A minőség és a fenntarthatóság abszolút tökéletes elegye a P 320 hibrid

A Svédország déli részén fekvő Åhus városa a világhírű vodkát gyártó Absolut vállalat otthona. Az 1879-ben alapított gyár, akárcsak a Scania, Svédország ipari örökségének meghatározó része. A két vállalatban az is közös, hogy erősen elkötelezettek a fenntarthatóság iránt.

Åhus városában az ember a Scania rendkívül ritka P 320-as hibrid elektromos teherautóját is megtekintheti. Láthatja, de alig-alig hallhatja, mivel műszaki megoldásának köszönhetően csendesen üzemel. Azonban a fekete fülkét könnyű észrevenni, amikor a járművet a helyi fuvarozóvállalat, az Åhus Åkeri használja, hogy az Absolut vállalat híres termékét szállítsa az Absolut összetéveszthetetlen kék logójával ellátott fehér pótkocsival.

A hibrid járművet üzemeltetőknek első a klímavédelem

A 32 tonna összgördülőtömegű hibrid tehergépkocsi tíz kilométert is megtehet tisztán elektromos hajtással. Ezáltal a jármű a teljesen fenntartható megoldások ékes példája, amire a büszke tulajdonos, az Åhus Åkeri vállalatot képviselő Andreas Jönsson nagy figyelmet fordít.

Számára a hatékonyság és a funkcionalitás az első. A hibrid modellel és a flotta biodízellel üzemelő teherautóival a fuvarozóvállalat megfelel az Absolut vállalat beszállítóival szemben támasztott magas szintű elvárásoknak az üzleti tevékenységük fenntarthatóságát illetően.

Az Absolut 120 millió üveg italt termel évente. Andreas Jönsson és a járművezetők feladata a vodkával megrakott raklapok elszállítása az Absolut gyárából a raktáraikba naponta több alkalommal. A teherautók pedig sohasem indulnak vissza üresen, ugyanis ilyenkor az üres raklapokat szállítják vissza a gyárba.

“Azért szereztem be ezt a hibrid teherautót, mert számunkra a klímavédelem az első, és szeretnénk az élen járni.”
ANDREAS JÖNSSON

AZ ÅHUS ÅKERI VÁLLALAT TU­LAJ­DO­NO­SA

Azért szereztem be ezt a hibrid teherautót, mert számunkra a klímavédelem az első, és szeretnénk az élen járni. Ez csökkenti a károsanyag-kibocsátást, továbbá a zajszintet is, amikor a város útjain közlekedik” – mondta Andreas Jönsson.

Helyi termékekhez helyi fuvarozás

Nem meglepő, hogy az Åhus Åkeri a minőség, a környezetvédelem, a biztonság és az egészség iránti elhivatottságáról, valamint ezekért tett erőfeszítéseiről híres. Andreas Jönsson vállalkozása folyamatosan csökkenti a károsanyag-kibocsátást, és ezzel az elkötelezettségével igyekszik példát mutatni az iparágban. Továbbá ez elengedhetetlen az Absolut vállalat megbízásának megtartásához is.

Mi egy helyi vállalat vagyunk, amely helyi termékeket szállít. A búzamezőktől a palack üvegéig minden visszavezethető az eredetéig” – mondta Andreas Jönsson, aki szerint, ha láthatóvá tehetnénk a károsanyag-kibocsátást, akkor az emberek talán jobban megértenék, hogy mi történik a bolygónkkal.

Abszolút elkötelezettség

Az Absolut vállalat keményen dolgozik azon, hogy minimalizálja a klímára gyakorolt hatását, beleértve a beszállítókat is, mint például az Åhus Åkeri. Peter Neiderud, az Absolut ellátási láncért, minőségért és környezetvédelemért felelős igazgatója így nyilatkozott: „Lepárlófolyamatunk már klímasemleges. Most a be- és a kiszállításon dolgozunk.” A vállalat 2018-ban azt ünnepelte, hogy a tervezetthez képest két évvel korábban elérte a 2020-as célkitűzését. Ez a cél úgy szólt, hogy a beszállítás 80 százaléka fosszilis energiahordozóktól mentes legyen. Most arra törekednek, hogy folytassák a lehető leghatékonyabb és leginkább környezetkímélő működés megteremtését.

A hatékonyság és a környezetkímélő működés Andreas Jönsson elképzeléseivel is kiváló összhangban áll. „Lehetetlen lenne 2028-ban beszerezni új tehergépkocsikat, és már 2030-ban klímasemlegessé válni. Sokkal előrelátóbb tervezés és erős elszántság kell a változáshoz.”

Túl korai lenne megmondani, hogy az új hibrid járműnek milyen környezetvédelmi hatása lesz az Åhus Åkeri teljes károsanyag-kibocsátására. Az Absolut vállalat és Andreas Jönsson is nyomon követi majd, hogy mennyire teljesít jól a hibrid tehergépkocsi, a járművezetők pedig havonta kapnak majd egy pontszámot az általános teljesítményükre. Bármi is történjen, Andreas Jönsson továbbra is egyre magasabbra helyezi majd a lécet. „Ez a hibrid jármű egy lépés a fosszilis energiahordozóktól mentes jövő felé.”

Tények

  • Az Absolut vállalatot Lars Olsson Smith alapította 1879-ben. A minőség és a dolgozóknak nyújtott kiváló feltételek a vállalat mai napig fenntartott értékei. A lepárlófolyamat rendkívül fenntartható, a melléktermék pedig naponta több mint 250 ezer sertés takarmányát fedezi.
  • A hibrid tehergépkocsi egy Scania P 320-as.
    • 32 tonna összgördülőtömeggel 10 kilométert is megtehet elektromos hajtással.
    • Hasznos teherbírása 14 tonna.
    • Megújuló HVO100 biodízel üzemanyaggal is működtethető.