• Egyéb

Egy közlemény szerint Magyarországon a használt gumiabroncsok 100%-át újrahasznosítják – Te ezt elhiszed?!

Európában a használt gumiabroncsok 94%-át újrahasznosítják –

 

Mindez az Európai Gumiabroncs és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) által május elején publikált jelentésből derül ki. A felmérés a 28 EU tagállam mellett Norvégia, Szerbia, Svájc és Törökország adatait is tartalmazza. A legfrissebb, összesített (2016-os) adatok alapján Európában 3,9 millió tonna használt abroncsot vettek nyilvántartásba, ami 2%-os (66 ezer tonnás) növekedés az előző évhez képest.

 

A 2016-ra vonatkozó legfontosabb adatok:

  • A granulátumként hasznosított használt abroncsok mennyisége 9.3%-kal nőtt.
  • Az energiatermelésre fordított mennyiség 2%-kal nőtt.
  • A használt abroncsok útépítésnél történő felhasználása 3%-kal, míg a robbantószőnyegként és sárvédőként történő újrahasznosítás 15%-kal csökkent.

 

Európai szinten 1,9 millió tonna használt abroncsból nyertek vissza nyersanyagot:

  • Ennek a mennyiségnek a 75%-ából granulátumot gyártottak, 15 %-át cementgyártási alapanyagként dolgozták fel, míg a fennmaradó mennyiséget öntödék, illetve pirolízissel (hőbontás) foglalkozó cégek hasznosítottak.

 

A felmérésben részt vett országok 1,1 millió tonna használt abroncsot hasznosítottak energiatermelésre

  • Ennek a mennyiségnek 81%-át a cementgyárak hasznosították energiaforrásként, míg a fennmaradó 19 %-ot erőművekben, városi hőerőművekben égették el energiatermelés céljából.

 

A hazai számok:

2016-ban Magyarországon 46 ezer tonna használt abroncs keletkezett. 1000 tonnát exportáltak, 1000 tonnát pedig újrafutóztak. 36 ezer tonnát nyersanyagként hasznosítottak, míg 8000 tonnából energiát állítottak elő. Mindez az ETRMA normái szerint 100 %-os újrahasznosítási arányt jelent.

 

Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára szerint az európai abroncs- és gumiipar egyértelműen támogatja azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek a használt abroncsok újrahasznosítását szorgalmazzák. Szerinte az a több országban is érvényben lévő előírás, amely szerint az új abroncsok számláin külön sorban tüntetik fel a majdani újrahasznosítás költségét, mindenki számára egyértelművé és átláthatóvá teszi a környezetvédelemre fordított összegek nagyságát.

 

A főtitkár elmondta azt is, hogy a fenti számok alapján a trendek a granulátum piac telítettségét jelzik. Új és nagyon ígéretes piac lehet ugyanakkor a használt abroncsok jelenleginél nagyobb mértékű hasznosítása a közutak aszfaltozása során. Cinaralp főtitkár asszony szerint az EU-nak számos feladata van még: a cél az egyenlő versenyfeltételek biztosítása az elsődleges és a másodlagos nyersanyagok között.