2024-ben nyílik meg a Lexus új üzleti és technológiai központja

A Lexus 2024 márciusában nyitja meg Japánban, Simojamában új üzleti és technológiai központját, hogy összehozza mérnökeit és dizájnereit terméktervező kollégáikkal.

Olyan hely lesz ez, ami egyszerre szolgálja az autók és a munkatársak fejlődését a létesítmény tesztpályáin, ahol – Simojama hatalmas alapterületének és változatos domborzati viszonyainak köszönhetően – a világ összes kemény útviszonyát szimulálni lehet. Emellett egy új Lexus-épület és egy “Messe” konferencia/kiállítási központ is felépül majd itt, olyan létesítményekkel, amelyekben a vállalat közösen dolgozhat külső üzleti partnereivel.

Ezeken a helyeken a Lexus és a külső vállalkozások vagy szervezetek emberei nyitottan és hatékonyan működhetnek együtt, új határokat szabva az autógyártás világában. Az új szemléletű járműfejlesztés helyszíne egy új, háromszintes épület lesz. A földszint a Nürburgring versenypálya műhelyeinek kinézetét és hangulatát idéző terület lesz, ahol a különféle üzletágak képviselői együtt dolgozhatnak a projekteken, a legmodernebb digitális eszközöket használva a lendületes és hatékony fejlesztési munkához. A második emeleti formatervezési részleg alaprajza a lehető legmagasabb fokú kreativitást szolgálja, és sok helyütt agyagmodellek lesznek kiállítva.

Ezen a helyen a dizájnerek, a gyártástervező mérnökök, az aerodinamikai szakemberek és a kísérleti részleg más tagjai egymással szoros kapcsolatban dolgozhatják ki új ötleteiket. Az első emeleti irodaterület nyitott kialakítása együttműködésre ösztönzi a különböző üzleti területek munkatársait, közben pedig az egyéni kreativitást is fokozza. Az autóközpontú fejlesztési munka felgyorsítása érdekében a munkavégzés kifejezetten rugalmas lesz, lehetővé téve, hogy a szakemberek szükség esetén szabadon mozogjanak az emeletek között.

A Messe épület kreativitásra ösztönzi a Lexus külső üzleti partnereit. Mivel ez egy többfunkciós létesítmény, lesz egy garázs/műhely részleg is, ahol a csapatok és az üzleti partnerek találkozhatnak, hogy együtt megtekinthessék, kiértékelhessék és kipróbálhassák az autókat. A tesztpályák fejlesztése már megkezdődött, és jelenleg 5,3 kilométernyi vidéki úton folynak a próbák; az autók 75 méternyi szintkülönbségű, sokféle kanyarral tarkított utakon futnak, amelyek a környék természetes adottságaihoz igazodnak. Összesen tíz különböző tesztútvonal épül majd itt, köztük nagy sebességű mérési szakaszok és olyan részek is, amelyek a világ legkülönfélébb útjainak mintájára készülnek. Munkájuk során a Simojama központ tervezői mindvégig szem előtt tartják a környezettel és a helyi közösségekkel való együttélés fontosságát. Komoly energiát fektetnek a természetes környezet megóvásába; a létesítmény területének mintegy 70 százalékán továbbra is őshonos növények és vadon élő állatok találhatók.

A Lexus emellett azon munkálkodik, hogy segítsen megújítani és megőrizni a közelben elterülő erdők és rizsföldek együttesét, amit errefelé szatojamának neveznek (ezek egymással szomszédos ökoszisztémák, amelyek szorosan kapcsolódnak az itteni emberek életéhez). A vizes élőhelyeken helyreállítják a kiszáradt és leromlott rizsállományt, a környező völgyek mezőin pedig egész évben vizet adó csatornákat építenek, amelyek menedéket biztosítsanak a vízi élővilág számára. Az eredeti, természetes domborzat lehető legnagyobb mérvű megőrzése érdekében alagutakat és hidakat építenek, és ezek egyúttal élőhelyként és vándorlási útvonalként is szolgálnak az állatok és növények számára.