Egy saját osztályú lakóautó lengéscsillapító

A lakóautó-ipar példátlan fellendülésen ment keresztül az elmúlt években. A Német Karavánipari Szövetség (CIVD) szerint például csak 2021-ben összesen 81 420 új regisztrációt regisztráltak, ami az elmúlt négy évben több mint kétszeresére nőtt. És ez csak a német piac az európai adatok nélkül. A kifejezetten erre a szegmensre kifejlesztett BILSTEIN B6 Camper Advanced nagy teljesítményű lengéscsillapítók lehetőséget adnak a műhelyeknek arra, hogy belépjenek erre az izgalmas piacra, és élvezzék az ezzel járó előnyöket – vagy bővítsék lakóautó portfóliójukat egy vonzó új lehetőséggel. A szintén nemrégiben megjelent BILSTEIN B6 Camperhez képest további úttörő funkcióként az Advanced tartalmazza a BILSTEIN DampMatic®-t. Ez a helyzettől függően automatikusan a két jelleggörbe valamelyikéhez igazodik, így a vásárlók két lengéscsillapítót kapnak egyben – mindezt bonyolult és drága elektronika nélkül. Ez az izgalmas lengéscsillapító koncepció tökéletesen illeszkedik az új WAY AHEAD márkakövetelményhez, és valódi hozzáadott értéket biztosít. A Fiat Ducato (2006-os modellévtől) és a Citroën és Peugeot nagyrészt azonos járműveire épülő lakóautókra, valamint a félig integrált járművekre egyaránt vonatkozik. Az alábbiakban ismertetjük azokat az okokat, amelyek miatt egy műhely a BILSTEIN Camper és különösen a Camper Advanced lakóautó-rajongói körében erős felhasználói elfogadásra számíthat.

Speciális lakóautó lengéscsillapító egyszerű furgon felfüggesztés helyett

A CIVD jelenlegi számai alapján egy német lakóautó átlagos ára 77 500 euró. E meredek árak ellenére a lakóautók még mindig hajlamosak a platform szponzora által szállított egyszerű furgonfelfüggesztésekre „zörögni” nyaralásuk során. Ez az utazási kényelem hiányához, rossz stabilitáshoz kanyarokban vagy zavaró vezetési zajokhoz vezet, amelyek nem teszik igazán pihentetővé az utazást. A furgonfelfüggesztések védelmében műszaki szempontból azt kell mondani, hogy egyszerűen nem lakóautóban való használatra készültek, mert teljesen más a rakodási helyzet. Például míg a szállítószállító furgonokban folyamatosan változik a pótlólagos rakomány, addig a lakóautók nehéz szerelvényei miatt folyamatosan a megengedett súlyhatár közelében rakodnak.

A BILSTEIN B6 Camper és Camper Advanced előnyei

Az új BILSTEIN B6 Camper nagy teljesítményű lengéscsillapítók máris drámai módon javítják a vezetési teljesítményt. Ennek az az oka, hogy az ütéscsillapító tulajdonságokat a lakóautók (félig integrált és kisteherautók) paramétereihez igazították több ezer órás közúti tesztek alapján. A speciális beállítás az optimális tapadásnak köszönhetően fokozott biztonságot nyújt oldalszélben és kanyarokban, valamint intenzívebb vezetési élményt a nagy tapadásnak és a precíz kezelhetőségnek köszönhetően. A kempingezők ugyanakkor kényelmesebb vezetési élményben is részesülhetnek: a jobb lengéscsillapítás révén csökkentett menetzajnak, valamint a kövezeten és a vasúti kereszteződéseknél az optimalizált gördülési viselkedésnek köszönhetően megnövekedett kényelemnek köszönhetően. Az egyetlen dolog, ami ezt még jobbá teheti, az egy lengéscsillapító, amely a helyzettől függően megváltoztathatja a karakterisztikáját. A BILSTEIN bemutatja a B6 Camper Advanced amplitúdó-szelektív ütéscsillapítást a DampMatic® elven.

A BILSTEIN B6 Camper Advanced menet közben lágy karakterisztikával, kitérő manővereknél pedig szűk beállítással rendelkezik. A lengéscsillapító teljesen automatikusan választja ki a két karakterisztikus görbe egyikét egy mechanikai folyamat alapján, az út által közvetített rezgések alapján. „Lágy beállítás” esetén a lengéscsillapító olaj átfolyik a fődugattyún és egy speciális DampMatic® bypass-on. Ha a rezgés amplitúdója a vezetési helyzet miatt megnő, a vezérlődugattyú a hirtelen gerjesztés hatására megáll. Ez lezárja a bypass-t, és a teljes térfogatáramot a fődugattyú kezeli. Mivel az áramlás így csökken, a lengéscsillapító „feszesebben” viselkedik.

Nincsenek kábelek, nincsenek csatlakozások, nincs további telepítési erőfeszítés

A BILSTEIN által kifejlesztett és szabadalmaztatott tisztán mechanikus DampMatic® technológia így biztosítja, hogy a lengéscsillapítók, amelyek valójában passzívak, villámgyorsan alkalmazkodni tudjanak a változó vezetési körülményekhez. Ez egyébként csak komplex aktív felfüggesztési rendszereknél lehetséges kiegészítő alkatrészekkel, kábelekkel vagy vezérlőegységekkel. A műhelyek és a vásárlók számára ez végső soron azt jelenti, hogy a telepítési ráfordítás nem nagyobb, mint bármely más lengéscsillapító esetében. Ez pénzt takarít meg, és még vonzóbbá teszi a váltást.

Minden egyéb termékinformáció megtalálható a camper.bilstein.com oldalon.