BMW Concept 4 tanulmányautó

Az új BMW 4-es sorozat előfutáraként megrajzolt koncepció a modern kor legszebb BMW kupéinak esszenciájaként öltött testet.

A 68. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon a bajor prémiumgyártó reflektorfénybe gurítja a legizgalmasabb kupé-sziluettek örökérvényű védjegyeinek jövőbe mutató értelmezését. „A BMW Concept 4 tanulmányautót a legszebb BMW kupék esszenciájaként álmodtuk valóra. A tökéletes karosszériaarányok letisztult formanyelvvel és precíz vonalvezetéssel párosulnak” – fogalmazott Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője.

A frontrész: az új BMW 4-es sorozat hírnöke

A BMW Concept 4 tanulmányautó szorosan az úttestre simul. Jellegzetes hűtőrácsa, tekintélyt parancsoló légbeömlői és elegánsan formált karosszériafelületei már első ránézésre is egy hátsókerék-meghajtású élményautó kimagasló teljesítményét és lebilincselő karakterét sugallják.

A frontrész középpontjában a függőlegesen megrajzolt hűtőrács áll. „A hűtőrács mindig is a BMW modellek egyik meghatározó stílusjegye volt. A BMW Concept 4 tanulmányautó esetében egyszerre magabiztos és elegáns formában értelmeztük újra eme ikonikus alkatrészt, nyomatékosítva, hogy a koncepció az új BMW 4-es sorozat előfutáraként öltött testet” – mondta Domagoj Dukec, a BMW márka vezető formatervezője. A függőlegesen elrendezett hűtőrács gyönyörűen harmonizál a tanulmányautó frontrészének arányaival, mialatt a BMW fényes múltja előtt is tiszteleg: formájával és kialakításával a BMW Concept 4 tanulmányautó hűtőrácsa két legendás klasszikus, a BMW 328 és a BMW 3.0 CSi modelleket idézi, reflektorfénybe gurítva a bajor prémiumgyártó évtizedek óta íródó kupétervezési sikertörténetét.

A hűtőrács ugyanakkor számos finom részletnek is otthont ad. Rácsozását például vízszintes vonalak mentén rajzolták meg a tervezők, olyan csiszolt élekkel, amelyek a frontrész sportos kialakításának egyértelmű kontrasztjaként és a modell exkluzivitásának szimbólumaként szolgálnak. Közelebbről nézve ráadásul újabb érdekes részletre derül fény: a hűtőrács és a légbeömlők bonyolult rácsozása apró „4-es” számok sokaságából áll össze.

A hűtőrács két oldalán keskeny vonalvezetésű, enyhén szögletes fényszórók húzódnak, amelyek modern megjelenést és határozott egyéniséget garantálnak. A LED-technológiás fényszóró elemeket üvegbura nélkül formálták egybe a karosszériával, amely még tovább fokozza a BMW Concept 4 tanulmányautó modern kisugárzását és technológiai fejlettségét. Az éles kontúrokkal megrajzolt motorháztető erőteljes ívekkel folytatja a frontrész vonalvezetését, miközben első élének merész kialakítása drágakőként öleli körbe a hűtőrácsot.

Oldalnézetből: a modern kor legszebb BMW kupéinak esszenciája

A BMW Concept 4 tanulmányautó az eddigi legmodernebb formában kelti életre a bajor prémiumgyártó modelljei által fémjelzett karosszériaarányokat. Az elnyújtott motorháztető, a hosszú tengelytávolság, a kecsesen ereszkedő tetőív és a rövid túlnyúlások harmóniája egy modern, elegáns és dinamikus kupé-sziluettet alkot, amely már álló helyzetben is lendületes karakterrel ruházza fel az alacsonyan fekvő karosszériát. A sziluett végtelenül letisztult felületei erőteljes egységet adnak, miközben a finoman kidolgozott elemek és a minimalista stílus szerint alkalmazott precíz kontúrok kölcsönhatása az érzelem és a dinamika páratlanul ritka szimbiózisát váltja valóra. A Forbidden Red karosszériafényezési árnyalat élénken emeli ki a karosszéria különlegességét: napfényben a BMW Concept 4 tanulmányautó fényesen ragyogó mélyvörös színben pompázik, árnyékban azonban a fényezés sötét hatása és határozott kontúrjai érvényesülnek. A karosszéria vonalvezetése és felületkezelése közötti kölcsönhatás így a fényes ragyogás és a mély sötétség drámai kontrasztját testesíti meg.

A sportos jármű-sziluett dinamikus kiállását keskeny ablaksáv hangsúlyozza ki. A kecsesen ereszkedő tetőív elegánsan válik eggyé a csomagtérajtóval, amely azonnal prémium minőségű, sportosan elegáns benyomást kelt. A hátsó kerékjárati ívek erőteljes domborítása és az izmos vállrész a teljesítményben gazdag hátsókerék-meghajtást hirdeti, amellyel az első kerékjárati ívek fölötti keskeny karosszériasáv alkot egyszerre elegáns és dinamikus kontrasztot. A tökéletes jármű-sziluettet uraló harmónia az agilitás és a könnyedség párhuzama szerint öltött testet, miközben a BMW Concept 4 tanulmányautó egyértelműen erőteljes, magabiztos kiállásról tesz tanúbizonyságot.

Az első és a hátsó kerékjárati ívek között húzódó övvonal klasszikus vezetése nagymértékben meghatározza a koncepció karakterét, viszonylag alacsonyan meghúzott vonalvezetése a modell alacsony súlypontját nyomatékosítja. Lentebb egy második karaktervonal található, amely dinamikusan emelkedik az első kerékjárati ívektől egészen a csomagtérajtóig, extra agilitással ruházva fel a koncepció magával ragadó sziluettjét.

Kifinomult részletek második pillantásra

Közelebbről megnézve a BMW Concept 4 tanulmányautó egyre több és több elegáns részletről lebbenti fel a fátylat. A minimalista stílus szerint megrajzolt, kétrészes külső visszapillantó-házak kecsesen emelkednek ki az ajtók első éléből, mígnem a csiszolt alumíniumból készült alsó részek a tükör valódi felületévé válnak. Az aerodinamikailag optimalizált tükörborítás a karosszéria színében pompázik, páratlanul elegáns részlettel fűszerezve meg a koncepció dinamikus formanyelvét. A mérnökök a tükrök belsejébe egy látszólag lebegő BMW logót integráltak, amely csak a legközelebbi pillantásokra válik láthatóvá.

A BMW Concept 4 tanulmányautó hasonlóan részletgazdag könnyűfém keréktárcsákat kapott. A 21” méretű felnik a sportos ötküllős kialakítás kellőképpen kiforrott értelmezését váltják valóra, minden tekintetet a keréktárcsák közepe felé terelve. Az összetett dizájn szerint megálmodott küllők élei magasfényű polírozást kaptak, míg belső felük a kifinomult kontraszt érdekében sötétebb fényezést visel.

A hátsó kialakítás: letisztult, látványos és lendületes

A BMW Concept 4 tanulmányautó hátsó kialakítása ugyancsak alacsonyan húzódik, ahogyan az egy sportautóhoz illik. Az oldalfelületeken keresztülhúzódó karaktervonalak végül egy szélesre rajzolt, vízszintesen elnyújtott elrendezésben teljesednek ki, amely látszólag még közelebb viszi az úttesthez a koncepció hátsó kialakítását. És ahogyan a frontrészt, illetve az oldalsó felületeket, úgy a BMW Concept 4 tanulmányautó hátsó részét is a nagyméretű, ámde végtelenül letisztult felületek és a minimalista stílus szerint megrajzolt vonalak határozzák meg. A letisztultság és a minimalizmus a karosszéria mindegyik elemén visszaköszön. A sportos kialakítású hátsó ablakot a tervezők mélyen a kecsesen lejtő tetőívbe rajzolták, amely még tovább erősíti a koncepció vállrészének sportos kisugárzását. A hátsó lökhárítót függőlegesen elrendezett légkivezető nyílások uralják, a LED-es hátsó lámpák pedig egyetlen száloptikával világítanak. Az üvegbura nélkül integrált LED-technológia így a szívritmus mintájában kelti életre a BMW jól ismert, „L” alakú fénydizájnját, amely a BMW Concept 4 tanulmányautó hátsó kialakításának vízszintes elrendezését és életerős kiállását nyomatékosítja. Hátulnézetből a koncepció innovációinak sorát a függőleges lamellákkal szerelt diffúzor zárja, amely a modell sportos kvalitásait hirdeti, metálrészecskékkel fűszerezett magasfényű fekete fényezése pedig kiválóan harmonizál a karosszéria árnyalatával. A dupla kipufogóvéget merőben új, dinamikus formában alkalmazták a tervezők, egyértelműen hangsúlyozva a BMW Concept 4 tanulmányautó esszenciáját: a minden szögből gyönyörű formanyelv modern értelmezését.