Az új BMW i8 Roadster és i8 Coupé

Feltárul a tisztán elektromos sportautózás és a nyitott tetős vezetési élmény vadonatúj dimenziója.

A világ legnagyobb példányszámban értékesített plug-in hibrid sportautójának megújulásával a BMW i8 páratlan sikertörténetében újabb lebilincselő fejezet veszi kezdetét: a 2014-ben bemutatott progresszív négykerekű palettájára az új BMW i8 Roadster is megérkezett. Elektromosan működtethető vászontetejével a kétüléses modell a határtalan szabadság, a vérpezsdítő teljesítmény és a zéró emissziójú mobilitás egyedülálló kombinációját váltja valóra, megnyitva az utat a nyitott tetős vezetési élmény vadonatúj dimenziója felé.

Miként az új BMW i8 Coupé, úgy az új BMW i8 Roadster is a BMW i divízió jövőbe mutató LifeDrive járműstruktúrájára épül, amely az alumínium alváz és a szénszál-erősítésű műanyagból készült utascella egyedülálló kettősét rejti. Mindkét újdonságban a forradalmi BMW eDrive hajtáslánc-technológia továbbfejlesztett változata dolgozik, egy jelentős mértékben megnövelt cellakapacitású és energiatárolású, nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátorral, valamint egy minden korábbinál erőteljesebb elektromos motorral. A végeredmény érezhetően dinamikusabb menetteljesítmény, még tovább csökkentett üzemanyag-fogyasztás és még nagyobb elektromos hatótávolság.

A karosszéria kidolgozása, vonalvezetése és arányai a sportautók új korszakának hajnalát idézik, amelyet az új BMW i8 Coupé élsportra edzett 2+2 üléses atlétaként, az új BMW i8 Roadster pedig a szabadság kétüléses szimbólumaként hoz el a jelenbe. A két modell C-oszlopain a „Coupe”, illetve a „Roadster” feliratok olvashatók, miközben a karosszéria mostantól akár E-Copper rézmetál vagy Donington Grey fémmetál árnyalatban is ragyoghat.

Az új BMW i8 Roadster: hamisítatlan, érzelmekben gazdag formanyelv

A BMW i divízió markáns stílusjegyei egy vadonatúj járműkoncepció képében öltöttek új formát, amelynek minden részlete lélegzetelállítóan egyedi, varázslatosan elegáns és mámorító szenvedélyt ébreszt. A vászonból készült tető már ránézésre is tovább csökkenti az új élsportoló önsúlyát, miközben az alacsony súlypont okán a szinte aszfaltot ölelő járműsziluett egyik leginkább meghatározó eleme. Profilból ráadásul a karosszéria látványos, dinamikus ék alakja is tetten érhető.

Nyitott állapotban az új BMW i8 Roadster széles teteje teljes egészében a két ülés mögé húzódik, a forradalmi tetőmozgató mechanika rendkívül kis helyre, merőleges pozícióba hajtja hátra a vásznat. A mindössze 15 másodpercet igénylő, kiváltképp csendes művelet egészen 50 km/órás utazósebességig végrehajtható, a tető lenyitására pedig a hátsó ablak körülbelül 30 millimétert megemelkedik, amely így optimális aerodinamikai pozícióban hatásos szélfogóként funkcionál. A két ülés mögött még nyitott tetővel is hozzávetőlegesen 100 literes csomagtér kínálkozik.

Innovatív könnyűszerkezetes járműépítés a jelentős súlycsökkenésért

Az első két BMW i modell esetében alkalmazott könnyűszerkezetes járműépítési alapelveket a tervezőmérnökök az új BMW i8 Roadster sajátos jellemzői szerint részletekbe menően újragondolták. Mint ilyen, a nyitott tetős kétüléses vadonatúj fejlesztésű, keret nélküli sirályszárnyas ajtói szénszál-erősítésű műanyagból készültek, alumínium külső borítással. Az első szélvédő keretét emellett teljes egészében szénszál-erősítésű műanyagból formálták meg, így a kivételesen merev, ultraerős innovatív anyag még felborulás esetén is maximális utasbiztonságot garantál.

Szénszál-erősítésű műanyagból készültek továbbá a nagyméretű keresztmerevítőkkel ellátott küszöbök is, a karosszéria merevségét pedig az első és a hátsó tengelyen egyaránt toronymerevítők fokozzák. Az új BMW i8 Roadster saját tömege így 1 595 kilogrammnál megáll, amely a nyitott tetős sportautók mezőnyében figyelemreméltóan alacsony érték és mindössze 60 kilogrammal múlja felül az új BMW i8 Coupé önsúlyát.

Még kiforrottabb BMW eDrive hajtáslánc-technológia: a vezetés élményének erőteljesebb, takarékosabb és intelligensebb formája

A forradalmi BMW eDrive hajtáslánc-technológia részletes továbbfejlesztésének és az intelligens energiamenedzsment még tovább optimalizált működési stratégiájának köszönhetően az elektromos motor mostantól jelentősen több vezetési szituációban tudja átvállalni a meghajtást. Az új BMW i8 Coupé iránymutató karaktere ezzel még tovább erősödik, az új BMW i8 Roadster volánjánál pedig teljes csendben kel életre a nyitott tetős vezetés károsanyag-kibocsátástól mentes élménye.

A tisztán elektromos meghajtás intenzitását a BMW i8 számára kifejlesztett lítium-ion akkumulátor új változata fokozza. A nagyfeszültségű egység az alumínium alváz közepén kapott helyet, cellakapacitása 20-ról 34 Amperórára, míg bruttó energiatárolási képessége 7,1-ről 11,6 kilowattórára emelkedett (nettó 9,4 kilowattóra). Mindez azt jelenti, hogy az elektromos motor számára minden korábbinál több energia áll rendelkezésére, miközben maximális teljesítménye plusz 9 kW-tal / 12 lóerővel 105 kW-ra / 143 lóerőre nőtt.

Alapértelmezett módban a hajtáslánc aktiválásakor először az elektromos motor lép működésbe, mellyel a tisztán elektromos meghajtás immáron egészen 105 km/órás sebességig fenntartható (az első BMW i8 esetében maximált 70 km/órával szemben). A belsőégésű erőforrás csupán efölött, illetve intenzívebb gyorsulásnál kapcsolódik be a hajtásba, majd egyenletesen tartott tempónál ismét kikapcsol. Az eDrive gomb megnyomásával a tisztán elektromos meghajtás egészen 120 km/órás sebességig fenntartható. A legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint az új BMW i8 Coupé egyetlen feltöltéssel 55 kilométert*, míg az új BMW i8 Roadster 53 kilométert* képes megtenni tisztán elektromos meghajtással.

Minden korábbinál tisztább belsőégésű erőforrás

Az új BMW i8 Coupé és az új BMW i8 Roadster érkezésére a belsőégésű erőforrás is átfogó optimalizáláson ment keresztül. Az 1.5 liter hengerűrtartalmú, háromhengeres benzinmotor maximális teljesítménye 170 kW / 231 lóerő, csúcs forgatónyomatéka pedig 320 Nm. Működés közben az egység még sportosabb hangorkán kíséretében pörög fel, a kipufogógáz károsanyag-tartalma pedig még tovább csökkent.

Maximális terhelés esetén a belsőégésű erőforrás és az elektromos motor rendszerteljesítménye 275 kW / 374 lóerő, amely az új BMW i8 Coupé-t 4,4 másodperc alatt, az új BMW i8 Roadstert pedig 4,6 másodperc alatt gyorsítja fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra. Az elektronika mindkét modell végsebességét 250 km/óránál maximálja. A legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus típus-specifikus tesztkörének mérései szerint az új BMW i8 Coupé 100 kilométerre vetített átlagos üzemanyag-fogyasztása 1,9 liter*, kombinált energiafogyasztása pedig 14,0 kWh*, mialatt kilométerenkénti kombinált károsanyag-kibocsátása csupán 42 gramm*. Az új BMW i8 Roadster esetében mindez 100 kilométerre vetítve 2,1 literre* és 14,5 kilowattórára*, valamint kilométerenkénti 46 grammra* nő.

Hibrid-specifikus összkerékhajtás és finomhangolt futómű-technológia

Az új BMW i8 Coupé és az új BMW i8 Roadster hibrid-specifikus összkerékhajtásának részeként az elektromos motor az első kerekeket, míg a belsőégésű erőforrás a hátsó tengelyt hajtja, a rendszer összehangolt, hatékony működését pedig az intelligens energiamenedzsment vezérli. Hibrid üzemmódban indított erőteljes gyorsulás esetén az elektromos motor intenzív teljesítmény-többlettel támogatja a belsőégésű erőforrást, majd lassulás és fékezés közben a felszabaduló energiát a nagyfeszültségű akkumulátorba táplálja vissza. Szükség esetén a benzinmotor nagyfeszültségű indítógenerátora is képes a benne eltárolt energiatartalék leadására, ezzel biztosítva, hogy az új BMW i8 Coupé és az új BMW i8 Roadster elektromos hajtásláncában minden vezetési szituációban elegendő energia álljon rendelkezésre.

Amennyiben a navigációs rendszer útvonaltervező funkciója aktív, az intelligens energiamenedzsment gondoskodik róla, hogy energiafelhasználás szempontjából az elektromos motor a lehető leghatékonyabban vegyen részt a hajtásban. A rendszer előre elemzi az úti célhoz vezető teljes útvonalat, a hajtáslánc vezérlő elektronikáját pedig úgy állítja be, hogy a hátralévő úton – különös tekintettel az utazás lassabb tempójú szakaszaira – maximális hatékonyság szerint használja ki a nagyfeszültségű akkumulátorban tárolt energiát.

A futómű-technológia és a lengéscsillapítók átfogó finomhangolása, a típus-specifikusra konfigurált kormánymű-karakterisztika, a feszesebb stabilizátor-beállítás, valamint a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) paramétereinek célzott módosítása együttesen garantálja, hogy az új BMW i8 Roadster a kategóriateremtő plug-in hibrid sportautó hamisítatlan vezethetőségét és menetteljesítményét örökölte. Az új modellpáros széleskörű alapfelszereltsége eközben a dinamikus lengéscsillapítás-szabályzást (DDC – Dynamic Damper Control) is magába foglalja. Az új BMW i8 Roadster alatt már az alapfelszereltség részeként 20” méretű könnyűfém keréktárcsák gurulnak, amelyek könnyűszerkezetes kialakításuknak köszönhetően mintegy 1 kilogrammal könnyebbek az első BMW i8 felnijeinél.

Exkluzív felszereltség innovatív stílusban

Az új BMW i8 Coupé és az új BMW i8 Roadster alapfelszereltségének a Carpo fantázianévre keresztelt utastéri kialakítás is része, amely a Coupé esetében elefántcsont árnyalatú, míg a Roadster esetében elefántcsont / fekete kéttónusú bőrkárpitot is magába foglal. Az opcionális extrafelszereltségek listája a Halo utastéri kialakítással, valamint az Amido fekte/ E-Copper rézmetál kárpitozást kínáló Accaro utastéri kialakítással bővül. Az innovatív modellpáros alapfelszereltségébe a váltófülekkel felszerelt, multifunkciós bőr sportkormány, az elektromosan állítható és fűthető ülések, a multifunkciós műszerfali kijelző, a Surround View funkcióval kiegészített Driving Assistant csomag, a BMW Display Key okoskulcs, illetve a BMW Professional navigációs rendszer is beletartozik. A központi kijelző vadonatúj menürendszere vízszintesen elrendezett csempe-ikonok képében kel életre.

Az opcionális extrafelszereltségek közé a típus-specifikus BMW Head-Up kijelző, a BMW Selective Beam fényvezérlő funkcióval ellátott, elvakítás-mentes BMW Laserlight lézerfényszóró és az akusztikus gyalogosvédelem is felkerült.

Könnyed kapcsolódás a BMW Connected és a BMW ConnectedDrive szolgáltatás-palettáinak köszönhetően

A BMW ConnectedDrive teljes körű szolgáltatás-palettája ugyancsak az új BMW i8 Coupé és az új BMW i8 Roadster átfogó alapfelszereltségének része. A portfólió olyan exkluzív szolgáltatásokhoz kínál hozzáférést, mint a valós idejű forgalmi információk (RTTI – Real Time Traffic Information), a felszíni parkolóhely-kereső szolgáltatás (On-Street Parking Information), valamint a Concierge Services. A személyes mobilitás digitális segédjeként működő BMW Connected eközben az Open Mobility Cloud rugalmas felhőalapú platformon keresztül a bajor prémiumgyártó ügyfelének bármely digitális eszközét, így például az okostelefonját, okosóráját és táblagépét is képes a gépkocsi központi operációs rendszeréhez csatlakoztatni.

Az elektromos mobilitás széleskörű támogatására létrehozott 360° ELECTRIC portfólió számos további termékhez és intelligens szolgáltatáshoz nyújt hozzáférést, amelyek minden korábbinál kényelmesebbé és praktikusabbá teszik a BMW i8 Coupé, illetve a BMW i8 Roadster társaságában átélt hétköznapokat. A bajor prémiummárka már az alapfelszereltség részeként mindkét modellt kétféle járműtöltő kábellel szereli fel. Az alapkábel a hagyományos háztartási aljzatokhoz csatlakoztatható, amelyen keresztül a jövőbe mutató modellpáros nagyfeszültségű akkumulátora mintegy négy és fél óra alatt teljesen feltölthető. Az erősebb, 3,6 kW teljesítményű kábel a BMW i Wallbox fali töltőhöz csatlakoztatható, amely mindössze három óra alatt teljesen feltölti az akkumulátort. A vadonatúj BMW i Wallbox Connect segítségével ráadásul a BMW i divízió ügyfele a világszerte egyedülálló BMW Digitális Töltési Szolgáltatás (BMW Digital Charging Service) innovációit is kihasználhatja, amely az okosotthon napelemeinek kiaknázásával egyszerre intelligens és költséghatékony járműtöltést tesz lehetővé.

*Az üzemanyag-fogyasztási, károsanyag-kibocsátási, energiafogyasztási, illetve hatótávolságra vonatkozó adatok előzetes értékek, amelyeket a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus tesztkörének mérései szerint számoltak ki. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.