Egységes, országos e-autó töltőhálózatot tervez az MVM és a Magyar Közút

Három éve csak 108 nyilvános töltőoszlop szolgálta Magyarországon az elektromos autósokat, ma viszont már 183 településen 1320 töltő működik. A legtöbb töltőoszlop, csaknem ötszáz, Budapesten található, ezek egyben a legtöbbet használt töltők.

A fővárost követi Győr és Kecskemét 39, valamint 37 töltővel. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a nyilvános elektromos töltőállomásokon tavaly 7,1 gigawattóra (GWh) energiát használtak fel az autósok, az energiamennyiséget 708 579 töltés adta. A 2019-es adatokhoz viszonyítva 25 százalékkal nőtt a töltések száma és 30 százalékkal a töltésekre fordított energia mennyisége.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a töltőhálózat további bővítését tervezi, mert az adatok azt mutatják, hogy egy dinamikusan fejlődő területről van szó. A vállalat ismertette, hogy az MVM-mel közös céljuk az országosan egységes elektromosgépjármű-töltési hálózat és az annak működését célzó elszámolási, fizetési rendszer kialakítása és üzemeltetése.