A Renault Trucks 2018-as értékesítési eredményei

A Renault Trucks a 2018-as évet 54 868 kiszámlázott járművel zárta, ami 10%-os emelkedést jelent. A dinamikusan fejlődő európai piacon a francia gyártó megerősítette pozícióját és 0,2 pontot javított a piaci részesedésén a 16 tonna feletti kategóriában. Franciaországban piacvezető helyét emelkedő részesedésével, 28,1%-on rögzítette.

2018-ban, folyamatában már a 4. egymást követő évben, a Renault Trucks növelte eladásainak volumenét. A gyártó a nagy- és közepes haszonjármű szegmensben 7,6%-kal, a kishaszonjárművek kategóriájában 15%-os növekedést produkált.
Az értékesítések földrajzi eloszlása :

  • Európa (kivéve Franciaország): 26 830 db (+13,5 %)
  • Franciaország : 23 581 db (+10,1 %)
  • A világ többi része : 4 457 db (-8,8 %)

Jelentős volumennövekedés EurópábanAz erős, mintegy 4,2%-os növekedést mutató 6 tonna feletti európai haszonjármű piacon a Renault Trucks 7,6%-kal több járművet tudott értékesíteni. Így a francia gyártó enyhén, 0,1 ponttal, 8,5%-ra növelte piaci részesedését.A 16 tonna feletti nagyhaszonjámű kategóriában a részesedése 0,2 ponttal javult és így 8,9%-on végzett.A 6 és 16 tonna közötti középkategóriában a Renault Trucks 0,3 pontot veszített a részesedéséből (6,2%). A csökkenés oka a Renault Trucks D cab 2m modell gyártásának leállításával magyarázható. Ez utóbbi hatás nélkül a piacrész változatlan az előző évhez képest.A Renault Trucks hazai piacán megerősítette vezető pozícióját 28,1%-os piaci résszel.
Európán kívüli piacok : növekedés AfrikábanAz Európán kívüli piacokon a Renault Trucks értékesítése 8,8%-kal csökkent, összesen 4457 db jármű volt. A visszaesést egyértelműen az Algériában 2018-ban bevezetett importkorlátozások okozták. A gyártó hagyományosan és különlegesen aktív tevékenységet folytat Afrikában, ahol összességében 25%-kal növelte az eladásait 2018-ban. Francia-Afrikában a Renault Trucks piaci részesedése 20%-os a nagyhaszonjármű kategóriában (+1 pont). A tavalyi évben szintén jelentős növekedést sikerült elérnie Törökországban (+2,1 pont, 5,8% piaci részesedés) és a Közép-Keleten (+1,1 pont, 6,4%-os piaci részesedés).
23%-os rekord növekedés a Renault Trucks használt járművek értékesítésében2018-ban a Renault Trucks rekord évet zárt használt jármű értékesítésben a mintegy 8500 db eladott jáművel, amely 23%-os növekedést jelent.A használt járművekhez kapcsolódó szolgáltatások értékesítése is jó eredményeket hozott a gyártó « Selection » jótállásnak köszönhetően, melynek aránya az összes eladásban 6 ponttal növekedett és elérte a 18%-ot.A használt jármű értékesítés stratégiai tevékenység a Renault Trucks számára. A gyártó 2017-ben nyitotta meg a Bourg-en-Bresse-i gyár területén a használt járműveket átalakító műhelyét : a Used Trucks Factory-t. 2018-ban összesen 400 db kamiont alakítottak át az ügyfelek igényeinek megfelelően (ez 2017-ben 230 volt). Hosszabb távon az Used Trucks Factory-ban átalakított járművek száma az összes eladás 10%-át fogja majd kitenni a tervek szerint. A T X-Road modell után a Renault Trucks 2018-ban bemutatta az Used Trucks Factory újabb modelljét, a T P-Road-ot, a teherautóvá átalakított nyergesvontatót.
Vevőszolgálat: az alkatrészértékesítés 5%-os növekedéseA Renault Trucks vevőszolgálati tevékenysége szolid, 5%-os növekedést mutat alkatrész értékesítés tekintetében és jelentős fejlődést eredményezett a karbantartási szerződések eladásában.A mintegy 32 000 db karbantartási szerződéssel lefedett járműállomány 5 pontos részesedés növekedést mutat, és 23,6%-ot ért el (29%, amennyiben a Clovis Location bérleti flottáját is beleértjük). Jelenleg 60 000 jármű rendelkezik karbantartási szerződéssel vagy kiterjesztett Renault Trucks garanciával. A Renault Trucks kiterjesztette a saját márkaszervizekben beépített alkatrészeinek garanciáját 2 évre, kilométer korlátozás nélkül, ezzel is hozzájárulva, hogy a problémamentes üzemeltetéshez.
A Renault Trucks dolgozik a jövő megoldásainAz üzemanyag felhasználás és a CO2 kibocsátás csökkentése mindig a Renault Trucks fő célkitűzései között volt. Ennek megfelelően a gyártó mindent megtesz, hogy betartsa az EU által előírt CO2 kibocsátási határértékeket.2018 évvégén a Renault Trucks bejelentette a 2019-es modell verziók, a T, D és D Wide forgalmazásának elindítást, amelyek akár 7%-os üzemanyag megtakarítást eredményeznek az előző változatokhoz képest. A Renault Trucks folytatja a dízel üzemű járművek hatékonyságának növelésére irányuló kutatásait az Optifuel Lab3-as kísérleti járművel. A távlati cél 13%-os üzemanyag megtakarítás 2020-ig.A levegő minőségének azonnali növelése érdekében a Renault Trucks 2019-ben kezdi elektromos kamionjainak értékesítését: a D  és a D Wide Z.E. modelleket, melyeket a Blainville-sur-Orne-I üzemben, Normandiában gyártanak. A Master Z.E. modell már a Renault Trucks kereskedelmi forgalmában van.