Életmentő világújdonságok a vadonatúj Lexus LS fedélzetén

Az új generációs Lexus LS* félautonóm vezetőtámogató funkciói a jelenleg elérhető legszélesebb körű védelmet biztosítják az autó utasai, valamint a forgalom egyéb résztvevői számára. Egy japán autós weboldal rendkívül alapos és részletes videofelvételekkel demonstrálta a típus képességeit.

Rohamléptekben fejlődik az autóipar, azon belül is a vezetőtámogató funkciók, az autonóm mobilitás felé mutató szolgáltatások arzenálja. Szinte már felfogni is nehéz, mi mindenre képes helyettünk – vagy velünk karöltve – egy modern autó. Míg azonban a szórakoztató vagy kényelmi berendezéseket akár egy bemutatóteremben vagy egy próbaút során készséggel demonstrálja egy értékesítő munkatárs, az életmentő, balesetelhárító, vészhelyzetben aktiválódó rendszerek működéséről jobb esetben soha nem szerzünk tudomást – ha pedig mégis, legkisebb gondunk is nagyobb lesz annál, hogy megértsük pontos üzemi paramétereiket.
Pontosan ezért vonult ki egy tesztpályára, és készített kimerítő demovideo-sorozatot a Lexus LS luxuslimuzin félautonóm funkcióiról a japán Car Watch weboldal. A felvételeken szereplő LS 500h a márka Safety System+ A (Advanced) rendszerének minden képességét – köztük több világelső újdonsággal – felvonultatja: lássuk hát tételesen, mit tud ma az autóipar és annak egyik legfejlettebb terméke.

Lexus sávváltás asszisztens (Lexus Lane Change Assist, LCA) és sávkövető asszisztens (Lane Tracing Assist, LTA)

Az autópályán való közlekedést támogató rendszer követi a forgalmi sáv vonalát (LTA), így akár viszonylag kis sugarú fordulóban is képes megakadályozni a sávelhagyást, míg az LCA funkció megakadályozza a sávváltást, ha azzal egy, a holtterünkben haladó jármű útjába kerülnénk. Mindkét funkció állapotáról a műszerfalon és a head-up kijelzőn keresztül biztosít támogatást és információt az LS.
https://youtu.be/es6n_OAcNFw
https://youtu.be/GbfNYER5XBU
https://youtu.be/ul8tt3O1AfU

Lexus intelligens tolatóradar (Intelligent Clearance Sonar, ICS) és hátsó keresztirányú forgalomfelügyelet automatikus fékezéssel (Rear Cross Traffic Auto Brake, RCTAB)

A kis sebességű haladás során aktív, önvezérelt fékrendszerek megakadályozzák a parkolás közben gyakran előforduló koccanásokat. Az ICS és az RCTAB a világon elsőként kínál hátrameneti gyalogosfelismerést; a rendszerek akadály észlelése esetén nemcsak riasztanak, de a fékeket is működésbe hozzák.
https://youtu.be/BbcG4r_aOOc
https://youtu.be/yRBzDAsuNLg
https://youtu.be/3T50vZQuLWY

Lexus gyalogosfelismerés (Pedestrian Alert) és aktív kormányzástámogatás (Active Steering Assist)

A Lexus LS gyalogosfelismerő rendszere a világon elsőként azonosítja a gyalogos haladási irányát, és aktív elkormányzással a megfelelő irányból kerüli ki az autó útjába kerülő személyt.
https://youtu.be/HE1U3g-zAzI

Lexus elülső keresztirányú forgalomfelismerés (Front Cross Traffic Alert, FCTA)

Újabb világújdonság a Lexustól: az előretekintő radarral működő FTCA rendszer nem csupán azt észleli, ha egy beláthatatlan kereszteződésben jármű közeledik, de annak haladási irányáról is tájékoztatja a vezetőt a head-up kijelzőn keresztül.
https://youtu.be/vQG3mMqCZpc

Lexus egészségügyi vészhelyzet leállás asszisztens (Driver Emergency Stop Assist)

A Lexus vezetőtámogató rendszerei nem engedélyezik, hogy a vezető menet közben elengedje a kormányt. Ha mégis megteszi, a rendszer először a sofőrt figyelmezteti, majd lassításba kezd, és a vészvillogó, valamint a kürt működtetésével jelzi a külvilág számára, hogy meg fog állni. Amint állóra fékezte az autót, a rendszer aktiválja a parkolóféket. Ha a vezető ismét megragadja a kormányt, folytathatja útját.
https://youtu.be/oK2kBZE6Kg4
* Az új generációs Lexus LS hamarosan Magyarországon is megvásárolható lesz.