A Tesla legújabb frissítése minden eddiginél jobban vigyáz a gyalogosokra

A Tesla legújabb frissítése minden eddiginél jobban vigyáz a gyalogosokra

Az első visszajelzések pozitívak, érezhető az előrelépés az előző verzióhoz képest.


A Tesla elkezdte közzétenni a Full Self-Driving Beta vezetéstámogató rendszer legújabb, 10.5-ös szoftverfrissítését.  Az FSD Beta a vállalat majdani önvezető rendszerének korai verziója, melyet azok a Tesla-tulajdonosok tesztelnek, akik minimum 98-as biztonsági pontszámot értek el a cég villanyautóinak használata során.

A korábbi frissítésekhez hasonlóan a v10.5-höz kiadott tájékoztató is részletesen, és pontosan leírja, hogy mi változott a legutóbbi szoftververzióhoz képest. Amint az a jegyzetekből látható, a Tesla ismét továbbfejlesztette az FSD Beta VRU-ját, vagyis a védtelen közlekedők – gyalogosok, kerékpárosok, motorosok – biztonságát. Szintén javult az útburkolati jelek, a forgalmi sávok, valamint a közlekedési táblák és jelzések felismerésének képessége. 

Talán ennél is fontosabb, hogy a 10.5-ös verzió már azt is lehetővé teszi, hogy ha a rendszer egy, az autónk elé besoroló járművet érzékel, akkor az FSD Beta lassítás helyett inkább önállóan sávot váltson. Természetesen csak akkor, ha a manőver biztonságosan végrehajtható.

Az eddigi tapasztalatok kimondottan pozitívak. Szemmel látható az előrelépés a 10.4-es verzióhoz képest. Bár az első visszajelzések alapján javult az FSD teljesítménye és a közlekedési helyzetek jelentős részét probléma nélkül sikerül megoldania, de a rendszer egyes szituációkban még mindig nem működik zökkenőmentesen.

Forrás:

Electrek & mahzrt.hu