A BMW Group elsőként kínál fenntartható gumiabroncsokat, a plug-in hibrid BMW X5-tel

A bajor prémiummárka az autógyártó vállalatok közül elsőként teszi elérhetővé ügyfelei számára a Pirelli új, FSC-igazolt, természetes gumit és műselymet tartalmazó gumiabroncsát, amelyet 22” méretben kínál a hálózatról tölthető Sports Activity Vehicle modellhez.

A BMW Group egyre szélesebb körben terjeszti ki fenntarthatóságot éltető tevékenységeit, amelynek részeként most az első autógyártó vállalatként kínál ügyfeleinek igazoltan fenntartható forrásból származó, természetes gumit és műselymet tartalmazó, faalapú anyaggal megerősített gumiabroncsokat. A 22” méretben kínált abroncsokat a vállalatcsoport idén augusztustól exkluzívan szerzi be a Pirellitől és teszi elérhetővé a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW X5 xDrive45e modellhez (átlagos üzemanyag-fogyasztás a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint: 1,2 – 1,7 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint: 1,6 – 2,1 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás (WLTP): 24,3 – 27,7 kWh / 100 km; kombinált energiafogyasztás (NEDC): 23,5 – 25,2 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 27 – 39 gramm / km; kombinált károsanyag-kibocsátás (NEDC): 37 – 47 gramm / km). A gumiültetvények művelését, illetve a természetes gumi és műselyem összetett beszállítói láncát az erdőségek fenntartható felhasználásának biztosítására létrehozott, független Forest Stewardship Council (FSC) szigorú szabványainak való maradéktalan megfelelés igazolja.

„Prémium autógyártó vállalatként arra törekszünk, hogy irányt mutassunk a fenntarthatóság és a felelősségvállalás terén. 2015 óta elkötelezettek vagyunk a természetes gumi egyre szélesebb körű termesztése és megmunkálása, valamint beszállítói hálózatunk egyre nagyobb átláthatósága mellett. Iparágunk számára úttörő innováció az igazolt forrásból származó, természetes gumit tartalmazó gumiabroncsok használata, amellyel segítünk megőrizni bolygónk biológiai sokszínűségét és erdőségeit, ellensúlyozva a klímaváltozást” – mondta Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja.

A természetes gumi számos hétköznapi használati tárgy meghatározó alapanyaga, például a gumicsizmák és a matracok is nagymértékben ebből készülnek. A világ természetesgumi-termesztésének és –művelésének több mint 80 százalékáért világszerte mintegy hatmillió kistermelő felel, akik a trópusi öv úgynevezett „gumisávjában” egyenként 1-2 hektár méretű farmokon, változó körülmények között termesztik a természetes gumit. A legfőbb kihívás, hogy ezen kistermelők globális szinten egységes, társadalmi és környezetvédelmi szempontból is egyre szigorúbb körülményeknek megfelelve műveljék ültetvényeiket. A természetes gumi messze legnagyobb százalékát a gumiabroncs-iparág hasznosítja, amelyben kimagasló rugalmassága és tartóssága okán a természetes gumi jóformán pótolhatatlan alapanyagnak számít.

Kicsi címke, nagy hatás

Független szervezetként a Forest Stewardship Council (FSC) világszerte elismert, létfontosságú intézményként működik, környezetvédelmi szempontból megfelelő, társadalmilag elfogadott és gazdaságilag életképes termelési és megmunkálási megoldásokkal biztosítva az erdőségek fenntartható felhasználását. A szervezet, amelynek kicsi címkéje jól ismert a fa- és papíriparban, a természetes gumiból készült termékek előállítása során is maradéktalanul betartatja szigorú szabványait.

Az új, 22” méretű Pirelli P ZERO ∗ gumiabroncs a világon elsőként nyerte el az FSC hőn áhított címkéjét. Az egyesült államokbeli Rome városában működő gyárában a Pirelli ehhez kizárólag FSC-igazolt forrásból származó, természetes gumit és műselymet dolgoz fel. A gumiabroncsok innen a BMW Group 370 kilométerre fekvő, spartanburgi gyárába kerülnek, ahol felkerülnek a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW X5 alá. A gumiabroncs nevében található ∗ motívum jelzi, hogy a termék a BMW Group menetteljesítményekkel szemben támasztott legszigorúbb követelményeinek is maradéktalanul megfelel, beleértve az alacsony gördülési ellenállást és az alacsony zajszintet is.

„A fenntartható mobilitás már jóval az utak előtt, a nyersanyagoknál elkezdődik. A világ első FSC-igazolt gumiabroncsával a Pirelli ismét bebizonyította, hogy a hosszú távú fenntarthatóság egyre nagyobb kihívásainak leküzdése mellett éppúgy elkötelezett, mint az innovatív anyagok és a csúcstechnológiás gyártási folyamatok kifejlesztése mellett. Bolygónk érdekében továbbra is befektetünk fenntartható növekedésünkbe, hiszen tudjuk, hogy ez üzleti szempontból is létfontosságú számunkra” – fogalmazott Giovanni Tronchetti Provera, a Pirelli fenntarthatósági és jövőbeni mobilitási részlegének vezetője.

„Az új, FSC-igazolt Pirelli gumiabroncs fontos mérföldkő a természetes forrásból származó gumi gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontokat egyesítő értékláncában. Fontos lépés ez a természetes gumi hosszú távon fenntartható értékláncának megteremtése felé vezető úton, amelynek mentén mérsékeljük az erdőségek kiirtását és támogatjuk a klímaváltozás elleni harcot” – tette hozzá Jeremy Harrison, az FSC International piacokért felelős igazgatója.