Elkezdődött az M3-as autópálya Mogyoród és Fót megközelítését szolgáló új csomópontjának építése 

 Elkezdődött a Mogyoród és Fót megközelítését szolgáló új M3-as autópálya csomópont, valamint a csomópont és a 2101 jelű út közötti szakasz építése 1,55 kilométer hosszan – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) pénteken az MTI-vel.

A kivitelezéshez kapcsolódóan 4 körforgalmi csomópont épül meg az M3-as autópálya déli és északi oldalán, az M3-as autópálya és a 2101 jelű út közötti szakasz közepén, valamint a záró csomópontban.

A közlemény szerint a beruházás részeként az autópálya felett híd, a Mogyoród patak mellékága felett pedig felüljáró épül, valamint 473 méter hosszan felhúznak majd egy zajvédő falat is, amelynek hatására csökken a zajterhelés, javul a környékbeliek életminősége.

A távlati fejlesztések figyelembevételével kialakított csomópont, és a hozzá kapcsolódó összekötő út megnyitja a környező települések megközelítésének lehetőségét. Az út és hídépítés kedvezően hat a forgalombiztonságra és a térség versenyképességére.

A közlemény szerint a beruházás ünnepélyes alapkőletételén pénteken Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Pest megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: a gyorsforgalmi utak az ország ütőereit jelentik. A következő időszakban megvalósuló beruházások alapvető célja, hogy a megyei jogú városok is csatlakozzanak a gyorsforgalmi hálózatba, valamint az autópályák, autóutak országhatárokig tartó szakaszai is megépülhessenek. Ez a beruházás most Mogyoródot és Fótot is bekapcsolja ebbe az úthálózatba, teret adva a további fejlesztési lehetőségeknek.

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese közölte: a kivitelezési munkálatok várhatóan 2019 nyarára fejeződnek be, ezt követően használhatják az új csomópontokat és kapcsolódó útszakaszokat az erre közlekedők.

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, európai uniós és költségvetési forrás felhasználásával a NIF Zrt. beruházásában valósul meg. A HE-DO Kft. a Penta Kft. és a KM Építő Kft. alkotta konzorcium végzi a kivitelezést nettó 5 milliárd forint értékben.