A regionális vasúti kínálatot fejleszti az év közbeni menetrendi módosítás

Augusztus 29-től életbe lép a 2021/2022-es menetrend szokásos, harmadik módosítása, amely több – főként regionális vasútvonalon – hoz jelentős menetrendi fejlesztéseket az átszállási lehetőségek javításával és a kínálat bővítésével. A viszonylatok tekintetében – a közlekedéspolitikai koncepciónak köszönhetően – hatásosabb év közbeni menetrendi újításokat vezet be a vasúttársaság: a Székesfehérvár—Komárom és a Miskolc—Nyékládháza—Tiszaújváros vonalakon a korábbi évekhez képest többszörösére nő a vasúti eljutási lehetőség a kétórás ütemre hangolt menetrend révén, Villányt és Mohácsot pedig ismét csak vonatok kötik össze a pótlóbuszok helyett. Hét regionális vonalon is jobban igazodik a menetrend az utazási szokásokhoz, igényekhez. Az oroszlányi, a lajosmizsei—kecskeméti, a szegedi, a debreceni és a Székesfehérvár—Tapolca közötti vonalakon is módosul egyes vonatok közlekedése.
Az érintett vonalakon a részlegesen vagy teljesen megváltozó menetrendek miatt érdemes utazás előtt tájékozódni az indulási időkről az Elvira menetrendi kereső vagy a MÁV mobilalkalmazás segítségével.

A Volánbusz elsősorban Szekszárdon és térségében fejleszti az autóbuszos menetrendi kínálatot. Bővülnek az eljutási lehetőségek Székesfehérvár és Veszprém között, Zsámbék térségében pedig javulnak az autóbusz-vonat csatlakozások. A 150-es vasútvonal autóbuszos pótlásának menetrendje is változik.

Sűrűbb vonatközlekedés több regionális vonalon

Az Esztergom—Süttő—Komárom vonal térségében a tavaly decemberi menetrendváltáskor bevezetett sűrűbb közlekedés lendített a vasút népszerűségén. Ennek hatására a MÁV-START a menetrendi fejlesztést kiterjeszti a Székesfehérvár—Komárom (5-ös) vonalra is, amelyen kétóránként, ütemes menetrend szerint közlekednek az S150-es vonatok szeptember 3-tól. A vonatok Székesfehérvárról Komáromba 6:28 és 18:28 között, míg visszafelé 6:05 és 18:05 között indulnak kétóránként.  A vonatok Komáromban a Győr felé induló, illetve az onnan érkező S10-es személyvonatokhoz, Székesfehérváron a Budapest felé induló, illetve onnan érkező Tópart InterCity-hez csatlakoznak. A tarifarendszerben marad az átjárhatóság, a vonal mentén érvényes Volánbusz bérleteket a MÁV-START továbbra is elfogadja a vonatokon.

Nyékládháza—Tiszaújváros (89-es) vasútvonalon szintén kétóránkénti ütemes menetrend lép életbe, ezáltal javul a borsodi megyeszékhely közvetlen vasúti elérhetősége. Tiszaújváros—Miskolc-Tiszai viszonylatban 9 pár, teljes útvonalon közlekedő vonat fog járni, Tiszaújvárosból indulnak 6:20-kor, 8:15-kor, 10:15-kor, 12:18-kor és 14:15-től 22:15-ig kétóránként, Miskolc-Tiszairól indulnak: 4:32-kor, 7:07-kor és 9:10-től 21:10-ig kétóránként. Ezenkívül pedig egy pár Nyékládháza (indul 5:14-kor)—Tiszaújváros (indul: 5:48-kor) viszonylatú vonat is közlekedik. Menetrend szerinti pótlóbuszok már nem fognak közlekedni augusztus 29-től.

Villány—Mohács (66-os) vasútvonalon mindennap 8 pár vonat közlekedik augusztus 29-től, így már nem kell pótlóbuszra átszállni. Pécs és Mohács között három vonat, míg Mohács és Pécs között két vonat átszállásmentes kapcsolatot biztosít.

Jobb eljutás a fővárosba az elővárosi vonalakon

Tatabánya—Oroszlány vonal (12)

Hétvégi- és ünnepnapokon reggel az első három Oroszlányból Tatabányára közlekedő S12-es személyvonat 25 perccel később közlekedik, Oroszlányból 5, 6 és 7 órakor indulnak, Tatabánya állomásra 5:20-kor, 6:20-kor és 7:22-kor érkeznek, ahol a várakozási idő Budapest felé 16-18 percre rövidül. Ugyancsak hétvégén reggel két Tatabánya―Oroszlány viszonylatú személyvonat 27 perccel később közlekedik, Tatabányáról 5:33-kor és 6:33-kor indulnak, javítva a csatlakozásokat Budapest felől. Ezen kívül új vonat közlekedik naponta Tatabányáról Oroszlányba, Tatabányról 4:06-kor fog indulni.

Budapest—Lajosmizse—Kecskemét vonal (142)

Táborfalva felől a Kecskemét irányú utasforgalom jobb kiszolgálása érdekében a Kecskemétről munkanapokon 5:50-kor induló, Lajosmizséig közlekedő S210-es személyvonat meghosszabbított útvonalon, Lajosmizse helyett Táborfalva állomásig közlekedik, a Lajosmizséről munkanapokon 7:07-kor induló, Kecskemétig közlekedő S210-es személyvonat hosszabb útvonalon, Lajosmizse helyett Táborfalva állomásról közlekedik, Táborfalváról 6:52-kor indul. Ezekkel összefüggésben viszont a Budapest felől Lajosmizsére 6:18-kor érkező S21-es személyvonat munkanapokon csak Táborfalva állomásig közlekedik, hétvégi- és ünnepnapokon a vonat változatlanul Ócsa—Lajosmizse között közlekedik. A Budapest  felé közlekedő, Lajosmizséről 6:41-kor induló S21-es személyvonat munkanapokon rövidebb útvonalon, Táborfalvától közlekedik, ahonnan 6:53-kor indul.

A délutános műszakokból és a késő esti M3-as metróktól hazafelé igyekvők igényeihez igazodóan a Nyugatiból 22:18-kor induló vonat a teljes útvonalán a jelenlegihez képest 15 perccel később közlekedik, a Nyugatiból 22:33-kor indul.

Átalakul és bővül a hétvégi és ünnepnapi menetrendi struktúra a 142-es vonal alsó, Lajosmizse—Kecskemét szakaszán, a vonalon négy Nyugati pályaudvar és Lajosmizse között közlekedő S21-es személyvonat útvonala lesz meghosszabbítva Kecskemétig, illetve  három Lajosmizse és a Nyugati közötti személyvonat Kecskemétről közlekedik. A vonatok az új, bővülő eljutási lehetőségek mellett a korábbi hétvégi menetrendben közlekedő vonatokhoz hasonló időfekvésben, párperces időadat módosulással közlekednek, leszámítva a Kecskemétről 14:04-kor induló járatot, amely két órával későbbi időfekvésben közlekedik.

A Lajosmizsére 7:18-ra, 9:18-ra, 15:18-ra és 21:18-ra érkező S21-es személyvonatok hétvégi és ünnepnapokon tovább közlekednek Kecskemét állomásra.

A Lajosmizséről 8:41-kor, 10:41-kor és 16:41-kor induló, a Nyugatiba közlekedő S21-es vonatok hétvégi és ünnepnapokon meghosszabbított útvonalon közlekednek, Kecskemétről 8:04-kor, 10:04-kor és 16:04-kor indulnak.

Kőbánya-Teher állomáson a vasúti pályát érintő sebességkorrekciónak köszönhetően augusztus 29-től már a lajosmizsei vonal S21-es járatai is az eredeti menetrend szerint közlekednek, azaz visszaáll az eredeti eljutási idő: a Nyugatiból ismét minden óra 18 perckor indulnak, illetve  a Nyugatiba Lajosmizse és Dabas felől minden óra 42 perckor érkeznek meg. (A lajosmizsei vonalon pályakarbantartás miatt még augusztus 28-ig módosított menetrend érvényes, ezért az S21-es vonatok ezen a szakaszon nem közlekednek.)

Budapest—Cegléd—Szeged vonal (140)

A Kecskemétről munkanapokon 5:12-kor és 6:12-kor induló, a Nyugatiba közlekedő személyvonatok Kecskemétről 5:10-kor, illetve 6:10-kor indulnak és megállnak Nyársapáton, ahonnan 5:26-kor és 6:26-kor indulnak.

A Szegedről 4:34-kor induló, a Nyugatiba közlekedő személyvonat Szegedtől 2 perccel korábban közlekedik és megáll Városföldön, ahonnan 5:28-kor indul tovább.

Budapest—Cegléd—Szolnok—Debrecen vonal (100)

A Debrecenből 4:20-kor induló, Budapestre közlekedő sebesvonat Debrecenből 10 perccel később, 4:30-kor indul, Püspökladányban csak 1 percet, Szolnokon 5 percet várakozik,  a Nyugatiba változatlan időpontban, 7:32-kor érkezik.

Budapest—Székesfehérvár—Tapolca vonal (29)

A Balatonfüredről 5:50-kor induló személyvonat egész évben Budapestig közlekedik: munkanapokon Budapest-Kelenföldig, hétvégi és ünnepnapokon a Déli pályaudvarig. Székesfehérvárról 7:06-kor indul, Budapest-Kelenföld pályaudvarig csak Velencén áll meg.

Változás az S71-es vonatok megállási rendjében

A Budapest―Vácrátót―Vác vonalon közlekedő S71-es jelzésű személyvonatok az alacsony utasforgalom okán nem állnak meg Vácrátót állomáson egyik irányban sem, így Vácra 1 perccel korábban érkeznek, illetve Vácról 1 perccel később indulnak. Ennek révén megnövekszik az átszállási idő Vác állomáson a Z70-es zónázó vonatokra, illetve vonatokról. Vácrátót a továbbiakban a csúcsidőszakokban közlekedő G71-es járatokkal érhető el.

A cikknek még nincs vége!
Lapozz a következő oldalakra!

Oldalak: 1 2 3