Coilover vagy sportfutómű?

A legtöbb tuningrajongó számára a megfelelő süllyesztés egyszerűen magától értetődő. Ebben a kérdésben széles körű az egyetértés. De mi a tökéletes megoldás: coilover felfüggesztés vagy sportfutómű? A BILSTEIN gyakorlatilag nap mint nap szembesül ezzel a kérdéssel, és természetesen tud segíteni a választásban. Egy biztos: a legnagyobb hatást kifejtő tuningintézkedés a felfüggesztés hangolása: egy jó utólagos felfüggesztéssel a vezetők jelentősen optimalizálhatják saját járműveik megjelenését, és teljesen új szintre emelhetik a vezetési élményt.

Sportfelfüggesztés vs. coilover felfüggesztés: Mik a különbségek?

A rafinált tuning barátai saját maguk elemezhetik, melyik felfüggesztést érdemes néhány fontos szempont alapján választani. De mi a különbség? A prémium gyártók, például a BILSTEIN sportfelfüggesztései rövidebb sportrugókból és speciálisan hozzáillő sportlengéscsillapítókból állnak. Miért olyan fontos ez? Általános szabály, hogy az eredeti lengéscsillapítókat egyszerűen nem a sportrugók rövidebb rugóútjára és keményebb rugósebességére tervezték. Míg a sportfelfüggesztés pontosan meghatározott süllyesztéssel rendelkezik, addig a coiloverek magassága állítható. Ahogy a neve is sugallja, a coiloverek alapvető jellemzője a csavarmenet, amely lehetővé teszi a süllyesztés egy meghatározott tartományon belüli egyedi beállítását.

A sportfelfüggesztés: szereld fel és légy boldog!

Az olyan sportfelfüggesztések, mint a népszerű BILSTEIN B12, alapvetően jó kompromisszumot jelentenek a dinamikus és a kényelmes vezetés között. A BILSTEIN azon kevés gyártók egyike, amelyek minden készletet egyedileg hangolnak a kérdéses járműhöz. Az eredmény egy dinamikus, harmonikus vezetési élmény. A sportfelfüggesztéseknél a mottó: telepíts és légy boldog! Éppen ezért a sportfelfüggesztések tökéletes választást jelentenek a legtöbb teljesítmény-orientált vezető számára.

Egyedi vezetési dinamika coilover felfüggesztésekkel

Több egyéniséget és beállítási lehetőséget szeretne? Akkor a coilover felfüggesztés legyen a tökéletes megoldás! Sokszor még azok is többet várnak el a felfüggesztéstől, akik időnként versenypályára akarják vinni autójukat. Számukra gyakran a BILSTEIN B14, EVO S és SE tekercselők jelentik az ideális partnereket. A jármű magasságának egy előre meghatározott tartományon belüli egyéni beállításának lehetősége kulcsfontosságú előnyt jelent a normál sportfelfüggesztésekkel szemben a különösen ambiciózus tunerek és dinamikus vezetők számára. Például lehetséges befolyásolni a kerékterhelések súlyeloszlását. Gépjárműtől függően a coiloverek a sportfelfüggesztésekhez képest nagyobb süllyesztéssel is szerezhetnek pontot.

Számos coilover felfüggesztés lehetővé teszi a csillapító erők egyéni beállítását is. Például a BILSTEIN B16-nál vagy az EVO T1-nél a csillapító erők a visszapattanási és a kompressziós fokozatban párhuzamosan állíthatók. (A visszapattanási szakaszban a lengéscsillapítót széthúzzák, a kompressziós szakaszban a lengéscsillapítót összenyomják.) Minden lengéscsillapítón egy kis kerékkel különböző keménységi görbék vagy karakterisztikák állíthatók be a lágytól a különösen szorosig, amelyek erősen befolyásolják a vezetési magatartás. Ily módon a vezetési dinamikában tapasztalt sofőrök saját maguk állíthatják be személyes beállításaikat.

Szintén költségvetési kérdés

Coilover felfüggesztés vagy sportfelfüggesztés? Ez gyakran csak a költségvetés kérdése. Mivel a coiloverek egyedi beállítási lehetőségeivel bonyolultabbak, mint a sportfelfüggesztések, általában valamivel drágábbak.

Függetlenül attól, hogy sportfelfüggesztést vagy coilover felfüggesztést választ, a Street and Track sorozat összes BILSTEIN felfüggesztése egyedileg beállítható. Általában a tuningrajongóknak mindig jó minőségű felfüggesztéseket kell keresniük, és gondoskodniuk kell arról, hogy azokat szakműhelyben szereljék fel a gyártó specifikációinak megfelelően.