Egyre több emberéletet követel a vezetés közbeni okostelefonozás

Egyre több halálos közúti balesetet okoznak világszerte azok a felelőtlen sofőrök, akik vezetés közben is okostelefonoznak. Romániában a tragédiák megelőzése érdekében 80 ezer forintnak megfelelő összeggel büntethetik az elkövetőket.

A román belügyminisztérium azt követően indított országos kampányt az okostelefonok vezetés közbeni használata ellen, hogy tavaly májusban az M5-ös autópályán kilenc halálos áldozatot követelő balesetet okozott egy külföldről hazatérő, romániai idénymunkásokat szállító mikrobusz vezetője. A Facebook-közvetítéssel elfoglalt sofőr felelőtlen tettét több hasonló baleset követte. Bukarestben ezért döntöttek úgy, hogy radikális eszközökkel próbálják visszaszorítani a vezetés közbeni mobilozást.


Romániában a jogosítványt is felfüggeszthetik 

Egy lengyel kampányvideó jól illusztrálja, hogy a gépkocsivezető figyelmét milyen könnyen elvonhatja a vezetéstől az okostelefonja. Az ilyen helyzetek megelőzését szolgálja az a román kormányrendelet, amelynek értelmében 870-től 1160 lejig, átszámítva 60-tól 80 ezer forintig terjedő pénzbírságra és négy büntetőpontra számíthat az a járművezető, aki a kezét kép, hang, vagy írott szöveg rögzítésére, illetve visszaadására alkalmas készülékre teszi, miközben a járműve mozgásban van.

Amennyiben az okostelefon vagy más hasonló készülék használata más kihágással társul, az elkövetőnek 30 napra felfüggesztik a jogosítványát.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő úgy látja: érdemes minden jogi eszközt megfontolni annak érdekében, hogy az autós mind a két kezét a kormányon tartsa.

Mindkét kézzel fogni kell a kormányt

Hogyha nem fogjuk mindkét kézzel a kormányt, akkor nagy valószínűséggel az a kormánymozdulat, amit egy kézzel tudunk művelni, nem lesz elegendő ahhoz, hogy akár egy kitérő manővert, kanyarodást vagy bármit végrehajtsunk – nyilatkozta Pausz Ferenc az M1 Summa című magazinjában.

Annak idején a jogalkotó ezért találta ki azt, hogy kézben tartott mobiltelefonnal közlekedni vagy vezetni tilos – tette hozzá.