ED2 – az új kor dizájnerei az Azúr-partról

A domb lejtőjén, a pálmák között egy kétemeletes épület rejtőzik. Teraszáról lélegzetelállító kilátás nyílik – a lejtő felett a Földközi-tenger azúrkék vize csillog, a másik oldalon a horizontot az Alpok hófödte csúcsai zárják le. Kicsit közelebb festőien szétszórt falusi házak látszanak. Egy ilyen munkakörnyezet mindennél jobban inspirálja a Lexus európai tervezőit, mi pedig megnéztük, mit csinálnak napközben.
A Lexus európai tervezőközpontja, az ED2 (European Design Development) Sophia Antipolisban helyezkedik el – a francia Riviérán található ipari parkban, Nizza és Cannes között. A kifejezetten az ED2 számára épült 6000 négyzetméter alapterületű épületben egy 40 fős csapat dolgozik, melybe 22 dizájner és tíz modellező tartozik. Feladatuk karosszéria és utastértervek készítése a Lexus Japánban található tervezőközpontja számára. Az itt dolgozó dizájnerek a Lexus más tervezőstúdióival is versenyeznek, koncepcióautókat és új modelleket dolgoznak ki, amelyek később akár sorozatgyártásba is kerülhetnek.

Tervek

A közelmúltban az ED2 csapata tervezte meg a Lexus LF-SA koncepciómodellt – azt a városi autót, amelyet a 2015-ös genfi autószalonon lepleztek le. Az LF-SA nem a sorozatgyártás lehetőségére gondolva készült; a projekt célja kizárólag annak bemutatása volt, hogyan nézhet ki a luxus egy kisméretű autóban, valamint egy kiindulási pontot akartak létrehozni a városi négykerekűek jövőbeli terveivel kapcsolatos szakmai egyeztetéshez.
A Lance Scott által vezetett nemzetközi csapat a Lexus számos modelljén dolgozott már, az SC kupétól az IS és GS szedánokon át a CT200-ig, valamint a kontinens szerte bestseller NX crossoverig. Az ED2 nem minden javaslata tükröződött a végső változatokban, de egyes projektjeik – mint az SC és a GS karosszériájának formája – elértek a sorozatgyártás fázisába.

A csapat

A csapatban karosszéria-, belső tér-, szín- és felülettervezők dolgoznak. Fő munkahelyük az első emeleti nagyterem. A kreatív munka légkörét kiemeli a művészi rendetlenség – a terem minden része tele van ihletet adó tárgyakkal, műanyag dekorációktól kezdve a lila szövettel borított autóülésig. A másik oldalon az anyagmintákkal megrakott üvegasztal fölött szín- és felülettervezők dolgoznak.
Az ED2 csapata évente körülbelül hét feladatot kap. Valamennyi ugyanazon tervezési folyamaton megy keresztül, amely az emeleti stúdióban indul, és a földszinten ér véget. Itt található az asztalos-, hegesztő- és fényezőműhely, és mindenekelőtt a modellező helyiség, ahol megszületnek a karosszériatervek agyagból készült végső modelljei.

Karosszériaszobrászat

Az agyagmodellt előzetesen egy speciális robot formálja meg, amelyet egy nagyteljesítményű számítógép vezérel, a forma egy háromdimenziós digitális terv alapján születik meg. Ezután lát munkához a modellező mesterek tízfős csapata, akik hetekig szó szerint reszelgetik és finomítják a modellt, amíg az fel nem veszi a tervező víziójának megfelelő arányokat és formai megoldásokat.
Az ED2 legújabb sikerdarabja a Lexus UX városi crossover-tanulmány, melyet a tavalyi párizsi autószalonon mutattak be. A futurisztikus formájú autót számos innovatív megoldással látták el, többek között szintetikus pókfonalból készült ergonomikus Lexus Kinetic Seat ülésekkel. A modell pozitív fogadtatása után a Lexus megerősítette, hogy az UX modell sorozatgyártásba kerül, és iparági pletykák szerint jövő év végén már megvásárolható lesz.
Az ED2 csapata tele van a gyönyörű formák alkotásából fakadó lelkesedéssel, mely formák vagy egyes részleteik idővel a Lexus új generációs modelljein is megjelennek. Ez ugyanakkor egyfajta hatás-visszahatást generál, hiszen a gyártásba került formák által keltett lelkesedés a kreativitás katalizátora, melyeknek köszönhetően e formák létrejönnek.

Fotók: Lexus