A vonat mindig erősebb

A vonat mindig erősebb

Vasúti átjárós balesetekben már hozzuk a járvány előtti szintet. Ez most rossz hír.

2019-ben és 2020-ban csökkent a vasúti-közúti kereszteződésekben, tehát vasúti átjárókban történt balesetek száma, ez összhangban volt a közlekedési balesetek számának a csökkenésével. Azonban 2021-ben a balesetek száma megnőtt, 2 híján elérve a 2018-as csúcsév eredményét: az elmúlt 11 évben 2018-ban történt a legtöbb baleset vasúti átjáróban, pontosan 88. A vasúti átjárókban történt balesetekért az oda behajtók (gyalogos esetén belépők) figyelmetlensége okolható, ugyanis a MÁV adatai szerint 2008 óta nem volt vasúti hibából bekövetkezett, halálos áldozatot követelő baleset Magyarországon. És nem minden szabálytalankodó szenved balesetet, a MÁV közlése szerint évente 800-900 félsorompó rúdját törik le az autósok.

A 2021-ben történt 86 vasúti átjárós balesetből 16 követelt emberéletet, 15 végződött súlyos- és 14 könnyű sérüléssel, a többi esetben anyagi kárt érte a vasúttársaságot – egymilliárd forintot meghaladó kárt könyvelt el a MÁV tavaly a vasúti átjárókban történő balesetek miatt. A baleseti helyzeteket elemezve az derül ki, hogy a figyelmetlenség és a tudatos szabályszegés mellett nem elhanyagolható baleseti ok, hogy a járművezetők erős forgalomban úgy hajtanak be az átjáróba, hogy nem győződtek meg arról, hogy el is tudják hagyni azt. Tehát bentragadnak a dugó miatt.

(A 2020-as adatsor hiányos)

A gépjárművezetők mellett a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok veszélyeztetettségét is kiemelte a MÁV. Tapasztalataik szerint sokan azért kerülnek bajba, mert eltereli a figyelmüket a zenehallgatás, okostelefon-használat, illetve rossz időben a kapucnis ruházat is gátolja az észlelést. Kétvágányú pályán az elhaladó vonat után közvetlenül elindulva nem várják meg biztosított átjárónál a szabadjelzést, de nem látják a másik sínpáron, ellenkező irányból gyorsan érkező vonatot.

A vonat féktávolsága több száz méter, így a mozdonyvezetőnek az átjáróban nincs esélye az ütközés elkerülésére, bármit is tesz. Az útátjárós balesetekben 2021-ben is sérültek meg vasutasok – köztük mozdonyvezetők is: egy esetben súlyosan, három esetben pedig könnyebben. A balesetek visszaszorítására a MÁV 2018 óta éves szinten 60-70 helyszínen tart közös vasúti-közúti közlekedésbiztonsági ellenőrzést a rendőrséggel közösen. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat.

Vasúti átjáró protokoll:

– A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni

– Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad tilos jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad

– A vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 km/h-ás átlagsebességgel szabad áthaladni

– Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni

– Ha a vasúti átjárót biztosító berendezés nem működik, minden esetben meg kell állni az átjáró előtt. Csak azután szabad továbbhaladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön vonat!

– Fénysorompónál az jelzi az üzemzavart, ha egyik fény sem világít!

– A tilos jelzés a gyalogosokra és a kerékpárosokra is vonatkozik, de még a megkülönböztető jelzést használó járművekre is!

– Csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy nem jön a vonat!

https://kreszvaltozas.hu/hirek/