Citroen OLI [all-ë] (2.)

CÉL: A LEGJOBB ÉLETCIKLUS-ÉRTÉKELÉS
Az okosan kitalált oli egy koncepcionális, többfunkciós családi jármű, amelynek középpontjában a fenntarthatóság áll. Jól példázza, hogyan lehet a kategórián belül a legjobb életciklus-értékelésre (LCA) szert tenni, a könnyű és újrahasznosított anyagok visszafogott, optimális felhasználására építő koncepciótól a fenntartható gyártási folyamatokig, illetve a hosszabb élettartamot biztosító tartósságtól az életciklus végi felelős újrahasznosíthatóságig.


„Csak a ténylegesen szükséges mennyiségű nyersanyag felhasználására törekedtünk, ezért mindent megtettünk, hogy a megfelelő erőforrásokat oda juttassuk, ahol valóban szükség van rájuk, és korlátozzuk ezen erőforrások használatának a hatását” – mondja Hansen.


Ha az alkatrészek és egyéb komponensek számát ügyesen lecsökkentjük, ha a legkönnyebb és környetettudatosabb anyagokat használjuk, ha minél kevésbé komplex megoldásokra törekszünk, és közben fokozzuk a sokoldalúságot és a funkcionalitást, az eredmény egy sokkal hatékonyabb, teljességgel megfizethető és kevésbé bonyolult termék lesz, amely design és hasznosság tekintetében várakozáson felül szerethető is egyben.


Mindenütt csupa átgondolt részlettel találkozunk. Az ülések rendkívül egyszerű felépítésűek, és 80%-kal kevesebb alkatrészt tartalmaznak, mint egy hagyományos ülés. Újrahasznosított anyagokból készülnek, és a háttámla intelligens „hálós” kialakítása fokozza a természetes fényt a jármű belsejében. Könnyen továbbfejleszthetők vagy az egyes tulajdonosok ízlése szerint személyre szabhatók. Minden szempontból előnyös megoldást képviselnek, hiszen kisebb a jármű súlya, maguk az ülések felelős és fenntartható módon készülnek, ráadásul a hangulatos utastér pozitívan befolyásolja az utasok kényelemérzetét.


„Az ügyfelek végeredményben sokkal inkább egy életstílust, mint egy járművet választanak. Dönthetünk úgy, hogy megfizetjük mindazt a legújabb technológiát és mesterséges intelligenciát, aminek aztán vezetés közben mindössze a 2%-át használjuk, vagy feltehetjük magunknak a kérdést: mi a felelős döntés, mire van ebből ténylegesen szükség – teszi hozzá Hansen. – Az olival kifejezésre juttathatjuk, hogy elég volt. Persze, valami újszerűt szeretnénk, de azt akarjuk, hogy az egyszerű, megfizethető, felelősségteljes és tartós legyen. Az oli mindez egyszerre, ráadásul hatalmas örömforrás is!”


KÖNNYEBB SÚLY, NAGYOBB HATÓTÁV, HOSSZABB ÉLETTARTAM
A Citroën oli azt bizonyítja, hogy ha az akkumulátoros elektromos járművek hatótávolságát és hatékonyságát negatívan befolyásoló tényezőkre összpontosítunk, akkor kiderül, hogy a villanyautó messzebbre képes eljutni, tovább bírja, sokoldalúbb, és kevesebbe kerül fenntartani.


„Ez egy ördögi kör. A nagyobb elektromos hatótávhoz nagyobb akkumulátorra van szükség. Több technológia beépítése több energiát igényel, ami szintén nagyobb akkumulátort feltételez. Mindez nagyobb súlyt, bonyolultabb felépítést és több költséget jelent, és minél nehezebb egy jármű, annál kevésbé hatékony – folytatja Laurence Hansen. – Az oli azt mutatja meg, hogy mi történik, ha egy teljesen más utat választunk.”


Az oli tekintélyesnek hat, mégse nehéz vagy ormótlan. 1000 kg körüli céltömegével jelentősen könnyebb, mint a legtöbb hasonló kompakt SUV.


Következésképp a tisztán elektromos hajtásláncnak mindössze 40 kWh akkumulátorkapacitásra van szüksége a 400 km-es hatótáv biztosításához. Azzal, hogy a maximális hatékonyság érdekében 110 km/h a végsebesség, reálisnak tűnik a 10 kWh/100 km-es kiváló fogyasztás, az akkumulátor 20%-ról 80%-os szintre való feltöltése pedig mindössze 23 percet vesz igénybe.


HOSSZÚ TÁVÚ EGYÜTTMŰKÖDÉS
A Citroën olit úgy terveztük, hogy minél tartósabb és hosszabb életű legyen, ezért akárcsak egy otthonnak, több tulajdonosa és hosszabb aktív életciklusa lehet. Az ambiciózus LCA-célkitűzés mellett az is cél volt, hogy könnyű legyen javítani, felújítani, korszerűsíteni, illetve személyre szabni, hogy több egymást követő tulajdonosnak is „újként” lehessen továbbadni, vagy egy családon belül megörökölhessék a fiatalabb generációk.


Az oli emellett arra késztette a Citroënt, hogy különösen az emelkedő költségek és a mobilitást érintő kihívások tükrében újraértékeljen minden olyan szolgáltatást és élményt, amelyet az elektromos járművek tulajdonosainak nyújt a márkával való együttműködésük során.

„Tisztában vagyunk vele, hogy gazdaságossági és környezeti szempontból egy nehéz, túlméretezett jármű inkább teher, mint öröm, és jól tudjuk, hogy a vásárlók egyre érzékenyebbek a környezetszennyezésre és a dugókra, és felelősségteljesen akarnak eljárni a márkaválasztáskor – mondja Barria. – Ezért a Citroënnél amellett, hogy megbízható gépjárműveket gyártunk, arra összpontosítunk, hogy innovatív tulajdonosi szolgáltatások és a vágyott életstílust biztosító élmények révén tartós partnerséget alakítsunk ki ügyfeleinkkel.”


Ennek egyik kulcseleme, hogy azt a jó közérzetet, amit a Citroën gépjárművükben ülve eddig is megtapasztalhattak az ügyfelek, most mindenre kiterjesszük, ami a gépjárművel és a tulajdonosi tapasztalatokkal kapcsolatos.


A Citroën ezért „CITIZEN by Citroën” néven az oli által ihletett, mindenre kiterjedő új szolgáltatási programot indít. A cél annak a „zen” állapotnak a fokozott biztosítása, amelyet az elektromos Citroën modellel rendelkező ügyfelek akkor tapasztalnak, amikor az életük, illetve a családjuk részévé válik az érintett autó.


A Citroën fejlesztőmérnökei és dizájnerei számára a kulcsszó a leleményesség volt. Ezzel lehetett biztosítani, hogy az oli több legyen, mint egy egyszerű autó.


HŰSÉGES TÁRS A MINDENNAPOKBAN
A Citroën oli hasznos társ a mindennapokban: segít, hogy teljes életet éljünk, akkor is, ha éppen nem úton vagyunk. A technológiai túlkapásoktól mentes övezet, szeretett családtag, a természethez és a környezethez való kapcsolódás eszköze.


„Az otthonuk vagy az autójuk helyett az emberek egyre inkább az ökológiai lábnyomukra tekintenek úgy, mint önmaguk és életmódjuk hiteles és pozitív kifejeződésére – nyilatkozza Anne Laliron, a Citroën korszerű termékekért és mobilitási megoldásokért felelős igazgatója. – Meggyőződésünk, hogy az oli inspirálni fogja őket azzal, ahogyan a maga barátságos és eleven módján kilóg a sorból, és egyszerűbbé és élvezhetőbbé teszi az életet, miközben csökkenti a bolygó erőforrásaira gyakorolt hatásukat.”


A Citroën a járműveihez kitalált fogyasztói életstílusokról is híres. Mivel a vásárlók újabb generációja kifejezetten kreatívan viszonyult a formabontó AMI-hoz, az optimista kisugárzású oli esetében is valami hasonlóra számíthatunk.


EGY ÚJ ÉLETSTÍLUS KISZOLGÁLÓJA
A fentiekre ragyogó példa az, ahogy az oli – azon túlmenően, hogy egy zéró kibocsátású közlekedési eszköz – az elektromos áramhoz való viszonyunkat és az ehhez kapcsolódó életstílust befolyásolja.


Egy rendkívül hasznos elektromos eszközről van szó, mely zökkenőmentesen és természetesen illeszkedik az átfogó elektromos rendszerbe, és fontos láncszemként működik az otthoni napelemek (amelyek időszakosan a hálózatba visszatáplálható többletenergiát termelhetnek), az útközbeni vagy otthoni fogyasztói áramigény (például áramszünet esetén) és az elektromos hálózat között.
V2G (Vehicle to Grid = járműből a hálózatba) tárolási képességük révén az olihoz hasonló járművek pénzkereseti lehetőséget biztosítanak a tulajdonosok számára azáltal, hogy tárolni képesek az otthoni napelemek termelte többletenergiát, amit aztán el lehet adni az energiaszolgáltatóknak. De a csúcsterhelés vagy áramkimaradás esetén jelentkező áramellátási problémák kezelésében is fontos szerepet játszhatnak.

A V2L (Vehicle to Load = járműből az elektromos fogyasztóra) technológiának köszönhetően a Citroën oli egyben azt is jól illusztrálja, hogy lehet egy jármű a második otthonunk egy tengerparti nyaraláson vagy a hegyekben való kempingezés során. Ha a 40 kWh-s akkumulátorral és egy 3,6 kW kimeneti teljesítményű konnektorral számolunk (ami egy 230 voltos, 16 amperes otthoni aljzatnak felel meg), az oli elvileg kb. 12 órán át képes egy 3000 wattos elektromos eszköz áramellátását biztosítani.


„Ez zseniális, amikor például egy úszást vagy elázást követően meg akarjuk szárítani a hajunkat – mondja Anne Laliron. – Van áram a hajszárítóhoz, és egy hideg vagy meleg ital sem jelenthet problémát, hiszen be lehet dugni egy minihűtőt vagy egy kávéfőzőt. Este pedig jöhet a grillsütő és a hangulatvilágítás, úgyhogy az oli tényleg felbecsülhetetlen társ a mindennapokban.”


Bármilyen funkciót is szánunk az olinak az otthonunkban vagy a kiruccanásaink során, intelligens, praktikus és felhasználóbarát eszközre számíthatunk.