Ellenőrizte már idén az ablaktörlőt?

Még Medárd előtt vagyunk, de az a bizonyos aranyat érő május eső alaposan kitett magáért: a május 18-val zárult tíz napban Aggtelek környékén összesen 56 milliméter esett, Vas megyében pedig 65, sőt 71 millimétert is mértek.

Ilyen változékony időjárásban életek múlhatnak azon, hogy az autóvezetők mennyire akadálytalanul látnak ki az ablakon.

A legfontosabb, ha odakint zuhog, ne csak a tompított fényszórót kapcsolja be, hanem gondoskodjon a szélvédők tisztaságáról és a belső párátlanításáról, mégpedig speciális kendővel és/vagy a légkondicionáló használatával.

A szélvédők külső tisztasága nemcsak azt jelenti, hogy ne legyen rajtuk vastag üledék, hanem azt is, hogy ne olyan legyen az üveg átláthatósága, mint az alábbi képen.

ablaktorlo4_m.jpg

Ahhoz, hogy rendesen kilássunk, jó ablaktörlőlapátok, és működő ablaktörlő motor kell. Az utóbbi ugyan a legritkábban romlik el, de annál több baj szokott lenni az ablaktörlők gumilapátjával. A rossz állapotban lévő ablaktörlők ugyanis 20–30 százalékkal csökkenthetik az üveg átláthatóságát, mert gyakori, hogy olyan régen nem cserélték, hogy a kortól és a kopástól már sávosan törölnek.

Azonnal cserélje az ablaktörlő lapátokat, ha sávosan törölnek

ablaktorlo3.jpg

A lapátok cseréje nem nagy összeg, olyannyira, hogy még a legenyhébb koccanás javításának költségéhez képest is csak fillérekről beszélhetünk. Viszont az ablaktörlő gumik tovább tartanak, ha betartja az alábbiakat.

Indulás előtt mindig tisztítsa meg külső visszapillantó tükröket és a szélvédőt, különösen akkor, ha sárfelverődés nyomait látja az üvegen. A tisztítást ne bízza az ablaktörlőkre, mert az csak szétkeni a sarat az üvegen, és persze a lapát gumijának sem tesz jót.

Rendszeresen törölje le az ablaktörlő lapátok mindkét oldalát, mert hiába tiszta az üveg, ha a szennyezett gumilap jól összekeni!

Időről időre ellenőrizze, hogy az ablaktörlő karja hajlott-e, és hogy az ablaktörlő teljesen érintkezik-e a szélvédővel!

Az is fontos, hogy az ablakmosótartály mindig legyen tele az évszaknak megfelelő folyadékkal.

dasblog