Fantasztikus DTM hétvége az ABT Sportsline számára Olaszországban

Két futam, két győzelem

Micsoda hétvége az ABT Sportsline számára a DTM-ben! A népszerű versenysorozat olaszországi fordulóján a híres imolai pályán a kempteni csapat mindkét futamot pole pozícióból nyerte – ezek a Team ABT Sportsline 72. és 73. győzelmei voltak a DTM-ben.

A szombati első futamot René Rast nyerte. A háromszoros DTM-bajnok számára ez már a 25. győzelmet jelentette a DTM-ben, és mégis nagyon különleges: ez volt az első győzelme az ABT Sportsline-nál, és az első a DTM-ben GT3-as autóval.

Rast az ABT Audi R8 LMS GT3 evo II-vel lefektette első diadalának alapjait egy tökéletes körrel az időmérőn. A versenyen sikeresen hárította Nico Müller támadását az első kanyarban, és sokkal gyorsabban küldte ki az ABT-legénysége a boxkiállás során. Rast ezután irányítani tudta a tempót az élen, és parancsoló módon hazahozta a győzelmet. Ennek köszönhetően az Ausztriában élő német nagyot ugrott előre a DTM összesítésében, és most már határozottan a címvédők közé tartozik.

Vasárnap a nagy Ricardo Feller-show következett: a svájciak három ezredmásodperccel gyorsabban mentek a kvalifikáción, mint előző nap Rast, bár az összes Audi R8 LMS autónak 25 kilogrammot kellett hozzáadnia egyik napról a másikra a „Balance of Performance” (BoP) beállítása után. ). Feller este tanulmányozta két csapattársa videóit és adatait, és döntő tizedmásodperceket talált.

A pole pozícióból viszont Fellernek keményen meg kellett küzdenie első győzelméért a DTM-ben – először az egyenesekben sokkal gyorsabb Ferrarival, Felipe Fragával, majd Audi-társával, Dev Gore-ral szemben. A Team ABT Sportsline fiatalja mindkét összecsapáson felülkerekedett, majd hasonlóan parancsolóan irányította az iramot az élen, mint előző nap René Rast.

Vasárnap Rastnak nem sokkal a rajt után ki kellett állnia a jobb hátsó defekt miatt – ez a sors az előző napon Ricardo Fellert is érte. A svájci ezért vasárnap a mezőny élén igyekezett a lehető legjobban kímélni abroncsait. A menő svájci a célvonal átlépése után még a rádión keresztül alkut is kötött Thomas Biermaier csapatfőnökkel: Feller végre megkapja a várva várt ABT teljesítményfrissítést Audi RS 6-jához.

A szombati ötödik hellyel a laza hátsó kerék ellenére Kelvin van der Linde is pontot szerzett Imolában. Vasárnap a dél-afrikainak meg kellett elégednie a 13. hellyel.

A DTM mindössze 14 nap múlva folytatódik az ABT Sportsline hazai versenyével a nürnbergi Norisringen.

Idézetek az imolai DTM versenyek után

Thomas Biermaier (csapatfőnök): „Két győzelem, két pole pozíció: ez egy nagyon jó hétvége volt csapatunk számára. Nagyon büszke vagyok az egész csapatra és a három versenyzőnkre. Nem sokan várták volna, hogy René ilyen gyorsan nyer egy DTM-versenyt egy GT3-as autóval – szerintem még ő maga sem. Ettől még jobban tisztelem a teljesítményét. Nagyon hátat fordított neki, és keményen dolgozott a legénységével, hogy megszerezze ezt az első győzelmet. Ricardo Feller előtt is le a kalappal: 22 évesen megszerezni első győzelmét a DTM-ben a harmadik hétvégén, azt mutatja, milyen gyöngyszem van a csapatunkban. Örömmel javítjuk az RS 6-os teljesítményét. Sajnos Kelvint ismét alulmúlták. Még mindig a világ egyik leggyorsabb GT-pilótája. Sokkal erősebb volt Imolában, mint azt az eredmények mutatják.”

Kelvin van der Linde (ABT Audi R8 LMS GT3 evo II #3): „Természetesen a tíz pontnál többet reméltem a szombati versenyen. A vasárnapi biztonsági autó rossz volt számomra. Nem tudtam közvetlenül bejönni, és csak egy körrel később álltam meg. Ez sok időbe került. De még előttünk áll némi munka, hogy újra az élmezőnyben legyünk.”

Ricardo Feller (ABT Audi R8 LMS GT3 evo II #7): „Kisfiúként arról álmodoztam, hogy megnyerem a DTM-versenyeket. most megtettem. Nagyon jó érzés – fantasztikus! Óriási köszönet az egész csapatnak – a srácok nagyszerű munkát végeztek. Egész hétvégén fantasztikus volt az autóm. Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy ennek a nagyszerű csapatnak a tagja lehetek, és most az RS 6-om teljesítményének fejlesztésére is. Ennél nem sokkal jobb…”

René Rast (ABT Audi R8 LMS GT3 evo II #33): „A pole pozíció és a szombati győzelem öröme egyértelműen felülmúlja az örömöt. Ez egy nagyszerű nap és egy nagyon különleges győzelem volt számomra. Vasárnap egy defekt után pont nélkül hazamenni nyilvánvalóan frusztráló volt. Szerintem ismét az első ötben végezhettünk volna. De ez a versenyzés. Az egyértelmű, hogy nagyon gyors autónk van, és remélhetőleg gyakrabban állunk majd a dobogó legfelső fokára.”