkívül a Volkswagen vezeti a Csoport moduláris elektromos hajtású (MEB) platformjának fejlesztését a mintegy 4 méter hosszú elektromos járművekhez, és a SEAT aktívan együttműködik ezen a projekten a Csoport más márkákkal együtt.

Egyes piacokon, például az Egyesült Királyságban vagy Algériában, más bizonytalanságok vannak, amelyek akadályozhatják a vállalat tevékenységét. Algériában például 2019 közepén elfogadott szabályozási változtatásokat követően a SEAT, az ország többi gyártójához hasonlóan, abbahagyta a járművek összeszerelését. A SEAT és a Volkswagen-csoport jelenleg a hatóságokkal elemzi az algériai működés folytatásának lehetséges módjait, mivel fenntartják elkötelezettségüket és érdeklődésüket az ország és az egész régió iránt.