Az első Plug-in Hybrid Volkswagen-busz, az új Multivan

Nulla károsanyag-kibocsátással közlekedik a városban a Volkswagen Multivan eHybrid, amikor csak lehet, mert elektromos üzemmódban indul, azaz tisztán elektromos hajtással és károsanyag-kibocsátás nélkül. Elektromos hatótávját úgy méretezték, hogy az általános mindennapos utakat kipufogógáz-emisszió nélkül tehesse meg. Ebben a 13 kWh teljesítményű akkumulátor van a Multivan segítségére.

multi1.jpg

A magasabb sebességtartományokban és/vagy alacsony akkumulátor-töltöttségi szint mellett ugyanakkor az 1,4 literes, 150 lóerős benzinmotor (TSI) is bekapcsolódik a hajtásba. A Multivan eHybrid rendszer összteljesítménye 218 lóerő, mert az elektromos motor 116 lovas.

multi4_m.jpg

A 194 centi széles és 190 centiméter magas busz kétféle – 497 és 517 centiméteres – hosszúsággal, de azonos, 312 centis tengelytávval készül. A rövid változat poggyásztere 469 és 3672 liter közt változtatható, míg a nagyobb testvér befogadóképessége 763 és 4053 liter.

A Multivan új fejlesztésű ülés- és csomagtérrendszerét ugyanis mindenekelőtt a családok és a sportos, aktív vásárlók igényei szerint tervezték. Hátul ezentúl már csak könnyen állítható és kivehető egyes ülések állnak rendelkezésre, így például már a nagyértékű kerékpárok is a beltérben utazhatnak.

multi9.jpg

Jelentősen bővült a vezetői segédrendszerek palettája. Egységesen az alapfelszereltség része a Car2X helyi figyelmeztetőrendszer, a városi vészfékfunkcióval (City Emergency Braking) kiegészített Front Assist környezetmegfigyelő rendszer, a sávtartásasszisztens (Lane Assist), az új kanyarodás-asszisztenssel (Turn-off Assist) bővített kikerülés-asszisztens, a közlekedési táblák felismerő rendszere (Dynamic Road Sign Display) és a sebességszabályzó berendezés.

multi6_m.jpg

Az innovatív új rendszerek közé tartozik az IQ.DRIVE Travel Assist menetasszisztens is, amely 0 és 210 kilométer/óra között mindvégig lehetővé teszi a részlegesen automatizált vezetést. További újdonság a Multivan kínálatában a széria LED-fényszórók alternatívájaként extrafelszerelésként rendelhető és interaktív világításszabályzással működő IQ.LIGHT – LED Matrix-fényszóró.

multi2.jpg

A Multivan infotainment rendszerét a 10 hüvelykes érintőképernyőn keresztül lehet vezérelni.