A Hyundai forradalmi tisztán elektromos járműve fontos frissítéseken esett át

  • Az új IONIQ Bluelink® kapcsolódási szolgáltatásai innovatív kényelmi megoldásokat kínálnak
  • Az új IONIQ Electric továbbfejlesztett, 38,3 kWh kapacitású akkumulátora számottevően több energiát képes tárolni, és összesen 311 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé (WLTP szabvány szerint)
  • A modell 2016-os bevezetése óta eladott, több mint 60 ezer IONIQ a fogyasztók még szélesebb rétegének kínál tiszta, csatlakoztatott mobilitás megoldást

A Hyundai Motor bevezeti az új IONIQ kibővített csatlakozási szolgáltatásokat és frissített megjelenést kínáló, megújult kiadását. Ezen belül kiemelt figyelmet érdemelnek a forradalmi, tisztán elektromos modellverziót érintő változások.

2016-os piaci bevezetésekor az IONIQ volt az egyetlen olyan autó a világon, amelyet a kezdetektől fogva háromféle részben vagy teljesen elektromos – hibrid, plug-in hibrid és akkumulátoros elektromos – hajtáslánccal terveztek forgalmazni. Az IONIQ most máris megújul, gazdagabb technológiai tartalommal és frissebb megjelenéssel folytatva pályafutását. A Hyundai őrzi vezető szerepét a jövőbeli mobilitás terén, amint számos más autógyártó még csak most vezeti be vagy készíti elő első környezetbarát járművét.

Az új IONIQ Electric, amelyet 2016-os premierjekor szintén itt, Amszterdamban ismerhettek meg a sajtó képviselői, a Plug-in és Hybrid verziókhoz hasonlóan fejlett Bluelink® csatlakozási szolgáltatásokat*, SmartSense™ aktív biztonsági és vezetőtámogató rendszereket, valamint ultramodern infotainment funkciókat kínál. Ezen túlmenően a modell külső és belső formavilága egyaránt megújult, míg az új IONIQ Electric felhasználói a továbbfejlesztett, 38,3 kWh kapacitású akkumulátor révén az eddiginél 36 százalékkal nagyobb energiatároló kapacitásnak és 311 kilométeres tényleges hatótávolságnak örvendhetnek.

„Az új IONIQ Electric az első generáció értékeit megőrizve a csatlakozás, a hatótávolság és a dizájn terén egyaránt többet kínál.” – mondta Thomas A. Schmid, a Hyundai Motor ügyvezető igazgatója. „A Hyundai környezetbarát járművei között az IONIQ különleges helyet foglal el; a mindennapokat értékesebbé tevő, könnyen kezelhető technológiái révén ügyfeleink minden elvárását képes kielégíteni.”

*Az alap- vagy opciós felszerelésként kínált Bluelink funkciók pontos listája attól függően eltérő lehet, hogy az ügyfél mely piacon vásárolja meg IONIQ járművét.

Az új IONIQ háromféle, részben vagy teljesen elektromos hajtásláncával innovatív mobilitási megoldásokat kínál

2016-os bevezetése óta több mint 60 ezer példányban talált gazdára, és ezzel az IONIQ a Hyundai progresszív jövőbeli mobilitási kínálatának egyik fő pillérjévé vált. A forradalmi üzemanyagcellás elektromos hajtáslánccal szerelt, hidrogén üzemű NEXO, illetve a Kona Electric modellekkel együtt a Hyundai az autóipar legszélesebb villamosított kínálatát nyújtja. Az IONIQ legújabb kiadása logikus fejlesztésekkel egészíti ki ezt a palettát, és ügyfelek még szélesebb köre számára teszi elérhetővé a tiszta mobilitást.

A világ első, eleve három különböző villamosított hajtáslánccal tervezett személygépkocsijaként a tökéletesített új IONIQ változatlanul az ügyfelek igényeinek teljes mértékben megfelelő környezetbarát mobilitási megoldást kínál.

Az új IONIQ Electric modell akkumulátorának kapacitása az eddigi 28 kWh-ról 38,3 kWh-ra nőtt, így az autóvezetők még hosszabb távolságot tudnak megtenni két feltöltés között. Az akkumulátor energiatároló kapacitása 36 százalékkal nőtt, így immár 311 kilométeres hatótávolságot biztosít. A modell villanymotorjának legnagyobb teljesítménye 136 LE, maximális forgatónyomatéka 295 Nm. Az alapfelszerelés része a 7,2 kW (korábban 6,6 kW) teljesítményű fedélzeti töltő, amely Type 2 váltóáramú töltésre használható. 100 kW-os villámtöltőt alkalmazva az akkumulátor mindössze 54 perc alatt 80%-os szintre tölthető.

A kapcsolódás új szintje az új IONIQ fedélzetén

Az új IONIQ megkapta a Hyundai Bluelink online járműrendszert, amely beépített telematikai funkcióival lehetővé teszi az IONIQ Electric vezetője számára, hogy okostelefonos alkalmazáson keresztül vezérelje a klímaberendezést, illetve az összes modellvariáns esetében működtesse a központi zárat. A Bluelink rendszer okostelefonos alkalmazásán keresztül maga a töltési folyamat is a távolból vezérelhető, illetve időzíthető.

Az új IONIQ másik újdonsága a Hyundai eCall: egy vészhívó rendszer, amely automatikusan tárcsázza a segélynyújtó központot, amennyiben kinyílik egy légzsák, vagy ha az utasok megnyomják a belső visszapillantó tükör fölött található híváskezdeményező gombot. A rendszer minden hasznos információt (járműadatok, baleset időpontja, haladási irány, légzsák- és ütközés-érzékelők adatai) továbbít a helyi mentőszolgálatnak.

Ezen túlmenően az új IONIQ az opciós 10,25 colos audio-video-navigációs (AVN) rendszer megrendelése esetén Hyundai LIVE szolgáltatásokat is kínál. A funkció öt éven át ingyesen előfizetéssel vehető igénybe, és folyamatosan frissülő tájékoztatást nyújt az időjárásról, forgalmi helyzetről, a traffipaxokról (ahol ezt a törvény megengedi), az utcai és parkolóházi parkolóhelyekről, a közeli márkakereskedésekről, továbbá a közelben található töltőállomásokról, illetve érdeklődésre számot tartó helyszínekről.

Az opciós audio-video-navigációs (AVN) rendszer 10,25 colos, osztott érintőképernyőjén a legkülönfélébb hasznos információk jeleníthetők meg; a rendszer hat nyelven kínál felhő alapú hangfelismerés funkciót (csak Bluelink esetén). A továbbfejlesztett monitoron kétféle nyitóképernyő állítható be, továbbá szerkeszthető widgeteket és ikonokat kínál. Már az alapkivitelű fedélzeti rendszerek is kínálják az Android Auto és Apple CarPlay funkcionalitást; ezen felül az új multi-Bluetooth funkció (csak a 10,25 colos AVN opcióval társítva) révén egyszerre két okostelefon csatlakoztatható az új IONIQ fedélzeti rendszeréhez, így mindkét telefonon tárolt zenei tartalom meghallgatható a Bluetooth streaming szolgáltatáson keresztül.

Frissített belső kialakítás

Új kényelmi szolgáltatásai mellett az új IONIQ áttervezett belső terében új formai megoldások teszik még kifinomultabbá a modell arculatát. Az alapkivitel részét képező Fossil-szürke szövetkárpitozáson túl bőrkárpitozás is rendelhető. Ez utóbbi négyféle színben: Fossil-szürke, Shale-szürke, Umber-piros (csak hibrid és plug-in hibrid kivitelekhez), valamint Electric Shadow (csak IONIQ Electric) árnyalatokban áll rendelkezésre. A műszerfali díszítőelemek sötét króm kivitelűek.

Áttervezték az új, széles formátumú 10,25 colos audio-video navigációs képernyő alatt található fűtés- és klímavezérlő panelt, amely kecses, magasfényű kidolgozást is kapott. Az új érintésérzékeny gombokkal ösztönösen kezelhető a fűtés, a szellőzés és a légkondicionálás. Az IONIQ Electric variánson alapkivitelként, a Hybrid és Plug-in modelleken pedig opcióként elérhető, nagyfelbontású 7 colos LCD konzoli kijelző frissen bevezetett hangulatvilágítás segítségével jeleníti meg az egyes üzemmódokat. A belső kialakítást érintő változásokat az utasoldali műszerfal alsó részén, valamint a középkonzolon alkalmazott kék hangulatvilágítás teszi teljessé.

A modellcsalád külső megjelenése is megújult

Az új IONIQ Electric zárt hűtőmaszkja szintén új, jellegzetes kialakítást kapott. Szintén módosult az első lökhárító kialakítása, az idom ezüstszínű alsó betétet kapott. A kifinomultabb, dinamikusabb megjelenést a hátsó lökhárító szürke betétje, valamint az első nappali fények szintén szürke kerete teszi teljessé. Teljesen átdolgozták a LED-es nappali fényeket, illetve a frissen bevezetett LED-es első és hátsó világítást, amelyek karakteres megjelenést kölcsönöznek az IONIQ-nak: ez nem csupán tetszetősebbé teszi a modelleket, de biztonságukat is javítja.

Az IONIQ Plug-in és Electric verziók áttervezett 16 colos könnyűfém keréktárcsákat kaptak.

Az új IONIQ kilencféle karosszériaszínben rendelhető, közöttük négy (Fluidic Metal, Electric Shadow, Liquid Sand és Typhoon Silver) vadonatúj árnyalat. A 2016-os bevezetése óta szegmensében kiemelkedő sikereknek örvendő IONIQ tulajdonosai kreatív esztétikai ötletekkel álltak elő, és a Hyundai meghallgatta elképzeléseiket.

A megújult IONIQ színválasztékának további tagjai a Phantom Black, a Polar White, az Iron Gray, az Intense Blue és a Fiery Red.

Élvonalbeli biztonsági csomag a szegmensben

A kényelmes és biztonságos utazási élmény érdekében a megújult IONIQ összes kivitele megkapja a Hyundai teljes körű SmartSense technológiai csomagját. Ez az élvonalbeli vezetőtámogató rendszer a jármű környezetét folyamatosan felügyelve óvja a vezetőt a menet közben rá leselkedő veszélyektől.

Az új IONIQ alapkivitelű biztonsági csomagjának része a ráfutásos ütközésre figyelmeztető, ütközést elkerülő, gyalogosfelismerő rendszer, amely most új kerékpáros-felismerő, valamint a vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető funkciókkal egészült ki. Alapfelszerelés az aktív sávtartó rendszer, valamint az automatikus távolságifény-vezérlés. Opcióként rendelhető a sávkövető funkció, amely a forgalmi sáv középvonalában tartja a gépkocsit, így a vezető sűrű forgalomban is biztonságosan közlekedhet, míg az intelligens sebességkorlátozás figyelmeztető funkció az elülső kamerát, valamint a navigációs rendszertől kapott információkat együttesen felhasználva azonosítja a forgalmi jelzőtáblákat, és valós időben jeleníti meg az éppen aktuális sebességkorlátozásokat, illetve előzési tilalmakat.

A stop&go funkcióval felvértezett, intelligens sebességtartó automata radar segítségével észleli az elöl haladó jármű távolságát, és automatikusan tartja az előre beállított távolságot, szükség szerint megállva, majd újra elindulva. Új opció az elöl haladó jármű elindulására figyelmeztető jelzés, amely tájékoztatja a vezetőt, ha az előtte várakozó gépkocsi újra elindul. További opciós szolgáltatások a holttéri ütközésre figyelmeztető rendszer, valamint a hátsó keresztirányú forgalom-felügyelet.

Tökéletesített menetdinamikai jellemzők

A hasonlóképpen innovatív Kona Electric modelltől ellesett megoldással az új IONIQ Electric egypedálos vezethetőséget kínál: a regeneratív fékrendszer maximális kihasználását lehetővé tevő megoldás révén a vezető akár a fékpedál megérintése nélkül, csupán a bal oldali váltófület behúzva tartva lassíthatja megállásig az autót. Az intelligens regeneratív fékrendszer a lejtő szögétől, valamint a forgalom ritmusától függően automatikus szabályozza a fékenergia-visszanyerés mértékét vitorlázás során.

Az új IONIQ Electric modell a szokásos Eco, Comfort és Sport üzemmódok mellett Eco+ üzemmóddal is rendelkezik. Eco+ üzemmódban tovább csökkenthető az energiafelhasználás, az autó fennmaradó energiája előre nem látható vészhelyzet esetére tartalékolható.

Az új IONIQ Hybrid és Plug-in modellek 2019 júliusától elérhetők. A tisztán elektromos változat 2019 szeptemberében érkezik.