Az AutoWallis árbevétele 44 százalékkal nőtt

    Az AutoWallis Nyrt. árbevétele 44 százalékkal 209 milliárd forintra nőtt az első három negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.

    A cég a jelentés apropóján kiadott közleményében kiemelte: a növekedés elsősorban organikus volt, de a második negyedévtől az akvizícióval megszerzett szlovén Avto Aktiv eladásai is növelték a számokat.
    A csoport nettó nyeresége több mint a háromszorosára 7,6 milliárd forintra, míg EBITDA-ja több mint a kétszeresére, 12,7 milliárd forintra ugrott – tájékoztattak.


    A teljes átfogó eredmény közel a négyszeresére 8,5 milliárd forintra emelkedett, amely az egy részvényre jutó nyereség 17,3 forintra ugrását eredményezte, ez több mint a kétszerese a tavaly egész évben megtermelt egy részvényre jutó profitnak.


    Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy folytatódott az elmúlt negyedévek trendje, így az értékesítési számokat, az árbevételt és nyereséget tekintve is rekordévet zárhat a csoport idén.


    Megjegyezte, hogy az ősszel lezárt, illetve bejelentett akvizíciók is – Renault Hungária, Nelson flottakezelő üzletág, JóAutók.hu, Autó-Licit.hu – a kitűzött célok teljesülését támogatják.


    Arra is kitért: a növekvő infláció, az emelkedő finanszírozási költségek, a várakozások szerint közelgő gazdasági visszaesés óvatosságra inti az iparág szereplőit. A nehézségek ugyanakkor katalizálhatják a már elindult konszolidációs folyamatot, amit a stabil tőkeháttérrel és finanszírozással rendelkező cég növekedési stratégiájának megvalósítása során kihasználna – tette hozzá.


    A társaság 27 százalékkal több, összesen 23 890 darab gépjárművet értékesített az első három negyedévben; az értékesítési számokat azoknak az autóknak a leszállítása is növelte, amelyeket nem adtak át időben a chiphiány és a háború miatt – magyarázták.


    A csoport átlagos létszáma a harmadik negyedévben 122-vel 828 főre nőtt.


    A cég a közép-kelet-európai régió 14 országában – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Bulgária, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Észak-Macedónia, Magyarország, Montenegró – gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel van jelen.


    Az AutoWallist a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzik, a cég papírjai kedden 91 forinton zártak, az elmúlt egy évben 83 és 128 forint között változott az árfolyamuk.