Érzékszervi szinten pihentet a Lexus

Érzékszervi szinten pihentet a Lexus

Az igazán igényes luxusautók minden érzékszervünkön keresztül gondoskodnak arról, hogy kellemesen érezzük magunkat. A Lexus most túllépett a tapintáson, a látáson és a halláson: pszichológiai módszerekkel teszi intenzívebbé az utazás élményét.

Ha pusztán a tényeket szemléljük, az automobil nem több mechanikus és szerves, kémiai és elektromos komponensek rendkívül bonyolult halmazánál. Gép. A gyakorlatban azonban kevesen tekintenek puszta használati tárgyként autójukra. Szidjuk és dicsérjük, óvjuk és jutalmazzuk, mintha élőlény volna, érzékekkel és érzésekkel rendelkező teremtmény. Működésének jellemzőit, pillanatnyi állapotát az emberi létezésre alkalmazott kifejezésekkel írjuk körül. Egyszóval: meg vagyunk győződve arról, hogy lelke van.

Akinek pedig lelke van, az képes mások lelkére hatást gyakorolni. Elsődleges érzékszerveinken keresztül ezt nap mint nap tapasztaljuk is: az utastéri anyagok tapintása, színe, textúrája és illata, a kezelőszervek ellenállása, a működésüket kísérő hanghatások, a futómű hangolása mind meghatározzák az utazás élményét. A Lexus azonban most továbblépett az érzékszerveken, és olyan szolgáltatást dolgozott ki, amellyel közvetlenül képes pozitív irányba befolyásolni közérzetünket.

A mindfulness fogalmát nehéz definiálni. A magyar fordítás – tudatos jelenlét – csak megközelítően írja le azt az állapotot, amelyben tudatosan éljük meg a pillanatot, felismerjük és elfogadjuk a külvilág és az egyén közötti kölcsönhatásokat.

Abban azonban mindannyian egyetértünk, hogy napjainkban minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy higgadt, derűs lelki állapotba tudjunk kerülni, hogy legalább egy időre kizárjuk a stresszt, a gondokat, az aggasztó problémákat, és csak magunkkal foglalkozzunk. Erre pedig az autó a legalkalmasabb környezet, hiszen amíg el nem érkezik az autonóm gépkocsik kora, vezetés közben úgysem foglalkozhatunk érdemben más dolgokkal.

A Lexus ezért Christoph Spiessens mindfulness-oktatóval közösen olyan hanganyagot dolgozott ki, amelyek segítenek elterelni a figyelmünket a szokásos ingerekről, hogy magunkra összpontosítsunk – ha ugyanis magunkkal tisztában vagyunk, a makrokozmosz belső összefüggéseire is könnyebben ébredhetünk rá.

A Lexus Mindfulness hanganyag nem egyszerűen nyugtató hatású dallamokat tartalmaz: a meditatív zenét olyan hangokkal festette alá a szerző, amelyekkel a Lexus modellek fedélzetén amúgy is minden nap találkozunk, a biztonsági öv csatjának kattanásától az irányjelző kattogásáig, az ablaktörlők susogásától az ülésállító motorok zümmögéséig, a figyelmeztető hangjelzésektől az abroncsok gördülési zajáig.

A Lexus hanganyaga segíthet abban, hogy a tudatos hallgatás művészetét gyakorolva új megvilágításba helyezzük saját kis világunkat, ugyanakkor a szerző óva int mindenkit attól, hogy meditációba kezdjünk a volán mögött: ha ugyanis a forgalom helyett belső békénkre figyelünk az autóban, az könnyen egy sor új problémát és elintézendő feladatot vethet fel.

A Lexus Mindfulness hanganyaga az alábbi Spotify linken hallgatható meg.

Fotók: Lexus