Fejlett műszaki megoldások és technológia – Mindaz ami megkülönbözteti az IONIQ modellcsaládot

Az IONIQ mérnökeinek célja az volt, hogy olyan autót alkossanak, amely formájával, kényelmével és infotainment szolgáltatásaival kiemelkedik a tömegből. Az ezeken a területeken alkalmazott legújabb technológiák és mérnöki megoldások tovább fokozzák az IONIQ vonzerejét és kiválóságát hangsúlyozzák.

Fejlett aerodinamika

Az IONIQ kecses, coupé-szerű formája és egyszerű, gondosan kidolgozott vonalai segítik az autó körüli légáram hatékony kezelését. Az olyan megoldások, mint a első kerékjárati légbeömlők, a hátsó légterelő és diffúzor, az alsó küszöbszegélyek, padlólemez burkolat és a zárt kerékkialakítás mind hozzájárulnak az autó magas aerodinamikai hatékonyságához. Továbbá, a Hybrid és Plug-in modellek egy, az első hűtőrácsba épített aktív légnyílásokkal rendlekzenek, amelyek három fokozatban működtethetők, míg a sima, zárt hűtőrácsaz Electric változat jellegzetessége.

Intelligens és hatékony légkondicionálás

Azért, hogy az autóban kellemes és frissítő klímát biztosíthassunk felesleges energia felhasználása nélkül, az IONIQ légkondicionálója hatékony üzemmódba kapcsolható. A légkondicionáló vagy fűtés használatakor a belső levegő maximális kihasználásával, a szellőztetési veszteségek minimalizálhatók és a rendszer általános hatékonysága nő. Továbbá a kétzónás légkondicionáló „kizárólag vezető” üzemmódba is kapcsolható, csökkentve ezzel a légkondicionáló és a fűtés terhelését.

Környezetbarát anyagok, amelyek letisztult és fenntartható belső teret teremtenek

A Hyundai esetében az első és az IONIQ egyik kulcsfontosságú jellemzője az újrahasznosított vagy ökológiailag érzékeny anyagok innovatív felhasználása. Például, a belső ajtóburkolatok természetes műanyag, porított fa és vulkáni kővel kombinált természetes műanyagból készültek, miközben ugyanolyan minőségérzetet nyújtanak.
A lágyabb, természetesebb érzést kevesebb olaj-alapú termék használatával értük el. Ez a megközelítés az autó többi részén is érezhető. A cukornádból nyert nyersanyagokat részben a tetőkárpiton és a szőnyegen alkalmazzuk, ezáltal javítva az autó belsejében lévő levegő minőségét és a jármű egyes részeinek újrahasznosíthatóságát annak élettartama végén. Szójababolajból nyert megújuló összetevőket tartalmazó festék került felhasználásra az egyes alkatrészek ragyogó, fémes színeinek eléréséhez.

Digitális Műszeregység

Az IONIQ a Hyundai első olyan modellje Európában, amelyet az új, nagy felbontású 7 colos TFT információs kijelzővel szereltek fel. Az 1,280×720 pixel felbontású kijelezőn jelenik meg az összes mérőműszer (sebességmérő, ECO, töltésjelző, üzemanyagjelző, stb.). A kijelző háttérszíne és a megjelenített mérőműszerek a kiválasztott vezetési módtól függően változnak, úgy, hogy mindig a legfontosabb és leghasznosabb információkat jelenítse meg.
SPORT módban a kijelző forgó digitális sebességmérőre vált, amit egy analóg stílusú tachométer vesz körbe, jelezve a motor fordulatszámát a vörös színű háttér előtt.

Navigáció és kapcsolódási lehetőségek

A vásárlók változatos életmódjához alkalmazkodva, az IONIQ a legmodernebb kapcsolódási és navigációs lehetőségeket kínálja. A vásárlók választhatnak az alapfelszereltségű 5 colos kapacitív LCD érintőképernyős, integrált dinamikus tolatókamerával, Bluetooth csatlakoztatási lehetőséggel és My Music funkcionalitással rendelkező prémium hangrendszer vagy az opcionális új-generációs navigációs rendszer közül, amely 8 colos, kapacitív, nagy felbontású érintőképernyővel és térhangzást nyújtó, nyolc hangszórós, mélynyomóval és külső erősítővel felszerelt Infinity prémium hangrendszerrel rendelkezik. Azok számára, akik okostelefonjukat a 8 colos navigációs rendszerhez kívánják csatlakoztatni, az IONIQ Apple CarPlay™ és Android Auto™ támogatást is biztosít ebben a Hyundai modellben Európában először. Mindkét rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csatlakoztathassák készülékeiket a zene, telefon vagy navigációs funkciók képernyőn történő megjelenítéséhez és azon keresztüli vezérléséhez. A folyamatos kapcsolódás lehetővé teszi a vezető és utasok számára, hogy csatlakozva maradhassanak, mialatt továbbra is az útra összpontosítanak. Annak érdekében, hogy az autóban ülők telefonjai mindig fel legyenek töltve, az IONIQ egy (Qi szabvány szerinti) vezeték nélküli indukciós töltőfelülettel is rendelkezik a mobiltelefonok számára.
Az IONIQ-ban található új navigációs rendszer a LIVE szolgáltatásokra érvényes hét éves ingyenes előfizetéssel érkezik. A LIVE szolgáltatások frissített, valós idejű információkat nyújtanak az időjárásról, közlekedésről, sebességmérő kamerákról valamint POI-k online keresését biztosítja. Továbbá magába foglalja a Hyundai egyedülálló Lifetime MapcareTM** programját, amely évente ingyenes térkép-, és szoftver frissítéseket kínál.

Súlycsökkentés

Az IONIQ fejlesztése során az egyik legfőbb kérdés az volt, hogy vajon hol csökkenthető a súly anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni, az élvezetés vezethetőség és a kényelem terén. Az IONIQ mérnökei alumíniumot használtak a motorházfedélhez és a csomagtérajtóhoz, amely a hagyományos acéllal összevetve 12,4 kg-al csökkenti az autó súlyát anélkül, hogy hátrányt okozna a zajt vagy a vibrációt illetően. A súlycsökkentési törekvések olyan kevésbé nyilvánvaló területeken is megjelentek, mint a csomagtér fedél. A könnyű anyagok nagyobb mértékű felhasználásának, valamint a kompaktabb kivitelnek köszönhetően, a csomagtér fedél 25%-al könnyebb mind a Hyundai többi modelljében használt változatnál.
**A Lifetime MapCare™ a Hyundai MapCare™ programjára történő előfizetés kereskedelmi neve, aminek révén az arra jogosult Hyundai járművek a modell gyártásának beszüntetését követően is még legalább tíz éven keresztül évente frissített térképeket kapnak.