A Skoda Vision GT virtuális elektromos versenyautóként “villantott” az Active Aero-val

A Skoda gyakran ugratja hivatalos vázlatokkal az új vagy feljavított sorozatgyártású modelleket, ezúttal azonban a cseh márka valami különlegesebbet tartogat rajongótáborának. A legújabb előzetes a Skoda Vision GT-t mutatja be, egy kizárólag digitálisan használható együléses elektromos versenyautót, amelyet az 1957-es Skoda 1100 OHC ihletett.

A Skoda Vision GT-t nyitott együlésesként képzelik el, alacsony sziluettel és aktív aerodinamikával. A karosszéria, az arányok és a piros árnyalat egyértelmű utalás az 1100 OHC-ra, de a dizájn többi része meglehetősen modern, éles vonalakkal.

Az új Skoda Vision GT elejét a vékony LED-es fényszórók, a kiemelkedő elosztó és a nagy szívónyílások emelik ki. A profil izmos, hosszú motorháztetővel és masszív könnyűfém keréktárcsákkal, míg a hátsó rész batmobilos megjelenést kölcsönöz az integrált kétrészes hátsó szárnynak, amelyet a Formula E együléses autók ihlettek. Skoda felirat található az orrán, hátul pedig hologram formájában.

Belül egy futurisztikus karbonkormány kapott helyet, felül és alul lapított, valamint vízszintesen elrendezett, szélvédőként duplázó képernyő. A vezető sisak védőszemüvege beépített head-up kijelzővel rendelkezik, míg a rugalmas üléssel ellátott „aktív pilótafülke” a g-erők kompenzálására szolgál. A Skoda nem közölte a teljesen elektromos hajtáslánc specifikációit, de arra számítunk, hogy a Vision GT nevetségesen gyors lesz, mivel a digitális világhoz tartozik.

A tervezési tanulmány a Skoda „Icons Get a Makeover” sorozatának legújabb része, és nem gyártásra szánták. Ehelyett a brüsszeli „Design and Transformation” kiállításon mutatják be, amely a Cseh Köztársaság EU-elnökségét ünnepli 2022 júliusa és decembere között. Nem világos, hogy a koncepció része lesz-e a Gran Turismo sorozatnak. ami általában a „Vision GT” nevet viselő virtuális versenyautóknál jellemző.