Bemutatkozott a 2018-as Honda CB1000R

Mint arról korábban már beszámoltunk, a héten a   teljes európai választékát bemutata a Milánói Motorkiállításon a Honda. Az EICMA 2018 látogatói öt új és két modellfrissítésen átesett motorkerékpárral ismerkedhetnek meg a japán gyártó standján, továbbá megtekinthetik a márka két új lélegzetelállító tanulmánymotorját is. A palettán a 125 cm3-es kezdőgépektől a GL1800 Gold Wing luxustúrázóig számos típus sorakozik, így a Honda továbbra is a piac legszélesebb, legváltozatosabb kínálatával büszkélkedhet.

 

Bevezetés

Az elmúlt évtizedben kétségtelenül megváltoztak a motorosok igényei, s nemcsak a megjelenésre, hanem az építésmódra és a műszaki alapokra vonatkozóan is. A Honda soha nem félt a vásárlók elvárásaihoz igazítani termékeit, s úgy alkalmazni technikai, illetve mérnökei megoldásait, hogy megfeleljen az új kihívásoknak és betöltse a kialakuló piaci réseket.

 

Az új CB1000R kitűnő példa erre. 2018-as változata már nem a gyorsasági alapra épülő, nagy meztelengépek bevett formulája szerint készül, egy teljesen új, radikális irányzatot képvisel, ami lenyűgöző megjelenéssel veszi le lábáról környezetét, és egészen más érzetet, illetve vezetési élményt nyújt, mint elődje.

 

Az új nemzedék fejlesztésekor a Honda mérnökei megőrizték a sport-naked-streetfighter kategóriák legjobb tulajdonságait, ugyanakkor jelentősen fokozták a csúcsteljesítményt és olyan fűszerrel tették különlegesebbé a receptet, amire senki nem számított. Ez nem más, mint a Neo Sports Café ultraminimalista, egyszersmind retró stílusa, ami a korábbi RR-t idéző vonalvezetést váltotta, és különleges textúrájú fémfelületekkel varázsolja még különlegesebbé az összhatást. Az eredmény egy olyan motorkerékpár lett, amelynek egyedülálló személyisége van, és a sportnakedek, illetve café racerek stílusjegyei egyaránt felfedezhetők rajta.

 

Persze a tetőtől talpig újratervezett CB1000R koncepciójának középpontjában továbbra is a magával ragadó vezetési élmény áll, a fejlesztők azon dolgoztak, hogy minden eddiginél gyorsabb és fókuszáltabb lehessen nyergében a kanyarvadászat. Legyen szó esztétikumról, érzelmekről, teljesítményről vagy technikáról, az új CB1000R-t vizsgálva eláll az ember lélegzete.

 

Mr. S. Uchida, a 2018-as CB1000R fejlesztésének projektvezetője elmondta:

„A Honda mindig a jövőbe néz és arra törekszik, hogy megőrizze vezető szerepét az iparágban. A naked mezőny érettebbé válása egyértelművé tette számunkra, hogy nem elég, ha a legmagasabb szintre emeljük a CB1000R használati értékét és teljesítményét, hiszen a vásárlók elvárásai messze túlmutatnak azon, hogy milyen gyors a gép. Ezért aztán lélegzetelállító és érzelmeket kiváltó modellt akartunk építeni, amit öröm birtokolni és megmutatni a világnak. Új irányba fordultunk tehát, és nagyon büszkék vagyunk a végeredményre – a CB1000R az országúton és a garázsban is csodálatra méltó!”

 

Áttekintés

A 2018-as CB1000R elegánsan kombinálja a visszafogottságot és az extravaganciát. Kimagasló teljesítményt és szupersportos kezelhetőséget nyújt, viszont a minimalista stílus teljesen új személyiségjegyekkel ruházza fel.

 

Négyhengeres motorjának csúcsteljesítménye 16 %-kal nőtt, s már 10 500-as percenkénti főtengelyfordulatnál kiaknázható, forgatónyomatéka pedig 5 százalékkal gyarapodott a középtartományban, ahol a legtöbbet dolgozik és a legnagyobb élményt nyújtja. A váltófokozatok áttétele 4 %-kal rövidebb lett, így még dinamikusabban, keményebben gyorsít a CB1000R, különösképpen 30-tól 130 km/óráig.

 

Kezelését kuplungasszisztens és nyomatékhatárolós tengelykapcsoló könnyíti meg, és immáron adott egy háromállású üzemmódkapcsoló is, amelyet az új, elektronikus gázmarkolathoz társítottak a hondások. A teljesítmény (P), a motorfék intenzitása (EB) és a kipörgésgátló (HSTC) szintén szabályozható, így időjárási és útviszonyoktól függetlenül mindig biztonságban motorozhat a pilóta, és a megfelelő zenei aláfestés is garantált, mert a kipufogórendszer egyre nyersebb és élesebb hangon muzsikál, ahogy a fordulatszám emelkedik.

 

A 2018-as CB1000R nem kevesebb, mint 12 kg-mal könnyebb a elődmodellnél, nem mellesleg 20 %-kal jobb súlyelosztás, kompaktabb felépítés és még pihentetőbb üléspozíció jellemzi. Szélsőséges megjelenéséhez az új, zártszelvényből készülő gerincváz is nagyban hozzájárul, technikai fejlettségéről pedig egyebek mellett a fordított, szeparált funkciójú, nagy dugattyús Showa SFF-BP teleszkópvilla és a szintén Showa központi hátsó rugóstag tanúskodik. A rendkívüli teljesítmény okán radiálisan rögzített első nyergek adják a – blokkolásgátlóval kiegészített – fékrendszer alapját, a hátsó kerékre pedig 190 mm széles futófelületű abroncsot szereltek.

Főbb jellemzők

Stílus és felfüggesztés

 • A Neo Sports Cafét idéző, minimalista formaterv látni engedi a fémet
 • Ultrakompakt, trapézszerű sziluett
 • Vadonatúj, kis tömegű, acél gerincváz
 • Állítható első-hátsó Showa felfüggesztés
 • Radiálisan rögzített, négydugattyús első féknyergek
 • Az alapmodell mellett ezentúl egy CB1000R+ névre hallgató kivitel is megjelenik a választékban, melyet gazdagabb felszereltség és gyorsváltó tesz vonzóbbá

 

Hangsúlyos, új irányzatot képviselő megjelenésével a 2018-as CB1000R egyértelműen kitűnik a naked bringák közül. Mindazonáltal különleges mivoltát nem feltétlenül az összhatásnak köszönheti, legalább ennyit számítanak a nagy gondossággal kidolgozott, szemet gyönyörködtető részletek, és persze a fejlett hajtáslánc, illetve futómű is.

 

Az elődjénél kisebb, trapézszerű sziluettjéről felismerhető CB1000R első túlnyúlása 90 mm-rel kisebb, mint korábban, a Honda történetében először alkalmazott, lengővillára szerelt rendszámtartó-konzol pedig extrém rövid hátsó traktus kialakítását tette lehetővé. Hogy semmi ne zavarja meg a letisztult képet, az alumínium farokrészre helyezett utasülés kapaszkodói észrevétlenül simulnak a formatervbe.

 

A látható műanyag alkatrészek számát minimálisra csökkentették a mérnökök, összesen hatot fedezhet fel a külső szemlélő, melyek közül az első sárvédő a legnagyobb. Helyettük, a café racerek hagyományaihoz hűen, prémium, fémből gyártott összetevőket alkalmaztak. Szálcsiszolt alumíniumból készül a radiátorkeret és a levegőszűrőház takaróidoma, polírozott a hengerfej, a hátsó kerékagy és a motorburkolatok többsége, míg a perem nélküli, álomszépen fényezett üzemanyagtartályt acéllemezekből állítják össze.

 

A lámpatestek egytől egyig fénydiódásak, beleértve a fémszínű kerettel díszített, kör alakú fényszórót is, amelyet patkó alakú „fénygyűrűje” és két „fényoszlopa” tesz még látványosabbá. Igen szembetűnőnő a hátsó lámpa félkör alakú fénye is, pláne, ha a pilóta fékez, ilyenkor ugyanis teljes pompájában világlik a búra. A T-alakú műszeregység a fényszóróhoz hasonlóan fémhatású festést kapott, és szinte teljesen beleolvad a felső villahídba, akárcsak az üzemanyagtartály elé helyezett gyújtáskapcsoló.

 

A CB1000R új, szimpla felső nyúlványra épülő gerincvázzal debütál. A hátsó kereket tartó, jellegzetes lengőkar 14,7 mm-rel rövidebb, azaz 574,2 mm lett, és 2,5 kg-ot spóroltak a lengőkartengely két végére szerelt, új, alumínium merevítőlapokkal.

 

A villaszög 25°, az utánfutás pedig 100 mm, a tengelytáv viszont 10 mm-rel kurtább, mindössze 1455 mm. Az átfogó mérnöki munka összesen 12 kg-os tömegcsökkenést hozott, azaz 212 kg-ra mérséklődött a modell nedvestömege. Ez óriási eredmény, különösképpen azt figyelembe véve, hogy a tengelyek közötti tömegeloszlás is ideális: 48,5/51,5.

 

A gyors irányváltások érdekében a főtengely tömegközéppontja 5 mm-rel magasabbra került, miként 5 mm-rel a nyereg (830 mm) és 13 mm-rel a kónuszos alumíniumkormány is feljebb vándorolt. A kormányszélesség 12 mm-ral nőtt, így még könnyebb irányítani a modellt. A perem nélküli üzemanyagtartály a felső részen kiszélesedik, alul ellenben kifejezetten karcsú, hogy bőséges hely jusson a térdeknek.

 

Elöl fordított, szeparált funkciójú, nagy dugattyús Showa SFF-BP teleszkópvilla dolgozik, paramétereit szabadon állíthatja a pilóta. A kisebb tömeget, a hatékonyabb működést, a kiváló menetkomfortot és a sokoldalúságot szem előtt tartva a fejlesztők megosztották a feladatokat: az egyik teleszkóp felel a rugózásért, a másik a szabályozott csillapításért. A húzó- és nyomófokozati csillapítás természetesen az állítható előfeszítésű Showa hátsó rugóstagnál is az aktuális viszonyoknak megfelelően kalibrálható.

 

A fékrendszert illetően ugyancsak a legmagasabb minőséget képviseli a CB1000R. Elöl 310 mm-es, úszóágyazású tárcsák és négydugattyús, radiálisan rögzített féknyergek dolgoznak, míg a hátsó kerékre 256 mm-es tárcsát szereltek. A rendszer működését kétcsatornás ABS felügyeli. A korábban használt, 180/55 ZR17 méretű hátsó abroncsot a jelentősen megnövelt motorerőre tekintettel 190/55 ZR17-esre cserélték, elöl viszont maradt a 120/70 ZR18.

 

A 2018-as modellévben a CB1000R egy új, még vonzóbb változata, a CB1000R+ is megjelenik a Honda kínálatában. Ehhez egyebek mellett gyorsváltót, fűthető markolatot, valamint fémből készült műszeregység-árnyékolót, üléstakaró-idomot, első-hátsó sárvédőt és hűtőradiátor-keretet ad a gyártó.

 

Erőforrás

 • A CBR1000RR-ből érkező, soros, négyhengeres motor 20,4 LE-vel erősebb lett
 • Nagy forgatónyomaték és gyors gázreakció a középtartományban
 • Elektronikus gázmarkolat háromállású üzemmódkapcsolóval
 • A teljesítmény, a motorfék intenzitása (EB) és a kipörgésgátló (HSTC) szintén három fokozatban szabályozható
 • 4-2-1 rendszerű, kis tömegű, nyers hangzású kipufogórendszer
 • Kuplungasszisztens és nyomatékhatárolós tengelykapcsoló

 

A 2018-as CB1000R 998 köbcentis, DOHC-vezérlésű, négyhengeres erőforrása a legendás CBR1000RR Fireblade-ből származik. Hogy még nagyobb élvezetet nyújtson, úgy hangolták a Honda szakemberei, hogy a 125,1 LE-s (10 000 f./perc) csúcsteljesítményt 145,5 LE-re (10 500 f./perc), a 99 Nm-es (7750 f./perc) legnagyobb forgatónyomatékot pedig 104 Nm-re (8250 f./perc) növelték. A furat és a löket maradt 75, illetve 56,5 mm, de a sűrítési viszony 11,2:1-ről 11,6:1-re ugrott, és öntött helyett kovácsolt dugattyúk járnak fel s alá, akárcsak a CBR1000RR SP-ben.

 

A motorkarakterisztika meghatározásakor az volt a cél, hogy a középtartományban, 6-8000-es percenkénti főtengelyfordulatnál legyen igazán ereje teljében a hajtómű, az ebből fakadó rugalmasság ugyanis még izgalmasabb vezetési élményt szavatol, nem mellesleg a használati értéket is növeli, hiszen sokkal gyorsabban, biztonságosabban előzhet a pilóta. A fordulatszámmérő piros tartománya 11 500-nál kezdődik, és 12 ezernél szabályoz le a vezérlőelektronika.

 

A fejlesztés során a hatékonyabb gázcserére is nagy hangsúlyt fektettek a Honda mérnökei, ezért a szelepemelés a szívóoldalon 8,5, a kipufogón 8,1 mm-re emelkedett a korábbi 7,9, illetve 7,8 mm-ről. 8 mm-rel a fojtószelepház átmérőjét is megtoldották (44 mm lett), egyúttal a szívócsatorna belső kialakítását is optimalizálták. A levegőszűrő, illetve annak háza és csövei szintén vadonatúj fejlesztésűek. A konstrukció egyszerűbbé vált és finomabb légáramlást tesz lehetővé, ezáltal kevésbé esik a nyomás a légbeömlő és a fojtószelep közötti szakaszon.

 

Nem maradt érintetlen a váltó sem, tudniillik 4 %-kal rövidebbre vették az áttételeket, hogy még dinamikusabb legyen a gyorsulás 30 és 130 km/óra között. A kuplungasszisztenssel és nyomatékhatárolóval ellátott tengelykapcsoló kisebb erővel működtethető és biztonságosabbá teszi a visszakapcsolásokat.

 

A 4-2-1 rendszerű, új kipufogórendszer még erősebbé tette a motort a középtartományban és a súlycsökkentéshez is hozzájárult, ugyanis 4,5 kg-mal könnyebb lett, így mindössze 11,2 kg-ot nyom. A kipufogógáz négy rövid katalizátoron át jut el a főkamráig, ahonnan a duplakamrás dobba áramlik tovább. A két fő csövet a katalizátorok előtt összekötötték egy csatornával, így még nyomatékosabbá vált az erőforrás 5000-es percenkénti főtengelyfordulat felett. Maga a kipufogóhang egészen lenyűgöző, az alsó fordulatszám-tartományban hallható kellemes duruzsolás 5500 felett mély, nyers ordításba megy át.

 

Az ultramodern műszaki megoldások közül talán az elektronikus gázmarkolat jelenti a legnagyobb előrelépést. Alkalmazásával még precízebben és biztonságosabban aknázható ki a motor ereje, már csak azért is, mert – kormányon elhelyezett – üzemmódkapcsolóval egészítette ki a Honda. Ezzel három gyári program és egy negyedik, felhasználó által beállítható karakterisztika „hívható elő” a körülmények függvényében.

 

A teljesítmény, a motorfék intenzitása (EB) és a kipörgésgátló (HSTC) szintén három fokozatban szabályozható, illetve utóbbi ki is kapcsolható. A három gyári menetüzemmód ezeket a paramétereket szabályozza.

 

RAIN üzemmódban visszafogott motorerő, közepes motorfék és szigorú kipörgésgátló jellemzi a modellt, a csökkentett teljesítmény az első három fokozatban érhető tetten.

 

STANDARD üzemmódban a teljesítmény, a motorfék és a HSTC egyaránt közepes szinten áll. Az első és a második fokozatban visszafogott a motorerő, a teljesítmény és a forgatónyomaték pedig a teljes fordulatszám-tartományban alatta marad valamicskével a Sport fokozatban tapasztalhatónál, de enged némi csúszást a hátsó keréknek és az egykerekezést sem akadályozza.

 

SPORT üzemmódban maximális a teljesítmény, minimális a motorfék és a teljesítmény 100 százalékát kiélvezheti a pilóta, függetlenül attól, hogy melyik fokozatban motorozik éppen. Ilyenkor a HSTC csak a legszélsőségesebb esetekben avatkozik be, hogy semmi ne zavarja az élményt, mindazonáltal a biztonság is garantált legyen.

 

USER üzemmód révén a vezető maga határozhatja meg a teljesítmény-leadás jellegét, valamint a motorfék és a kipörgésgátló intenzitását.

 

A váltások esedékességére figyelmeztető lámpa a műszeregység jobb felső sarkába került. Villogása a beállított fordulatszámhoz közeledve egye gyorsabbá válik, majd sárga, borostyánsárga és rózsaszín árnyalatba fordul, hogy tudassa a pilótával: ideje felkapcsolni. Emellett takarékos üzemet jelző ECO-lámpát is beépítettek a hamamatsuiak, sőt váltófokozat- és üzemmód-visszajelző is került a műszeregységre.

 

Az erőforrás – WMTC szabvány szerint mért* – fogyasztása kedvezőbb, mint a elődmodellé, 5,91 helyett csupán 5,81 l/100 km.

 

Kiegészítők (CB1000R és CB1000R+)

A 2018-as CB1000R-hez gyári kiegészítők széles választékát kínálja a Honda, közöttük az alábbi termékekkel:

 

Gyorsváltó

Fűtött markolat

12 voltos elektromos aljzat

Árnyékoló a műszeregységhez

Üléstakaró-idom

Alumínium első sárvédő

Alumínium hátsó sárvédő

Alcantara kárpitozású nyereg

Felnicsík

Motorvédő burkolat

Védőelem az üzemanyagtartályra

Tanktáska

Hátsóülés-táska

CB1000R+ modellváltozathoz megannyi gyári tartozékot kínál a Honda. A választékban többek között fűthető markolat, alumínium első és hátsó sárvédő, alumíniumbetétekkel látványosabb tett szélvédő és szóló nyereg, CB1000R-logóval ellátott radiátorvédő-rács és gyorsváltó is szerepel.

 

Műszaki adatok

ERŐFORRÁS
KonstrukcióFolyadékhűtésű, DOHC-vezérlésű, soros, négyhengeres
Szelepek száma hengerenként4
Összlökettérfogat998 cm³
Furat x löket75 mm x 56,5 mm
Sűrítési viszony11,6:1
Max. csúcsteljesítmény107 kW (145,52 LE)/10 500 f./perc
Max. legnagyobb forgatónyomaték104 Nm/8250 f./perc
ÜZEMANYAG-BEFECSKENDEZŐ RENDSZER
PorlasztásPGM-FI elektronikus üzemanyag-befecskendező
Üzemanyagtartály befogadóképessége16,2 liter
Üzemanyag-fogyasztás5,81 l/100 km
ELEKTRONIKAI RENDSZER
IndításÖnindító
Akkumulátor típusa és kapacitása12 V/8,6 Ah
ERŐÁTVITEL
Tengelykapcsoló felépítéseOlajfürdős, többtárcsás
Váltó felépítéseHatfokozatú
VégáttételLánc
VÁZ
KonstrukcióAcél gerincváz szimpla gerincnyúlvánnyal
VÁZ ÉS FUTÓMŰ
Méretek (h x sz x m)2120 x 789 x 1095 mm
Tengelytáv1455 mm
Villaszög25 fok
Utánfutás100 mm
Ülésmagasság830 mm
Szabad hasmagasság135 mm
Menetkész tömeg212 kg
FELFÜGGESZTÉS
ElölShowa SFF-BP fordított villa
HátulShowa BRFC (Balance Free Rear Cushion) központi hátsó rugóstag
KEREKEK
ElölÖntött, alumínium
HátulÖntött, alumínium
Abroncs elöl120/70 ZR17
Abroncs hátul190/55 ZR17
FÉKRENDSZER
ABS típusaKétcsatornás
ElölKét 310 mm átmérőjű tárcsa
Hátul256 mm átmérőjű tárcsa
MŰSZEREK ÉS ELEKTRONIKA
MűszerekFolyadékkristályos kijelző
FényszóróLED
Hátsó lámpaLED

 

A műszaki információk tájékoztató jellegűek, a változás jogát fenntartjuk.

*Kérjük, vegye figyelembe, hogy az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó adatokat a Honda rögzítette a WMTC-szabványnak megfelelően. A teszteket görgőpadon, a jármű szériaváltozatával, csak vezetővel, utas és kiegészítő felszerelések nélkül végeztük. A jármű tényleges üzemanyag-fogyasztása a vezetési stílustól, a karbantartástól, az időjárástól, az útviszonyoktól, a gumiabroncs nyomásától, a felszerelt tartozékoktól, a rakománytól, a vezető és az utas súlyától, valamint más tényezőktől függ.