A Doosan Bobcat T7X a világ első teljesen elektromos kompakt lánctalpas rakodója

A Doosan Bobcat T7X a világ első teljesen elektromos kompakt lánctalpas rakodója

A Doosan Bobcat bemutatta a T7X-et, amelyet a világ első teljesen elektromos kompakt lánctalpas rakodójának nevezett. 62 kW-os akkumulátora elég erős ahhoz, hogy egy egész napot kibírjon egy munkahelyen, és gyakorlatilag minden üzemanyag- és hidraulikaköltséget kiküszöböl.

„A Doosan Bobcat az innováció élvonalában van, és büszkék vagyunk arra, hogy a T7X teljesen elektromos technológiáját debütálhatjuk, hogy segítsünk ügyfeleinknek a fenntarthatóság és a termelékenység maximalizálásában” – mondta Scott Park, a Doosan Bobcat, Inc. vezérigazgatója. „A fókuszunk továbbra is a olyan megoldásokat és termékeket kínál, amelyek képessé teszik az embereket arra, hogy többet teljesítsenek és egy jobb világot építsenek.”

A Green Machine Equipment által szállított nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátornak köszönhetően a T7X megszünteti a hidraulikát a tartozékok táplálására, ehelyett kizárólag elektromos energiát használ. Ez azt jelenti, hogy az üzemeltetőknek többé nem kell várniuk, amíg a rendszer feltölti az áramot.

Eközben a dízelmotortól való megszabadulással a rakodó is sokkal halkabb és sokkal kevésbé rezeg, mint egy hagyományos csúszókormány. Csökkenti a dízel kibocsátást, miközben megtakarítja a kezelő üzemanyag-, olaj- és kipufogófolyadék-költségeit, valamint a hidraulikus karbantartással kapcsolatos költségeket. Összességében a T7X mindössze egy liter környezetbarát hűtőfolyadékot használ, szemben a dízel/hidraulikus egyenértékű modellhez szükséges 57 gallon folyadékkal.

A Doosan Bobcat szerint a gép akár négy órányi folyamatos működésre is képes, de általános, szakaszos használat mellett egy teljes munkanapot kibír. Ehhez segítséget kap az intelligens energiagazdálkodási rendszertől, amely úgy van programozva, hogy érzékelje a terhelés növekedését vagy csökkenését, és automatikusan lekapcsolja az áramellátást, ha nincs rá szükség, hogy az akkumulátorok a lehető leghosszabb ideig működjenek.

Elektromos tartozékok teljes választéka

A T7X-hez a gyártó egy sor teljesen elektromos tartozékot is kiad. Az elsők között kifejlesztettek egy fúrót a lyukak ásására, egy szögseprűt a sepréshez, valamint egy markolót az anyagok megragadásához és megtartásához.

A T7X első vásárlója a Sunbelt Rentals lesz, amely Észak-Amerika vezető kölcsönző cége több mint 1025 telephellyel. A Sunbelt Rentals jelentős beruházás mellett kötelezte el magát egy nagy flottába, amely még ebben az évben elérhető lesz az ügyfelek számára.

„Ez a gép technológiai bravúr a Bobcat és az egész iparág számára” – mondta Joel Honeyman, a Doosan Bobcat globális innovációért felelős alelnöke. „Izgatottak vagyunk, hogy megoszthatjuk ezt az előrelépést a világgal, és büszkék vagyunk arra a kemény munkára, amelyet ennek megvalósítása érdekében tettünk.”

Doosan Bobcat Unveils The All-Electric T7X – YouTube