BILSTEIN lengéscsillapítók aktívan szabályozott felfüggesztéssel rendelkező Porsche modellekhez


100%-ban PASM kompatibilis – 100%-os vezetési élmény

„Kényelmes vagy dinamikus?” Néhány évvel ezelőtt az autógyártóknak járművük fejlesztésének korai szakaszában e két fókuszpont valamelyikéről kellett dönteniük. Hiszen a klasszikus kialakítású passzív lengéscsillapítóknak csak egy jelleggörbéjük van, amely meghatározza a csillapítási viselkedést. Hangolásuk ezért mindig csak kompromisszum lehet a kényelmes és a dinamikus hangolás között. A modern lengéscsillapító aktív vezérléssel viszont tökéletes egyensúlyozást tesz lehetővé, hiszen a felfüggesztés az úton uralkodó helyzethez igazítható: akár teljesen automatikusan, akár egy gombnyomásra. Ilyen például a „Porsche Active Suspension Management” (PASM), amely a BILSTEIN innovatív DampTronic technológiáján alapul. Ennek megfelelően a németországi felfüggesztés-specialisták a független utángyártott piacon (IAM) is kínálnak megfelelő termékeket teljes PASM-kompatibilitással.

„A Porsche számára mi vagyunk azon kevés beszállítók egyike, akik ezeket a lengéscsillapítókat az utópiacon kínálják” – árulta el Mustafa Yavuz, aki a BILSTEIN Műszaki Ügyfélszolgálatnál a műhelyek műszaki támogatásáért felelős. „Természetesen az IAM-ben is jelentős hasznot húzunk az eredeti berendezések terén szerzett szakértelmünkből.”

„Két felfüggesztés egyben”: miért fontos a PASM kompatibilitás

A PASM segítségével a Porsche sofőrjei különböző lengéscsillapító-karakterisztikákat és így a lengéscsillapító-beállításokat is beállíthatják. Más szóval, az aktív felfüggesztési rendszer két felfüggesztést egyesít egyben: egy dinamikus és kényelmes hosszú távra és egy különösen dinamikus a körpályára. Az érzékenyebb vezetési dinamika és a magas kényelem közötti nagy különbség különösen fontos a Porsche és igényes ügyfélköre számára.

Az OEM alkatrészekhez hasonlóan a BILSTEIN PASM-kompatibilis felfüggesztési alkatrészei is könnyen telepíthetők a plug & play elvnek megfelelően. Ez vonatkozik az OE-cserékre és a továbbfejlesztett OE-cserékre, valamint a teljesítményszegmensre. A harmonikus lengéscsillapító beállításokat a próbapadon és a BILSTEIN közúti teszteken fejlesztették ki.

A BILSTEIN lengéscsillapítók azonban minden gyári funkciót támogatnak, és nem csak a Porsche esetében. Mustafa Yavuz: „Legyen szó PASM a Porsche számára, dinamikus futóművezérlés (DCC) a Volkswagennél, C.A.T.S. a Jaguar Land Roverhez vagy a BMW vagy Mercedes-Benz adaptív felfüggesztéséhez: a műhelyek minden járműmodellhez megtalálják tőlünk a megfelelő megoldást az állítható lengéscsillapítók terén.”