Az MNASZ elnöke szerint kiemelkedően sikeres évet zárt a hazai autósport (EXKLUZÍV videókkal!)

Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke szerint tavaly kiemelkedően sikeres évet zárt a hazai autósport, amelynek történetében a 2019-es esztendő egy új időszak kezdetét jelentheti.

    A sportvezető az MTI-nek azt mondta, a sportszakmai, sportdiplomáciai, valamint gazdasági eredmények szempontjából is sikerült felülmúlni a korábbi éveket. Úgy véli, a sportág itthon dinamikusan fejlődő pályára állt, és a kormányzati elismertség tekintetében is egyértelmű az előrelépés.
    

“Szövetségünk taglétszáma tovább emelkedett, az újak belépésével a tagszervezetink száma elérte a 215-öt, így megközelítettük a valaha volt legmagasabb tagszámot, s közben a versenyzők létszáma is nőtt” – számolt be a részletekről Oláh Gyárfás, hozzátéve, hogy az MNASZ 2018-ban csaknem 100 versenyt rendezett meg sikeresen, ráadásul mind a nyolc szakág bajnoksága időben megkezdődött és eredményesen lezárult.

“A nemzetközi versenynaptárunkban ismét több, a nemzetközi szövetség, a FIA szakági sorozataihoz tartozó esemény szerepelt, és ezek mindegyikét az FIA tisztségviselőinek elégedettsége, és elismerése mellett sikerült megrendeznünk” – mondta az MNASZ elnöke, kiemelve a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, a tereprali világkupa-sorozatba tartozó Hungarian Baja viadalt, valamint a túraautó-világkupa (WTCR) Hungaroringen rendezett versenyhétvégéjét. Hozzátette, hogy FIA Európa-bajnoki sorozat részeként Nyírád autokrossz Eb-futamnak adott otthont, Pécsen Historic rali Eb-versenyt, a Hungaroringen pedig a gyorsasági kamionosok Eb-futamát bonyolították le.
    

Hangsúlyozta, hogy 2018-ban sok magyar pilóta mérette meg magát nemzetközi szinten, ők számos kiemelkedő eredménnyel bizonyítottak: “a teljesség igénye nélkül néhányat megemlítve Michelisz Norbert negyedik lett összetettben a WTCR-ben, Kiss Norbert hatodikként zárt a kamion Eb pontversenyében, a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős szintén hatodik lett a rali Eb mezőnyében, amelyben egy kategóriával lejjebb, az ERC2-ben ifjabb Érdi Tibor és Papp György a címét megvédve lett másodszor Európa-bajnok.”
    

Oláh Gyárfás szerint “új korszakot sikerült nyitni” a nemzetközi sportdiplomáciában, így ez bizonyult tavaly az MNASZ legsikeresebb területének. A magyar szövetség 10 tisztviselőjét választották be 9 FIA-bizottságba, Oláh Gyárfás pedig 2017 decembere óta az offroad bizottság elnöke, 2018-ban pedig a FIA Közép-európai Zóna Kupa (CEZ) versenysorozat vezető testületének alelnöke lett.
    

“Részben a személyekhez köthető sikereinknek, részben a rendezvények minőségi lebonyolításának köszönhetően az idén ismét lehetőséget kapunk a korábbi nemzetközi rendezvényeink megszervezésére, illetve új elemként, több mint 10 éves kihagyás után, bekerültünk a FIA rali Európa-bajnokság sorozatába, az ERC idényzáró futamát Nyíregyházán és környékén rendezhetjük meg november 8. és 10. között” – nyilatkozott az MNASZ elnöke.