Fenntarthatóság, mint a BMW Group vállalati stratégiájának alappillére (3.)

Fenntartható sorozatgyártás: kevesebb károsanyag-kibocsátás, hulladék és vízfogyasztás

A körforgásos gazdaság alapelvei a sorozatgyártási folyamat fázisait is érintik. A BMW Group az acél és az alumínium beszerzését tekintve már zárt körforgásokat hozott létre a gyártóüzemek és a beszállítók között, amelynek eredményeként a présüzemek acélhulladékainak és alumíniummaradványainak mintegy 70 százalékát a közvetlen körforgásos gazdaság elve szerint újrahasznosítják.

2006 óta a BMW Group több mint 70 százalékkal csökkentette a járművei sorozatgyártási folyamatában keletkező károsanyag-kibocsátást, 2021 óta pedig nemzetközi gyártási hálózatának összes létesítménye karbonsemlegesen működik. Mindezzel párhuzamosan a vízfogyasztás és a hulladéktermelés is folyamatosan csökkent. A BMW Group legnagyobb európai gyárában, Dingolfingban például 2021-ben egy legyártott új autó után mindössze 580 gramm maradékhulladék keletkezett.

A BMW iFACTORY gyártási stratégia bevezetésével újabb szintre lép a BMW Group gyáraiban az energiahatékonyság, az erőforrások megőrzése és a hulladéktermelés csökkentése. A vállalatcsoport Debrecenben épülő új gyárában 2025-ben megkezdődik a Neue Klasse modellgeneráció sorozatgyártása, amely a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság jegyében zajló, következetes sorozatgyártás tökéletes példájaként áll majd rendszerbe.

Felelősségvállalás a környezetért

A BMW Group 360 fokos, minden részletre kiterjedő fenntarthatósági megközelítése nem csupán a teljes értékláncot foglalja magában – az erőforrások kitermelésétől kezdve, a sorozatgyártáson keresztül, egészen az újrahasznosításig –, hanem a fenntarthatóság minden szintjét érinti: ökológiai, gazdasági és társadalmi aspektusból egyaránt.

A vállalatcsoport a felelős nyersanyag-kitermelés iparági iránymutatójaként olyan kezdeményezéseket is támogat, mint például a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének (WWF – World Wildlife Fund for Nature) mélytengeri bányászat elleni elköteleződése. A BMW Group egészen addig nem használ fel mélytengeri nyersanyagokat és nem finanszírozza a mélytengeri bányászatot, ameddig az utóbbi eljárás környezetre gyakorolt hatásait elemző, átfogó tudományos kutatások eredményre nem vezetnek és fel nem tárják a mélytengeri bányászat egyértelmű környezetvédelmi következményeit, illetve ameddig a mélytengerek megfelelő védelme nem garantált.

És noha a BMW eDrive hajtáslánc-technológia legkorszerűbb, ötödik generációjának nagyfeszültségű akkumulátoraiban már nem használnak olyan kobaltot, amely a Kongói Demokratikus Köztársaságból származik, a BMW Group továbbra is részt vesz egy helyi projektben. Partnereivel együtt a vállalatcsoport megbízta az elsőszámú németfejlesztési ügynökséget (GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), hogy dolgozzon ki intézkedéseket a mikrobányákban dolgozó munkaerő és a környező településeken élő emberek munka-, illetve életkörülményeinek javítására.

Felelősséggel a munkatársak és a társadalom iránt

A BMW Group az elektromos mobilitás és a digitalizáció irányába történő átalakulás aktuális szakaszában is intenzíven teljesíti munkatársaiért vállalt felelősségét. A vállalatcsoporton belül jelenleg történetének legnagyobb képzési és továbbképzési kezdeményezése zajlik. 2021-ben a BMW Group mintegy 389 millió eurót fektetett be munkatársai szakmai képzésébe és fejlesztésébe. A jövőbeni tréningeken több mint 75 000 résztvevő fejleszti majd tovább kvalitásait, így ők is nagymértékben hozzájárulhatnak a vállalatcsoporton belüli átalakuláshoz.

A BMW Group megbízható és hiteles munkáltatóként pozícionálja magát, amikor tehetséges és kreatív szakemberek megszólításáról van szó. Olyan munkáltatóként, amely hosszú távon fenntartható munkahelyeket, a vállalatcsoport sikertörténetében pedig vonzó munkavállalói részvételt garantál. A személyes karrierek fejlődéstörténete, a társadalmi elköteleződések osztatlan támogatása, a sokszínűség éltetése és a diszkrimináció elleni következetes elkötelezettség egytől egyig azt mutatja, hogy a BMW Group miként éli meg társadalmi felelősségvállalását a gyakorlatban, mind belsőleg, mind pedig külsőleg.

Nemzetközi munkáltatóként, öt kontinensre kiterjedő létesítmény-hálózatával a BMW Group aktívan közreműködik a társadalomban és felelősségvállalására globális tényezőként tekint. A kultúrák közötti kölcsönös megértés és elfogadás, a gyermekek és a fiatalok stabil oktatása, valamint a közlekedésbiztonság is azon területek közé tartozik, amelyek mellett a vállalatcsoport hosszú távon elkötelezte magát.

A BMW Group mindemellett munkavállalói kezdeményezéseit is támogatja. Aktuális példa erre a „PowerUp” névre keresztelt projekt, amelyet a BMW Group két fiatal szakembere dolgozott ki. A mérnökök egy olyan nagyteljesítményű napenergiatároló blokkot fejlesztettek ki, amelyben hat darab, korábbi technológiafejlesztési prototípusokban elhasznált nagyfeszültségű akkumulátor dolgozik. A blokkot a dél-afrikai Rosslynban, a BMW Group gyárának közelében található iskolában állították rendszerbe, ahol a technológia naponta 36 kWh tiszta villamos energiát képes előállítani. Ez körülbelül 38 számítógép, 100 izzó és egy vízszivattyú működtetéséhez elegendő. A München melletti Lohhofból származó nagyfeszültségű akkumulátoroknak köszönhetően így az iskola nem csupán a villamosenergia-költségeken spórol, de károsanyag-kibocsátását is évi 40 tonnával csökkenti.

Hallgass exkluzív podcasokat IDE,vagy IDE, illetve IDE kattintva!