Bemutatkozott a vadonatúj Nissan X-Trail (2.)

Prémium belsőtér kialakítás

A vadonatúj Nissan X-Trail utastere új szegmensbeli mércét állít fel az emelt szintű belső környezet, a jellegzetes dizájn és a fokozott használhatóság terén.

A Nissan fejlett intelligens mobilitási technológiák tárháza a vezető kezében van, melynek köszönhetően a kényelem és a minőség minden felületen érezhető. Új prémium anyagok, intelligens funkciók és átgondolt részletek gazdagítják az utasteret, amely minden dimenzióban élvonalbeli dizájnt és praktikumot kínál.

Nagy figyelmet fordítottak a kapcsolószervek és gombok ergonómiai és tapintási minőségére, hogy kiváló minőségérzetet biztosítsanak. Az ügyfélkutatás egyértelműen kimutatta, hogy az ügyfelek a könnyen kezelhető alapfunkciókat részesítik előnyben, ezért az X-Trail egyszerű, intuitív fűtés/légkondicionáló kezelőszerveket, valamint a központi képernyőt kezelő, például az audio- és navigációs funkciókat vezérlő gombokat kapott.

A „lebegő” középkonzol elrendezésének legfelső szintjén található az e-kapcsoló, a menetmód-választó és a két pohártartó, valamint a 15 wattos vezeték nélküli töltőlap az okostelefonok számára. A töltőlap aktívan tölti a telefont, míg a hasonló funkciók csak arról gondoskodnak, hogy a telefon akkumulátora ne merüljön le. Az első üléseken utazók számára kombinált könyöktámasz található, amely “pillangó” nyílással rendelkezik, mely kítűnő tárolóhely az értéktárgyak számára. Az oldalra nyíló szárnyak hátsó utasok számára is könnyű hozzáférést biztosítanak a tárolóhelyhez, ellentétben a hátrafelé nyíló fedéllel.

A lebegő konzol felső szintje alatti tároló olyan tárgyak elhelyezésére szolgál, mint egy kézitáska vagy egy tablet. Megkönnyíti a kisebb tárgyak tárolását, és optimális helykihasználást teremt, hiszen egy családi autóban sosem lehet elég tárolóhely.

A megnyugtató és nyugodt környezetet teremtő új, fehér hangulatvilágítás az egész utastérben megtalálható, mely prémium és harmonikus érzést sugároz.

Praktikus és flexibilis

A tárgyak bepakolásáa, a gyermekülés beszerelése vagy az autó hátsó üléseihez történő kényelmes beszállás még komfortosabbá vált, mivel a hátsó utasoldali ajtók közel 90 fokban nyílnak.

A második üléssor 60:40 arányban osztható, és van egy középső nyílás, így a hosszú tárgyak, például sílécek könnyen szállíthatóak anélkül, hogy a második üléssor bármelyik részét le kellene hajtani. A második üléssor előre is csúsztatható, hogy maximalizálja a csomagteret, és a 7 üléses verzió esetén a harmadik sorba is könnyen be lehessen szállni.

A további kényelem növelés érdekében a második sorban utazók saját kezelőszervekkel rendelkeznek a fűtés és légkondiciónáló rendszerekhez, ami egy családi autóban létfontosságú. A harmonikus családi utazás egyik legfontosabb eleme a folyamatos áramellátás, hogy az elektronikus eszközök akadály nélkül üzemelhessenek az egész utazás során. A második sorban ülők számára egy USB-A és egy USB-C típusú töltőpont áll rendelkezésre. A csecsemők és kisgyermekek szülei értékelni fogják, hogy a hátsó utasoldali ajtókba egy kézzel is könnyen kezelhető napellenzőt integráltak, amely a napsütéses napokon nyújt védelmet.

Az Alliance CMF-C padlólemez hatékonyságának köszönhetően az új X-Trial a csomagtartóban elhelyezett harmadik utas sorral is elérhető. A padlóban könnyedén eltűnő egyedi üléseket úgy tervezték, hogy akár 160 cm magas utasok is elférjenek benne, ezzel a szegmensben a legnagyvonalúbbak közé tartozik. A helyet úgy alakították ki, hogy a harmadik sorban ülők a második üléssor alá tehessék a lábukat.

A harmadik sorba való bejutáshoz a külső ülés előre billentéséhez egyszerű művelet szükséges, amely lehetővé teszi a harmadik sorba való könnyű belépést.

Amikor a két hátsó ülés nincs használatban, akkor az X-Trail 20 literrel növelt csomagtere 585 literes összkapacitásával kategóriájának élmezőnyében van, köszönhetően a kategóriájában legjobb padlóhossznak és a kerékjáratok közötti szélességnek. A csomagtér használhatóságának javulása megkönnyíti a csomagok bepakolását és kényelmesebbé teszi a kisebb tárgyak tárolását. Emellett a két csomagtértábla moduláris felépítése 16 különböző elrendezést kínál az optimális helykihasználás érdekében.

A motoros, kéz nélkül nyitható hátsó ajtó könnyedén hozzáférhetővé teszi a csomagteret, ha a keze éppen nem szabad. Az ötüléses változatban az új modellhez továbbfejlesztett Flexible Luggage Board System megmarad, átformált tálcákkal, az egyik oldalon tartós szőnyeggel, a másikon pedig egyszerűen letörölhető műanyaggal.

CMF-C padlólemez

A Nissan európai kínálatában szereplő testvéréhez, a új Qashqai-hoz hasonlóan a vadonatúj X-Trail is az Alliance CMF-C padlólemezére épül, amely a legmodernebb autóipari szerkezetet és technológiai architektúrát képviseli.

Ami a konstrukciót illeti, a fehér karosszéria alap esetében könnyebb anyagokat, valamint fejlett préselési és hegesztési technikákat alkalmaztak a szilárdság növelése és a súly csökkentése érdekében. Az X-Trail hátsó csomagtérajtaja most először kompozit anyagból készült.

A motorháztető, az első és hátsó ajtók valamint az első sárvédők most már mind alumíniumból készültek.

Ez hozzájárul a magasabb szegmensekre jellemző kifinomultsághoz, menetkomforthoz és vezetési reakcióhoz, valamint baleset esetén kivételes biztonsághoz – és az autó általános hatékonyságához is.

Új felfüggesztés és kormányszerkezet

A vadonatúj X-Trail továbbra is kitűnő vezetési élményt kínál – építve a kifinomult és kényelmes vezetés hírnevére, de mindemellett élvezetes, ha az út kanyargósra fordul.

A CMF-C padlólemeznek köszönhetően az új X-Trail elöl frissített Macpherson rugóstag-felépítést kapott. A hátsó felfüggesztés egy továbbfejlesztett többlengőkaros felfüggesztés.

A szervokormányt továbbfejlesztették, amely jobb reakciót, jobb érzést nyújt a kormányzás középső részén, és csökkentette a súrlódást.