Az új BMW iX M60

Az új BMW iX M60

Megérkezett az első BMW M modell, amelyet a kezdetektől fogva a tisztán elektromos meghajtás szempontjai szerint fejlesztettek a mérnökök. A BMW Group bemutatja új technológiai zászlóshajója harmadik, minden korábbinál erőteljesebb modellváltozatát: 455 kW / 619 lóerő** maximális teljesítményének, Sport vezetési üzemmódban elérhető 1 015 Nm* forgatónyomatékának – amely aktivált Launch Control rajtprogrammal ideiglenesen 1 100 Nm-re* növelhető –, valamint M-specifikus futómű-hangolásának köszönhetően a BMW iX M60 letaglózó menetteljesítménnyel fűszerezi meg a tisztán elektromos meghajtás adta vezetési élményt.

A BMW iX M60 fenntarthatósági szempontok szerint megtervezett járműkoncepciója a modern Sports Activity Vehicle (SAV) modellek formanyelvét és magával ragadó menettulajdonságait egyesíti. Mint ilyen, az újdonság a BMW i divízió, a BMW X modellcsalád és a BMW M GmbH által fémjelzett páratlan kvalitásokat állítja négy kerékre. Az automatizált járművezetés, az intuitív járművezérlés és a járműkapcsolati megoldások terén jelentkező technológiai innovációival a BMW iX M60 a kifinomult luxus, a csúcsteljesítmény és a prémium minőség merőben új értelmezését váltja valóra.

A BMW M divízió hamisítatlan stílusában megtervezett elektromos mobilitás zöld utat kap

A BMW iX M60 álló helyzetből 3,8 másodperc* alatt gyorsul fel 100 km/órás tempóra. A nóvum tisztán elektromos meghajtású, M-specifikus hajtáslánc-technológiájának kimeríthetetlen teljesítmény-leadása egészen a fordulatszám-tartomány legfelső szegmenséig kitart, az intenzív gyorsulás így a vezérlőelektronika által korlátozott 250 km/órás végsebességig folyamatos. A valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint a BMW iX M60 egyelten feltöltéssel akár 566 kilométer* megtételére is képes.

A BMW iX M60 (kombinált energiafogyasztás (WLTP): 21,7 – 24,7 kWh / 100 km*; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) debütálásával a BMW M GmbH immár fél évszázada íródó története új mérföldkövéhez érkezik. Az újdonság – a BMW i4 M50 modellel az oldalán – a tisztán elektromos meghajtású nagyteljesítményű autók szegmensébe is bevezeti a BMW M divíziót. Az extrém teljesítmény, az elektromos összkerékhajtás nyújtotta precíz irányíthatóság, a rendkívül gyorsan és pontosan reagáló hajtásfüggő kipörgés-korlátozás és a többek között automata szintszabályozású, M-specifikus hangolású levegős futómű-technológia a BMW M modellekre jellemző, legendás vezetési élményt, agilitást és precizitást ígéri.

A BMW iX M60 a tisztán elektromos meghajtású SAV modell többi változatával együtt, a BMW Group dingolfingi gyárában lát napvilágot. A nóvum 2022 januárjában, a Las Vegasban megrendezett Szórakoztató Elektronikai Kiállítás (CES – Consumer Electronics Show) nyitónapján ünnepli világpremierjét, nemzetközi piaci bevezetése pedig 2022 júniusában kezdődik.

Kiegyensúlyozott járműkoncepció, rendkívül sportos beállítottsággal

A BMW iX járműkoncepciója ideális műszaki alapot biztosít egy tisztán elektromos meghajtású, nagyteljesítményű SAV modellnek. A karosszéria vázának felépítése, az utastér kialakítása és a kerékfelfüggesztések hangolása is egytől egyig a sportosan vezethető, ugyanakkor kimagaslóan komfortos utazást élteti. Az alumínium térváz-koncepció, illetve a modell tetején, oldalain és hátsó kialakításánál alkalmazott, szénszál-erősítésű műanyagot (CFRP) is tartalmazó intelligens alapanyag-kombináció egyszerre növeli a vázszerkezet merevségét és a karosszéria szilárdságát, miközben csökkenti a modell saját tömegét. A szénszál-erősítésű műanyagot a BMW M GmbH hosszú évek óta használja modelljei önsúlyának redukálásához: a rendkívül könnyű, csúcstechnológiás anyag a nagyteljesítményű erőforrással szerelt, 2003-ban bemutatott BMW M3 CSL modellben járult hozzá az egyik leglátványosabb módon a kétajtós ikon menettulajdonságainak jelentős fejlődéséhez. A modellel a BMW M divízió kijelölte a CFRP nagy volumenű sorozatgyártása felé vezető ösvényt, így a szénszál-erősítésű műanyagból készült tetők, karosszériaelemek és hajtáslánc-technológiai alkatrészek azóta is meghatározó szerepet játszanak a BMW M GmbH nagyteljesítményű sportautóinak intelligens könnyűszerkezetes járműépítésében.

A BMW iX M60 menetteljesítményének, hatékonyságának és hatótávolságának növeléséhez a modell optimalizált, Sport vezetési üzemmódban 0,26 légellenállási együtthatójú aerodinamikai tulajdonságai is nagymértékben hozzájárulnak. A mérnökök a tisztán elektromos hajtáslánc-technológia nagyfeszültségű akkumulátorát mélyen a padlólemezbe süllyesztették, amely sportosan agilis vezethetőséget kínáló, alacsony súlypontot és kiegyensúlyozott tengelyterhelés-elosztást eredményez. A BMW iX M60 menettulajdonságaira így nem csupán a lélegzetelállító gyorsulás, de a kivételesen dinamikus kanyarsebesség és a minden vezetési szituációban mérnöki pontosságú irányíthatóság is jellemző. Tökéletesen kiegyensúlyozott, kifinomult kvalitásainak köszönhetően a BMW iX M60 minden sebességtartományban magabiztos, mégis könnyed benyomást kelt. Az újdonság ugyanakkor a BMW M divízió klasszikus stílusában, a fizika határait feszegetve is vezethető.

A cikknek még nincs vége!
Lapozz a következő oldalakra!