Bemutatták az Inter Traction Electrics Kft. új távolsági autóbuszát Debrecenben

Bemutatták az Inter Traction Electrics Kft. új távolsági autóbuszát Debrecenben

    Bemutatták az Inter Traction Electrics Kft. által kifejlesztett, Mercedes-Benz alapokra épített új távolsági autóbuszt kedden Debrecenben.

KÉPGALÉRIA >>>

    Az eseményen Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta, az ITK Holding Zrt. leányvállalata által kifejlesztett és gyártott járművek jelentős hazai hozzáadott értéket tartalmaznak, így a most bemutatott új autóbusz is igazi magyar sikernek nevezhető.


    Ez a fejlesztés a jó példa arra, hogy a nemzetközi technológia, a hazai és hazafias vállalat és egy felsőoktatási intézmény milyen kiválóan tud együttműködni – fogalmazott az államtitkár.


    Schanda Tamás kifejtette, mára Magyarországon sikerült olyan környezetet kialakítani, amely ösztönözi az innovációt, támogatja a munkát, alapoz a szakértelemre és megbecsüli a sikeres fejlesztéseket. Munkaalapú gazdaságot hoztunk létre, amelyben a családokra, a vállalkozásokra és a magyar dolgozók szakértelmére építhetünk – jelentette ki.


    Emlékeztetett, a koronavírus-járvány miatt tavaly globálisan mintegy 114 millió ember veszítette el az állását, 42 százalékkal estek vissza a beruházások, a világkereskedelem volumene pedig több mint öt százalékkal csökkent. Magyarország gazdasága a járvány kirobbanásakor stabil lábakon állt, így kevésbé volt sérülékeny, a legnehezebb időszakban pedig nemcsak a munkahelyek megvédésére, hanem egyben újak teremtésére is koncentrált a kormány.


    Ma a magyar gazdaság teljesítménye meghaladja a válság előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még jócskán várni kell – közölte Schanda Tamás. Jelezte, a második negyedévben 17,9 százalékkal nőtt a GDP, 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban, a szolgáltatások exportja, a beruházások és az ipar jelentősen bővült 2020-hoz képest, a foglalkoztatás pedig rekordmagasan áll, jelenleg több mint 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon.


    Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a Mercedes-Benz Reform 600 IC elnevezésű autóbusz alváza és EURO6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorja a német gyártó terméke, dizájnját, felépítményét és teljes műszaki felépítését azonban az ITK tervezte a Debreceni Egyetem oktatóinak segítségével.


    A legmodernebb biztonsági eszközökkel felszerelt, megrendeléstől függően 55 vagy 59 ülőhellyel rendelkező autóbusz több mint 60 százaléka magyar hozzáadott érték – tette hozzá a vezérigazgató.


    Tájékoztatása szerint a 13 méter hosszú és 3,3 méter magas autóbuszban egy 260 kilowatt teljesítményű, 1400 newtonméteres forgatónyomatékú motor dolgozik, rendelkezik többek közt az ABS és ESP-rendszerek mellett sávelhagyás-figyelővel, járműkövető szoftverrel és vészfék-asszisztenssel is. Az akár ezer kilométeres hatótávolságú buszban utasok kényelmét az ülések háttámlájára szerelt multimédiás berendezések, valamint fedélzeti wifi szolgálja.


    Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora arról beszélt, a helyi iparági együttműködési rendszerben a vállalatok elfogadták az egyetemet központi szereplőnek. A tudományos munkát sikerült ötvözni az ipari munkakultúrával, ennek a kettőnek az együttese pedig a felsőoktatási intézmény versenyképességét jelentősen befolyásolja – tette hozzá.


    Az Úszó Nemzet Programban az ITK Zrt. elővárosi autóbuszainak segítségével szállítják majd a gyerekeket a tanintézményektől egészen az uszodákig – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.


    Papp László, Debrecen Fidesz-KDNP-s polgármestere ipartörténeti jelentőségűnek nevezve az eseményt elmondta, ez a nap egyértelmű bizonyítéka a magyar gazdaság fejlődőképességének és versenyképességének, a magyar vállalatok innovációs képességének és a magyar szakemberek tudásának és teljesítményének.