Elkezdődött a faültetés a Blaha Lujza téren

Elkezdődött a faültetés a Blaha Lujza téren

Összhatásában jelentősen zöldebb lesz a megújuló Blaha Lujza tér, ahol november 25-én, csütörtökön kezdték ültetni az új fákat. A felújítás a terveknek megfelelően halad, a Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás találkozóhellyé alakítják át.

Összesen 80 fát ültetnek a megújuló Blaha Lujza térre, a faültetési munkák első üteme november 25-én, csütörtökön kezdődött a legnagyobb növénykazettában. A tér karakterét korábban főleg a nagy burkolt felületek adták, ez azonban a felújításnak köszönhetően jelentősen megváltozik.

Csütörtökön 19 fa ültetésébe kezdtek a szakemberek, előtte azonban a növénykazettában teljes talajcserét hajtottak végre két méter mélységben, alatta pedig agyag vízmegtartó réteget helyeztek el. Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza téren a felszín alatt tömör sittréteg van, amely az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, illetve világháborús törmelékekből áll össze. Ez a tápanyagmentes talaj alkalmatlan a faültetésre, és a vízmegtartó képessége sem elegendő a fák életben maradásához.

A tervezők többször egyeztettek a leendő kezelővel az új fák fenntarthatósága érdekében. Az új növények kiválasztása során elsődleges szempont volt a fajok tűrőképessége, valamint az, hogy megfelelő árnyékot biztosítsanak a tér használóinak. Szakértők szerint érdemes inkább fiatal, de többször iskolázott fákat ültetni, hiszen azok hamar utolérik és lehagyják növekedésben a túlkoros társaikat.

A fajtahasználat kifejezetten változatos, ezt erősíti a szabálytalan hatású, ligetes telepítés is. Az első, csütörtökön kezdődött ütemben ezeket a fafajtákat ültetik a Blaha Lujza térre:

• 6 oszlopos berkenye;

• 5 sárga termésű berkenye;

• 3 díszgalagonya;

• egy korai juhar;

• egy vörös tölgy;

• egy ezüst hárs;

• egy egybibés galagonya, valamint

• egy nagylevelű hárs.

A tervező elsősorban virágjával, lombszínével vagy levélformájával díszítő fajtákat válogatott össze. Az érzékenyebb, virágjukkal is díszítő fákat a tér belsejébe, védettebb helyre összpontosította, míg a Nagykörút és a Rákóczi út mentére az ellenállóbbak kerülnek. A növényzet öntözését automata öntözőhálózat biztosítja majd.

A téren lévő fák állapotáról minősített favizsgáló készített szakvéleményt. A faállomány megújulásáról, valamint az értékek megőrzéséről a BKK szeptemberi közleményében írt részletesen. A meglévő és az újakkal együtt 89 fa lesz a téren, emellett 1000 négyzetméter zöldfelület és vízjátékok fokozzák majd a terület élhetőségét, illetve javítják a mikroklímáját.

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
megújul a Somogyi Béla utca is

A Blaha Lujza tér felújítása és – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca korszerűsítése várhatóan jövő év őszére készül el. A munkák ideje alatt az Europeum bevásárlóközpont és a Corvin Áruház zavartalanul üzemel. A megközelítést a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, az Europeum autóval a Somogyi Béla utcából nyíló parkolóházból is elérhető.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők, további tudnivalókat és érdekességeket pedig az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni.

Budapesti Közlekedési Központ