Elkészült a „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás

A BMW Group Landshutban működő gyárának karosszériafényezési szaktudása Jeff Koons guruló műalkotásán teljesedik ki

+++ A BMW 8-as Gran Coupé műszaki alapjaira megálmodott limitált széria műanyag karosszériaelemeit a müncheni központú vállalatcsoport landshuti létesítményének szakemberei fényezik egyedire – az egyesült államokbeli művész, Jeff Koons tervei alapján
+++ A legnagyobb kihívás, amellyel a Landshutban működő gyár egyedi karosszériafényezéseket készítő részlege szembesült, „a művész gondolkodásmódjának elsajátítása és a rendkívül limitált széria gyártási folyamatába integrált, részletekbe menő megvalósítása” volt

KERESS RÁ EXKLUZÍV BMW PODCASTJAINKRA! >>>

A BMW Group Landshutban működő gyárának kivételes karosszériafényezési szaktudására a BMW M850i xDrive Gran Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,7 – 11,0 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 243 – 251 gramm / km) műszaki alapjaira megtervezett különkiadás négykerekű képviselői szolgálnak a legújabb ékes példaként. A mindössze 99 példányban készülő, rendkívül limitált szériát az egyesült államokbeli művész, Jeff Koons álmodta valóra, a BMW modelltörténetének eddigi legrészletesebben kidolgozott műalkotását alkotva meg ezzel.

A müncheni központú vállalatcsoport landshuti létesítményében egy munkanap alatt körülbelül 2 000 darab olyan, műanyagból készült karosszériaelem lát napvilágot, amelyeket a 45 alap és 200 egyedi karosszériafényezési árnyalat egyikével fújnak meg a fényezők. Ez éves szinten hozzávetőlegesen félmillió darab lökhárítót, küszöbtoldatot, légterelő szárnyat és karosszéria-kiegészítőt jelent – nem számítva a kisszériában készülő és teljesen egyedi megrendeléseket.

A Landshutban működő gyár karosszériafényező szakemberei most egy rendkívül különleges limitált széria képviselőin kamatoztathatják több éves tapasztalatukat: a BMW 8-as Gran Coupé műszaki alapjaira megálmodott, „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadáson. A limitált szériát az egyesült államokbeli művész, Jeff Koons tervezte, szemkápráztató popkulturális elemekkel és geometriai mintázatokkal tarkítva.

A különkiadás minden egyes példánya a BMW Group Dingolfingban működő gyárában lát majd napvilágot, úgy, hogy az egyedi fényezést viselő műanyag karosszériaelemeket – így a lökhárítókat, a küszöbtoldatokat, a külső visszapillantó-házakat, a kilincseket és a csomagtérajtót – a müncheni központú vállalatcsoport landshuti létesítményéből szállítják át. A szakemberek mindegyik alkatrészt a lehető legmagasabb fokú precizitás mentén készítik el.

„A legnagyobb kihívás már a kezdetektől a művész gondolkodásmódjának megértése és elsajátítása volt, valamint az, hogy mindezt részletekbe menően integráljuk a rendkívül limitált széria gyártási folyamatába” – magyarázta Hermann Knott, a BMW Group landshuti gyárában működő karosszériafényezési részleg vezetője. „Ez számunkra is egy rendkívül speciális projekt – hiszen ezek az autók tényleges műalkotásokként gurulnak le a gyártósorról” – tette hozzá.

A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás technikailag egyik legösszetettebb alkatrésze az a csomagtérajtó, amelynek tizenkét rétegből álló fényezését a szakembereknek kevesebb mint 250 mikron vastagságon belül, hét különböző karosszériafényezési árnyalat felhasználásával kell felvinniük a felületre. Összehasonlításképpen: egy emberi hajszál átmérője körülbelül 100 mikron. „A többszínű karosszériafényezés megfújása rendkívüli kihívásokat tartogat” – mondta Hermann Knott. A BMW Group Landshutban működő gyárának egyedi karosszériafényezésekre szakosodott csapata így kifejezetten a különkiadáshoz fejlesztette ki úgynevezett „többtónusú” karosszériafényezési eljárását. „Számos megbeszélést tartottunk Jeff Koons csapatával, akikkel részletekbe menően átbeszéltünk mindent a karosszériafényezési folyamatról” – fogalmazott a landshuti gyárban működő karosszériafényezési részleg vezetője.

Kulcsfontosságú volt, hogy a karosszériafényező szakemberek a művész által megálmodott egydimenziós dizájnt mérnöki precizitással vigyék fel a háromdimenziós alkatrészekre. Ebben egy lézerprojektorhoz csatlakoztatott számítógépes program volt a segítségükre, amely úgy garantálta a legmagasabb fokú pontosságot, hogy a művész által elképzelt mintákat lineáris formában vetítette rá az egyes karosszériaelemekre. Az egyes karosszériafényezési rétegek közötti kontúrokat a készítők kézzel maszkolták ki, amelyhez több éves tapasztalatuk és szaktudásuk legjavára volt szükség.

A „THE 8 X JEFF KOONS” projektben mintegy száz munkatárs közreműködött, akik a művészi végeredmény elérése érdekében szinte kivétel nélkül speciális továbbképzésen vettek részt. „A Jeff Koons által megálmodott karosszériafényezés nem csupán a sorozatgyártásban kínált modelleken alkalmazott módszerektől, de még a teljesen egyedi megrendelések teljesítéséhez segítségül hívott karosszériafényezési megoldásoktól is nagymértékben eltér. Elképesztő mennyiségű szakmai tapasztalatot és tudást igényel, mert rengeteg befolyásoló tényezővel kell számolni” – magyarázta Hermann Knott.

„A Landshutban működő gyár munkatársai magasan kiemelkednek a tekintetben, hogy az innovációkban és a kézzel készített, egyedi megoldásokban mekkora örömüket lelik. Ezért is tölt el minket különös büszkeséggel az, hogy műanyag karosszériaelemekre szakosodott csapatunk az egyedi karosszériafényezések terén újabb mércét állított fel” – mondta Dr. Stefan Kasperowski, a BMW Group landshuti létesítményének vezetője.

A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás

A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás a precizitás, a kifinomultság és a kézzel készített egyediség megtestesülése. A szakemberek a limitált szériában kínált modell többrétegű fényezését 285 óra alatt fújják meg, amelyben nagymértékben közrejátszik az is, hogy a különkiadás lélegzetelállítóan összetett karosszériafényezése tizenegy különböző árnyalatot egyesít, a kéktől az ezüstig és a sárgától a feketéig. Ez azt is jelenti, hogy hetente mindössze két példány tud elkészülni. A többszínű utasteret a prémium minőségű anyaghasználat és a legnemesebb bőr átfogó alkalmazása jellemzi, a művész aláírásával fémjelezve. Az ülések bővelkednek a képregények szuperhőseit és a BMW M divízió nagyteljesítményű sportautóit idéző piros és kék árnyalatokban, miközben a sportosan erőteljes dizájn szemkápráztató popkulturális elemek és geometriai mintázatok képében ölt testet – a BMW 8-as Gran Coupé kifinomult vonalvezetése és formanyelve előtt tisztelegve. A modell hátulja felé fokozódó színcsíkok a művész által 2010-ben alkotott BMW Art Car guruló műalkotást idézik. Jeff Koons elmondása szerint az autó oldalát díszítő „POP!” maszkolás és a szélörvények a „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás erejét és gyorsaságát szimbolizálják. 1990-ben a BMW 850i volt a bajor prémiumgyártó történetének első 8-as modellje, amely a vezetés jövőbe mutató élményét kínálva azonnal lebilincselte az elegancia és a teljesítmény harmóniáját kereső rajongókat. A BMW Group Dingolfingban és Landshutban működő gyárainak magasan képzett szakemberei mintegy 300 órán át dolgoztak a „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás első példányának karosszériafényezésén, nem egyszer nagyítót is segítségül hívva.