Európa második legelismertebb versenye a Formula Student East

  • ELEKTROMOS CSAPATOK AZ ÉLEN: AZ FS EAST 2017 BAJNOKA A GREENTEAM UNI STUTTGART,
    A MÁSODIK A KA-RACEING E.V., 3. HELYEZETT A FORMULA STUDENT TEAM DELFT

  • A RENDKÍVÜL ERŐS MEZŐNYBEN A BME FORMULA RACING TEAM A 9. HELYET SZEREZTE MEG
  • AZ AUDI HUNGARIA ZRT. A FENNTARTHATÓSÁGOT SZEM ELŐTT TARTÓ MÉRNÖKI TERVEZÉST KÜLÖNDÍJJAL JUTALMAZTA
  • KLING SÁNDOR A RED BULL RACING TEAM, KESZTHELYI VIVIEN AZ AUDI SPORT ACADEMY,

LUDWIG VOLLRATH PEDIG A FORMULA STUDENT GERMANY SZÍNEIBEN LÁTOGATOTT EL A RENDEZVÉNYRE

  • A FELAJÁNLOTT CSAPATPÓLÓK 1000 EURÓ TÁMOGATÁST HOZTAK A HALLÁSSÉRÜLT DIÁKOKNAK

2017. július 20. és 23. között a Budapest közeli Örkényben található Euroring versenypályán rendezték meg a Formula Student East nemzetközi konstrukciós versenyt, amelyen az idei évben 119 regisztrálóból 60 kapott lehetőséget a helyszínen való versenyzésre, ebből végül 13 ország 38 csapata mérkőzött meg egymással a statikus és dinamikus versenyszámokban.
Az FS East Kelet-Európa legnagyobb versenye, Magyarországon az egyedüli, amelyet a mozgalom világranglistáján is jegyeznek. Presztízse szerint a legkiemelkedőbb verseny a közép-európai (Olaszországot is beleértve) és a keleti régióban, a Formula Student Germany, azaz a németországi verseny után a második legelismertebb verseny az idei évtől kezdve,
megelőzve ezzel az angliai megmérettetést.
A szervező Mérnökök a Járműves Műszaki Felsőoktatásért Egyesület és annak tagjai – akik jellemzően volt Formula Student csapattagok számára hatalmas büszkeséget jelent, hogy a világranglista vezető csapatai a párhuzamosan zajló angol, olasz és holland versennyel szemben az FS Easten való részvétel mellett döntöttek, a rendezvény szakmai és műszaki színvonaláról pedig elismerően nyilatkoztak.
A Formula Student Világranglista elektromos kategóriájának első három helyezettje,
a KA-RaceIng e.V., a Formula Student Team Delft és az AMZ Racing Team mellett többek között a 6. helyet elfoglaló GreenTeam Uni Stuttgart e.V. és tízes listát záró hazai csapat, a BME Formula Racing Team is képviseltette magát. Köztük két világrekordot felállító csapatot is találunk: a svájci AMZ Racing Team versenyautója 1,513 másodperc alatt gyorsul 100km/h sebességre, ezzel a világ leggyorsabb sorozatgyártott autóit többek közt a Porsche 918 Spidert vagy a Tesla Model S-t is megelőzi. A korábbi rekorder 1,779 másodperccel a GreenTeam Uni Stuttgart volt.
AMZ RACING TEAM GREENTEAM
UNI STUTTGART
A belsőégésű kategória legjobbjai közül az élen álló Rennteam Uni Stuttgart, valamint a 4. helyezett CAT – Racing – a 2016-os Formula Student East bajnoka – is a győzelemért küzdött az örkényi Euroring versenypályán. Ennek fényében nehéz is lett volna előzetesen megítélni a végeredmény alakulását, különösen azért, mert az idei szezonban a 22 belsőégésű és 16 elektromos hajtásláncú autó még azonos feltételek mellett, összesített mezőnyben versenyzett. A jövő évtől ezen a téren változások várhatók, a Formula Student Easten három külön kategóriában versenyeznek majd a belsőégésű, az elektromos, valamint a driverless (vezető nélküli) csapatok, ezzel az esemény az autóipari trendeknek is elébe megy.
Az FS East nulladik napja a Formula Student alumni tagok nemzetközi találkozójáról szólt, amelyet első alkalommal, FS Alumni World Summit néven szerveztek meg. Az ide érkező volt FS csapattagok példája is bizonyítja, hogy a mozgalomban való részvétel komoly előnyt jelent a karrierépítés szempontjából: a világtalálkozó résztvevői voltak többek közt az Audi Sport, a Rimac Automobili és a Continental munkatársai. Korábbi csapattársai felkérésének tett eleget Kling Sándor, a Red Bull Racing mérnöke,
aki személyes tapasztalatairól, a BME FRT-ből az F1 világába vezető útról tartott előadást az alumni tagokból álló közönségnek.