#karigerikerékpársugárút – 2022-ig új kerékpáros útvonalak jönnek létre Kőbányán

   Elkészültek a Kőbányán tervezett kerékpáros fejlesztések műszaki tervei: a 2022 közepéig megvalósuló egymilliárd forint értékű beruházás elsődleges célja, hogy a hálózat hiányos szakaszainak megteremtésével biztonságos és gyors kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre a kerületen belül és más városrészekkel – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.

    Az új hálózatnak köszönhetően 10-15 perc alatt elérhetők lesznek a Kőbánya központjában található köz- és oktatási intézmények, üzletek, a közösségi közlekedés megállói, észak-déli irányban pedig könnyebb lesz a kerület átjárhatósága. Ezen túlmenően a kerület zöldövezetei – Óhegy park, Rákos-patak – is elérhetők lesznek kerékpárral – olvasható a közleményben.


    A tervekben szereplő szakaszok összekötik a X. kerületet a szomszédos városrészek kerékpáros-hálózatával is. Így az Örs vezér téri, a Határ úti vagy a Kőbánya-Kispesti főbb közösségi közlekedési csomópontokba negyedórán belül, míg a Kálvin térre a Kőbányai út mentén 25 perc alatt el lehet majd jutni kerékpárral.


    Fontos szempont a beruházás tervezésében, hogy a mindennapi ügyintézés, munkába, óvodába, iskolába járás biciklivel is minden korosztály számára elérhető legyen, illetve az új fejlesztéseknek köszönhetően egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett. A tervekben ezért övezeti sebességcsillapítások, gyalog- és kerékpárút kialakítása, kerékpáros átvezetések biztonságos kialakítása, útburkolati jelek felfestése, járdaépítés, egyirányúsítások, kerékpársávok kialakítása szerepel – írta a BKV.


    Közölték: az egymilliárd forint értékű beruházás várhatóan 2021 végén kezdődik és 2022 közepén fejeződik be.


    A közlemény szerint a kőbányai beruházás egy nagyobb kerékpáros fejlesztési program része. Az Európai Unió támogatásával 2023 nyaráig 8,39 milliárd forint forrás jut a főváros biciklis infrastruktúrájának fejlesztésére.


    A BKK közölte azt is, hogy a Magyar Kerékpárosklub legfrissebb mérései azt mutatják, hogy 2020-ban 57 százalékra nőtt azon budapestiek aránya, akik különféle rendszerességgel kerékpárt használnak. A fővárosban működő számlálók 2020-ban 15 százalékkal nagyobb biciklis forgalmat mértek, mint 2019-ben – ismertették.