Átfogó biztonsági felszerelés a fedélzeten

Mint minden MAN autóbusz, a Lion’s Intercity LE is átfogó biztonsági felszereltséggel rendelkezik. Az alacsonybelépésű busz már most megfelel a módosított ENSZ-EGB 66.02 számú karosszériabiztonsági szabványnak a jelentősen megerősített hátsó bukókeretnek köszönhetően. Emellett már szériafelszereltségként bír blokkolásgátló és kipörgésgátló (ABS és ASR) rendszerrel. Szintén alapáras a hatékony fékasszisztens és az elektronikus menetstabilizáló (ESP). További funkcióként a LED-es féklámpák erős vészfékezéskor gyorsabban pulzálnak. Az adaptív sebességtartó (ACC) és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LGS) opcionálisan haptikus vagy akusztikus változatban is elérhető.

A hatékony tűzvédelem érdekében a belsőtér összes anyaga az új ENSZ-EGB 118.03 számú előírás szerint tanúsított, a motortérben és más kritikus beépítési helyeken pedig szériafelszerelésként tűzoltó rendszer található. És végül, de nem utolsósorban az összes gumiabroncs és azok nyomása opcionálisan bármikor ellenőrizhető a TPM gumiabroncsnyomás-ellenőrzés segítségével.

A holttér által okozott balesetek megelőzésének hatékony eszközeként a Lion’s Intercity LE opcionálisan aktív kanyarodási gyalogosfelismerős figyelmeztető rendszerrel is rendelkezik. Az elülső kamera, valamint a jármű egyik vagy mindkét oldalán elhelyezett kamerák folyamatosan figyelik a forgalmat, így a veszélyes kanyarodási helyzetekben jóval kisebb nyomás nehezedik a vezetőre. A biztonsági rendszerek a járművezetőt aktívan figyelmeztetik a veszélyes helyzetekre vagy a közelgő ütközésre több figyelmeztető szint segítségével, a látómezőjükbe telepített két kijelzőn megjelenő vizuális figyelmeztetésekkel és egy további, akusztikus figyelmeztető jelzéssel.

Az új MAN Lion’s Intercity LE fényszórói és hátsó lámpái jól példázzák a kiemelkedő biztonsági törekvéseket. A LED-es hátsó lámpák a LED-es nappali menetfénnyel együtt az alapfelszereltséghez tartoznak, a fényszórók pedig opcionálisan teljes egészében LED-technikájú kivitelben is rendelhetők. A minden világítási funkcióban LED-kivitelű fényforrások nemcsak az új MAN Lion’s Intercity LE jellegzetes formatervét hangsúlyozzák a különleges világítási kép megteremtésével, hanem hozzájárulnak a biztonsághoz és az üzemeltetési költségek csökkentéséhez is. Kiemelkedő energiahatékonyságuk mellett a világítóberendezések hosszú, akár 10 000 üzemórát elérő élettartammal rendelkeznek, és rendkívül üzembiztosak, így nincs szükség drága cserére. Emellett javítják a kilátást és a láthatóságot is: A LED-es tompított és távolsági fényszórók mintegy 50 százalékkal fényesebbek a halogénizzóknál. A LED-fény emellett szélesebb területet fed le, és sokkal nagyobb hatótávolság jellemzi. Ráadásul az élénk fehér fény kevésbé fárasztó a vezető számára.

Digitális és analóg szolgáltatások

Az MAN számos analóg és digitális szolgáltatást kínál az új alacsonybelépésű autóbuszhoz, amelyek megkönnyítik a buszvezetők és az üzemeltetők mindennapjait. A következő szervizlátogatás megfelelő időpontját például a fedélzeti számítógép dinamikus karbantartási intervallum funkciója figyeli. Ez a bevetés típusától és a terheléstől vagy a motor üzemóráitól függően megmutatja, hogy mikor esedékes a következő karbantartás. A Lion’s Intercity LE típushoz természetesen az adott bevetéshez igazított és a teljes birtoklási költség szempontjából optimalizált javítási és karbantartási szerződések is megköthetők. De ez még nem minden: az MAN Digital Services kiterjedt digitális szolgáltatásait a RIO Box teszi lehetővé, amely többek között biztonságos adatátvitelt biztosít a járműből a RIO platformra. A legkorszerűbb fedélzeti összeköttetési modul 2019 októberétől az EU 27+3 tagállamában az összes MAN és NEOPLAN távolsági, helyközi és városi autóbuszban alapfelszereltségként szerepel. Jelenleg hat digitális szolgáltatás áll az autóbuszos ügyfelek rendelkezésére, és további buszspecifikus alkalmazások is már az előkészítési fázisban tartanak. Ingyenes az „Essentials” és az „MAN ServiceCare” szolgáltatás, valamint a Pocket Fleet alkalmazás, amely lehetővé teszi a teljes buszflotta egyszerű nyomon követését okostelefonon vagy táblagépen. Minden más díjköteles szolgáltatás bármelyik nap lemondható. Ennek eredményeképpen az ügyfelek kockázatmentesen kipróbálhatják a szolgáltatásokat, és a RIO platformon egyénileg hozzáadhatják vagy eltávolíthatják azokat – amikor és ahogyan az egyes járművek igénylik. Pontosan úgy, ahogy az egy rendkívül rugalmas buszhoz illik.