Fenntarthatósági pályán a MÁV

A vasúttársaság is csatlakozik a Fenntarthatósági Témahét programsorozathoz

Különleges tanórákkal, üzemlátogatások szervezésével és önkéntes szemétgyűjtéssel kapcsolódik a ma kezdődő Fenntarthatósági Témahét programsorozathoz a MÁV. A fenntarthatóság jegyében zajló tematikus hét eseményeinek szervezésével, valamint a témahéthez kapcsolódó vetélkedő és pályázat ajándékainak és fődíjainak biztosításával a vasúttársaság kiemelt támogatóként járul hozzá az iskoláskorú gyermekek környezettudatos neveléséhez.

A március 22-ig tartó, iskolák bevonásával zajló témahét egyik kiemelt témaköre a közösségi közlekedés. Magyarország egyik legnagyobb közösségi közlekedést biztosító közszolgáltatójának vezetőjeként Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója a vasúttársaság fenntarthatóság érdekében ellátandó feladatairól tartott előadást az Országház Delegációs termében ma délelőtt rendezett nyitóeseményen.

Kerékgyártó József beszédében kiemelte, hogy a közösség és fenntarthatóság egymástól elválaszthatatlan kulcsfogalmak, hiszen az emberiség élhető jövője a közös, együttes erőfeszítéseinken múlik, amelyhez az egyéneknek és a közösségeknek – ezen belül a MÁV-csoporthoz hasonló nagyvállalatoknak – is felelősségükhöz mérten hozzá kell tenniük valamit. A fenntarthatóság elősegítésében a MÁV-csoport felelőssége kétszeres, mert miközben a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat kell nyújtania utasai és üzleti partnerei számára, kiemelt figyelemmel kell lennie a környezetterhelésre, a fenntartható működés kialakítására  ̶  fejtette ki előadásában a vállalatvezető.

A vállalatvezető kitért arra is, hogy a MÁV-csoport minden érintett területre kiterjedő környezetvédelmi stratégiát dolgozott ki. A vasút működése során keletkező szennyezés megelőzésére, illetve hatékony felszámolására a hulladékgazdálkodás, a levegő- és energiagazdálkodás, a zajvédelem, valamint a talaj- és vízvédelem területén is erőfeszítéseket tesz a vasúttársaság.

A környezetbarát működés érdekében végzett tevékenységekkel kapcsolatban Kerékgyártó József kiemelte, hogy a felújított, karbantartott sínek és berendezések gyorsabb, hatékonyabb és versenyképesebb közlekedést tesznek lehetővé, az egyre több villamosított szakaszon pedig a dízeleknél jelentősen alacsonyabb energiaigényű, környezetkímélőbb és kisebb zajterhelést okozó szerelvények szállíthatják az utasokat. A MÁV-START nagy hangsúlyt fektet a járműflotta folyamatos meg- és felújítására. A korszerű, villamos meghajtású és a fékezési energiát visszatápláló FLIRT motorvonatokhoz 2020-ban csatlakoznak a nagy kapacitású, emeletes KISS motorvonatok, amelyek 2020-tól a váci és a ceglédi elővárosi vonalon szállítanak majd utasokat.