A Honda X-ADV stílusa és felszereltsége

  • Változó keresztmetszetű, elvékonyodó kormány és agresszívebb üléspozíció
  • A Honda Smartphone Voice Control rendszer révén okostelefon is csatlakoztatható az 5″-os, folyadékkristályos műszeregységhez
  • Új, fénydiódás (LED) ikerfényszóró integrált nappali menetfénnyel
  • Nagyobb, 22 literes, kesztyűtartóval kiegészített tárolórekesz USB-aljzattal

Az X-ADV ámulatba ejtő formavilágát, illetve konstrukcióját a Honda római kutatási és fejlesztési központja tervezte és bizony minden egyes tollvonáson érződik az utazás és a kaland iránti rajongás. Maga a sziluett nem változott, az idomzat maga azonban igen, s bizony még feltűnőbbé és egyedibbé vált. Ha egymás mellé állítjuk a korábbi és az új modellváltozatot, utóbbi frissebbnek, modernebbnek és vagányabbnak hat, mondhatni, még inkább illik az X-ADV küldetéséhez.

Az átrajzolt, LED ikerfényszórók immáron a nappali menetfényt (ti. Daytime Running Lights, DRL) sem nélkülözik, sőt a DRL automatikusan szabályozza fényerejét attól függően, hogy mennyire világos a környezet. Természetesen minden lámpaegység LED.

A maximális ergonómia jegyében az ülés 820 mm, a kormány 910 mm-re esik a talajtól, és a szemmagasság is nagy, hogy messze belátható legyen a forgalom és az ösvény. Emellett átformált, lekerekített szélű nyereg fokozza a komfortot és 5 lépcsőben állítható, új szélvédő gondoskodik a hatékony időjárás-védelemről. Ennek magassága 136 mm-es tartományban változtatható, dőlésszögét vizsgálva pedig 11˚-os eltérést mérhetünk az alsó és a felső végállás között.

Az X-ADV pilótáját segíti az 5”-os képátlójú, folyadékkristályos kijelző, valamint a hozzárendelt Honda Smartphone Voice Control (HSVCs) rendszert. Ezzel a rendszerrel játszi könnyedséggel csatlakoztatható az okostelefon a modell műszeregységéhez, így a pilóta hangutasításokkal kezelheti a hívásokat, az e-maileket, a zenelejátszást és a navigációt is. Ehhez csak egy mikrofonnal kiegészített sisak és egy Bluetooth-kapcsolatra alkalmas mobilkészülék szükségeltetik, s magát a HSVCs rendszert is pofonegyszerűen kezelheti a tulajdonos, hiszen külön gombot kapott a bal oldali kapcsolókonzolon.

Feltétlenül említést érdemel, hogy masszív védőelemek oltalmazzák a pilóta kézfejeit a menetszéltől, a belógó ágaktól és a felverődő kövektől, s nem maradt pőrén az erőforrás sem, tudniillik 2,5 mm vastag, alumíniumból készülő haspáncél óvja a motor alját.

A hagyományos robogókkal szemben óriási előnyt jelent az egy literrel megnövelt térfogatú, 22 literes, kesztyűtartóval ellátott ülés alatti tárolórekesz, ebbe ugyanis könnyedén elfér egy zárt bukósisak. Hogy a használati érték a lehető legmagasabb legyen, integrált USB-aljzat váltotta a csomagtartóban elhelyezett, szivargyújtós, 12V-os csatlakozót és csillogásmentes, igényes LED-világítás borítja fénybe a rekeszt.

A rögzítőfék a jobb oldali idomról a jobb oldali kapcsolókonzolra költözött, így felszabadult annyi hely, hogy egy kesztyűtartót is kialakíthattak a Honda szakemberei. A – természetesen motortiltással kiegészített – középtámasz szériafelszereltségként jár a modellhez, s minden helyzetben könnyedén, biztonságosan leparkolhatóvá teszi az X-ADV-t, nem kell attól tartania a tulajdonosnak, hogy elgurul.

Legalább ennyire praktikus a speciális, rádióhullámokat kibocsátó okoskulcs – Smart Key, melynek lényege, hogy jelet küld az X-ADV elektromos rendszerének a tulajdonostól, például, ha a zsebében van a kulcs. Ha hatótávolságon belül van, a motorra szerelt gyújtáskapcsoló elfordíthatóvá válik, melynek megnyomásával ráadható a gyújtás, oldható a kormányzár, illetve nyitható az üzemanyagbetöltő-nyílás és az ülés alatti tárolórekesz. A Smart Key nyitja-zárja az extraként rendelhető Smart Top Box névre keresztelt túradobozt is, és úgynevezett válaszfunkcióra is képes, azaz felvillantja az irányjelzőket, ha a motorját kereső tulajdonos megnyomja a távirányító gombját. A kormányzárat ugyancsak kezeli az elektronika, így illetéktelenek nem tudják elvinni a Honda új túrarobogóját.

A maximális biztonság érdekében az X-ADV hátsó irányjelzői automatikus vészvillogásra (Emergency Stop Signal, ESS) is képesek. A funkció 53 km/óra felett aktiválódik és akkor kezdi fel-le kapcsolgatni szabályos időközönként az izzókat – a többi közlekedő figyelmeztetése végett –, ha legalább 6,0 m/s2-es lassulást érzékel. Bekapcsolt ABS, valamint nedves útburkolat esetén a határérték jóval alacsonyabb, mindössze 2,5 m/s2.

Az automatikus vészvillogás mellett immáron automatikus kikapcsolásra is képesek az irányjelzők.  Nem egyszerű „időkapcsoló” vezérli a rendszert, hanem összetett elektronika, ami az első és a hátsó kerék fordulatszáma alapján kalkulálja ki, hogy mikor fejezze be a villogást.

HALLGASS EXKLUZÍV HONDA PODCASTOKAT IDE, VAGY IDE KATTINTVA!