Először rendez közös versenyt Székesfehérvár és Veszprém a hétvégén

     Először rendez közösen raliversenyt Székesfehérvár és Veszprém a hétvégén, amikor a két városban kerül sor a Mercarius országos bajnokság idei ötödik futamára.

    A rendezvény hétfőn megtartott székesfehérvári sajtótájékoztatóján Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke mindkét helyszínt ikonikusnak nevezte. Elmondta: a székesfehérvári városi szuperspeciált és a veszprém-jutaspusztai kislőtéri futamot egyformán kedvelik a nézők, valamint a versenyzők is.


    Ovádi Péter, Veszprém és térsége fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a közös versennyel újabb szintet lép a két város együttműködése. Veszprémben több mint 25 éve van jelen a ralisport, és a futamok már hozzátartoznak a település identitásához – emelte ki. Hozzátette: Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz, és a programjaik szerves részét jelentik a sportrendezvények is.


    Mészáros Attila, Székesfehérvár kormánypárti alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt városi futam után idén újra megrendezik a székesfehérvári szuperspeciált, melyet minden évben nagy érdeklődés kísér.


    Lakatos Róbert, a viadal szervezője az idei évad eddigi legnehezebb futamának nevezte a Székesfehérvár-Veszprém-ralit, ahol öt különböző murvás-köves gyorsasági szakaszon mintegy 150 kilométert teljesítve mérhetik össze tudásukat a versenyzők.


    A futamok szombaton a nagylőtéri, illetve a várpalotai gyorsasági szakaszokkal kezdődnek, majd a 12 és 20 óra közt lezárt székesfehérvári Palotai úton egy városi szuperspeciál pályával zárulnak délután. A szervizpark szombaton a sóstói arénánál lesz, ahol közlekedésbiztonsági park is várja a családokat, valamint a versenyautókat is megtekinthetik az érdeklődők – ismertette.


    Az esti nagyszerviz után Veszprémbe költözik a verseny, itt vasárnap három gyorsasági szakasz – a kislődi, a hegyesdi és a jutaspusztai kislőtéri – vár majd az autósokra, melyek közül a kislődin és a jutaspusztain részt vehetnek nézők is. A céldobogó a Veszprém Aréna előtt lesz – tette hozzá.


    Lakatos Róbert elmondta: a verseny egybeesik egy osztrák és egy világbajnoki futammal, így csak három külföldi – egy cseh, egy osztrák és a hétszeres német ralibajnok Matthias Kahle – induló vesz részt rajta a magyarok mellett.


    A viadalon jó eredménnyel szeretne célba érni a tavaly abszolútban ezüstérmes Turán Frigyes. A Shell Helix Ultra csapatának versenyzője a sajtótájékoztatón elmondta: idén a baleseteik miatt nehéz helyzetbe kerültek az összetett szempontjából, de nem adják fel a küzdelmet.